Thumbnail
Τα πλαστικά είναι θαυμάσια μονωτικά υλικά, καθώς παγιδεύουν τη θερμότητα, ιδιότητα που τα καθιστά ιδανικά αν θέλεις να φτιάξεις π.χ. ένα μονωτικό «δακτυλίδι» για να πιάνει άφοβα το καυτό ποτήρι του καφέ

 

 

Αυτή η ιδιότητα όμως είναι ανεπιθύμητη όταν αφορά τo πλαστικό περίβλημα του φορητού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου που μπορεί να υπερθερμανθούν, ακριβώς επειδή παγιδεύουν τη θερμότητα που βγάζει το μηχάνημα, αντί να την αφήνουν να διαχέεται ελεύθερα.

Τώρα ωστόσο ερευνητές από τα Τμήματα των Μηχανολόγων και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πολυμερές που είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας.

Πρόκειται για υλικό που αφήνει τη θερμότητα να διασκορπίζεται στο περιβάλλον, αντί να τη «φυλακίζει».

Το νέο υλικό, που είναι ελαφρύ και εύκαμπτο, μπορεί να μεταφέρει δεκαπλάσια θερμότητα σε σχέση με τα πολυμερή υλικά του εμπορίου και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, δήλωσαν ότι εργάζονται ήδη για να βελτιώσουν κι άλλο το υλικό, ώστε να βρει πρακτικές εφαρμογές στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα περιβλήματα μπαταριών κ.α.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΜΑΚ
«Olympus Riviera Greece»: Η Πιερία αλλάζει επίπεδο στην τουριστική προβολή μέσω του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σύμπραξη Πιερίας και ΠΑΜΑΚ για την ανάδειξη του Ολύμπου: Η νέα εφαρμογή «Olympus Riviera Greece»
«Olympus Riviera Greece»: Η Πιερία αλλάζει επίπεδο στην τουριστική προβολή μέσω του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: Το απολυτήριο ΕΠΛ δεν αποτελεί πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης
Η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε το πλαίσιο που διέπει το απολυτήριο των πρώην Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (ΕΠΛ)
Ζαχαράκη: Το απολυτήριο ΕΠΛ δεν αποτελεί πτυχίο επαγγελματικής εκπαίδευσης