koronoios zoa
Η περίπτωση του σκύλου που βρέθηκε «ελαφρώς θετικός» στο νέο κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ πυροδότησε εικασίες, όμως τα νέα επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν την κατάσταση

Δεν υπάρχει «καμμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική οργάνωση υγείας Anses, υπογραμμίζοντας πως είναι και «λίγες οι πιθανότητες» να περνά ο ιός από τον άνθρωπο στα ζώα.

Η περίπτωση ενός σκύλου, που βρέθηκε «ελαφρώς θετικός» στον νέο κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ήδη είχε προσβληθεί το αφεντικό του, πυροδότησε εικασίες για την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μέσω της σχέσης ζώου-ανθρώπου.

Ενώπιον αυτής της πιθανότητας, η Anses συγκρότησε μία ομάδα από ειδικούς για να μελετήσουν την υπόθεση τούτη και μέσω αυτής και να εξετάσουν εάν υπάρχει πιθανότητα να περάσει ο ιός μέσω της τροφικής αλυσσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος.

«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του ιού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses.

Μολονότι ο SARS CoV-2 αναμφίβολα δημιουργήθηκε στις νυκτερίδες πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και στη συνέχεια διαδοθεί στον άνθρωπο, το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωϊκό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Προς επίρρωση της απόφανσής τους επικαλούνται το γεγονός ότι «κανείς ιός» της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορονοϊού δεν έχει εντοπισθεί ποτέ σε κάποιο κατοικίδιο ζώο.

Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, μόνη η παρουσία τούτη δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή κι άλλων ερευνών προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν κι επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης πως ο εντοπισμός του ιού στη ρινική κοιλότητα και τα αυτιά του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ δεν αποτελεί αυτή καθαυτή απόδειξη πως έχει προσβληθεί το ζώο, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα μίας «παθητικής μόλυνσής του» (δηλ. να ζει ο ιός μέσα σ' έναν βλεννογόνο χωρίς όμως να πολλαπλασιάζεται). Μολαταύτα κι εκείνοι εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

Αποκλείοντας ρητώς την υπόθεση διάδοσης από ένα ζώο κτηνοτροφίας, η Anses αποκλείει επίσης την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας κρέας που προέρχεται από ένα τέτοιο ζώο.

Για τους ειδικούς, ο μόνος πιθανός τρόπος για μόλυνση των τροφίμων είναι να έχει επαφή μαζί τους κάποιος ασθενής. Επίσης έχει αποκλειστεί και η πρόσληψη του ιού μέσω της πεπτικής οδού, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η προσβολή δια της αναπνευστικής οδού κατά την διάρκεια της μάσησης, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Η ίδια υπηρεσία επιμένει να συνιστά καλή τήρηση της υγιεινής και υπογραμμίζει πως ένα καλό μαγείρεμα στους 63 βαθμούς Κελσίου επί 4 λεπτά βοηθά να μειωθεί κατά 10.000 φορές ο φόβος προσβολής από κάποιο διατροφικό προϊόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllalitirio_poreia_kinitopoiiseis_ntountouka.jpg
Κενά στα σχολεία: Κινητοποίηση την Τρίτη στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας
Κινητοποίηση στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία – Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο «Ο Αριστοτέλης»
Κενά στα σχολεία: Κινητοποίηση την Τρίτη στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας
Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα φοιτητική εστία του ΔΙΠΑΕ: Από τον Δεκέμβριο η δωρεάν στέγη σε 180 φοιτητές
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από τον Δεκέμβριο θα προσφέρει δωρεάν, αξιοπρεπή και ασφαλή στέγη σε τουλάχιστον 180 φοιτητές και φοιτήτριες»
Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα φοιτητική εστία του ΔΙΠΑΕ: Από τον Δεκέμβριο η δωρεάν στέγη σε 180 φοιτητές