Κίνδυνος για λοιμώξεις από το εμφιαλωμένο νερό - 1/10 μπουκάλια μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα
Τι δείχνει ο δειγματοληπτικός έλεγχος - Τα επικίνδυνα «σημάδια»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο νερό μπορεί να περιέχονται ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια, μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδες, δηλητηρίαση κ.α ενώ ευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε την ύπαρξη μικροπαστικών σωματιδίων, υπεύθυνων για ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το νερό πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία έως τους 18 βαθμούς καθόλη τη διάρκεια της μεταφοράς του από τις μονάδες παραγωγής στα σημεία πώλησης. Φυσικά, οι ίδιες προδιαγραφές (όπως και η ύπαρξη σκιάς) ισχύουν και για τα σημεία όπου αποθηκεύονται, μέχρι την αγορά τους από τους καταναλωτές.

Φυσικά, κανένας καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει για τις συνθήκες στις οποίες έχει φυλαχθεί και διατηρηθεί ένα μπουκάλι. Δυστυχώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε σημεία πώλησης όπου εμφανώς δεν τηρούνται οι κανόνες, όπως πχ από πλανόδιους μικροπωλητές ή υπαίθριους χώρους.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές στην ετικέτα του νερού. Η διάρκεια κατανάλωσης δεν πρέπει να έχει παρέλθει. Το μπουκάλι πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει πηγή προέλευσης, εταιρεία εμφιάλωσης, χημική ανάλυση και πιθανή κατεργασία και παρτίδα παραγωγής.

Στα SOS για την καλή υγεία είναι και οι χρυσοί κανόνες:
– Μην δέχεστε να καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό που δεν σας σερβίρεται σφραγισμένο.
– Μην πίνετε από το μπουκάλι.
– Μην χρησιμοποιείται το μπουκάλι για να βάλετε νερό βρύσης.
– Αν δεν μπορείτε να βάλετε το νερό στο ψυγείο, πρέπει να είναι μακρυά από τον Ήλιο και σε δροσερό μέρος.

σχετικά άρθρα