Thumbnail
Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από 8-10 ώρες ύπνου για να διατηρήσουν την υγεία και την ευεξία τους

Η τεχνολογία, άλλοι περισπασμοί και το ξενύχτι το κάνουν να είναι δύσκολο, όμως οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται να βρίσκουν χρόνο για 8 με 10 ώρες ύπνου το βράδυ, για να βελτιστοποιούν τις αποδόσεις τους και να παραμένουν υγιείς και με ευεξία. Όταν οι έφηβοι κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες, συσσωρεύονται οι απώλειες προσοχής και μια συμπεριφορά τύπου jetlag αρχίζει να επιδρά – θέτοντάς τους σε κίνδυνο φτωχής απόδοσης στο σχολείο και ακόμη σωματικών τραυματισμών λόγω ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης του αυτοκινήτου τους, αν οδηγούν.

Νεαρά άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά μπορούν επίσης να βρουν ότι χειροτερεύουν τα μοτίβα ύπνου τους. «Ποιος νοιάζεται; Λοιπόν, οι περισσότεροι έφηβοι στον κόσμο δεν κοιμούνται στη συνιστώμενη περιοχή των 8 με 10 ωρών ύπνου κάθε νύχτα», λέει η Dr Michelle Short, που διενεργεί μια μελέτη ύπνου εννέα νυχτών σε 34 εφήβους ηλικιών 15 με 17 ετών στην Κλινική Ύπνου Παιδιού και Εφήβου του Πανεπιστημίου Flinders. «Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο για βέλτιστη λειτουργία από ότι κατά κανόνα έχουν. Η μελέτη μας, έλλειψης ύπνου σε ελεγχόμενες συνθήκες, δείχνει ότι αυτή καθαρά επιδρά στην ικανότητα να λειτουργούν καλά, καθώς επίσης στην νοητική τους υγεία και στην αίσθηση ευεξίας».

«Το αίσθημα υπνηλίας, η φτωχή γνωστική απόδοση και τα κακά πρότυπα ύπνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου, ειδικά μεταξύ αυτών που μαθαίνουν οδήγηση», προειδοποιεί η Dr Short. Μετά τις σχολικές διακοπές και αρκετούς μήνες ύπνου, αναφέρει η Dr Short, θα μπορούσε να υπάρξει χρόνος για να αποκατασταθεί μια καλή λειτουργία για το σωματικό ρολόι [των εφήβων] να κινείται μέσα σε μια υγιή περιοχή ύπνου για να σηκώνονται νωρίς για το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασία τους. «Τα σώματά μας και οι εγκέφαλοι χρειάζονται το σωστό ποσό ύπνου», αναφέρει.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις: που είναι νυσταγμένοι ή κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, που χρειάζονται ξυπνητήρι (ή τους γονείς τους) γα να ξυπνήσουν τις ημέρες του σχολείου, που κοιμούνται πολύ γρήγορα (<5 mins) ή πολύ αργά (>30 mins) ή που να βρίσκουν πολύ δύσκολο το να ξυπνάνε το πρωί.

Πηγή: egno.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agori-nosokomeio.jpg
Αγρίνιο: 9χρονος χορήγησε φάρμακο σε συμμαθητή του λόγω επικίνδυνου «challenge» – Σοκ στο σχολείο
Αγρίνιο: 9χρονος στο νοσοκομείο μετά από επικίνδυνο «challenge» -Του έδωσε φάρμακα ένας συμμαθητής του!
Αγρίνιο: 9χρονος χορήγησε φάρμακο σε συμμαθητή του λόγω επικίνδυνου «challenge» – Σοκ στο σχολείο
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
ΙΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις στα επιμορφωτικά προγράμματα SUB.8
Κλείνει η υποβολή αιτήσεων – 37 προγράμματα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εξ αποστάσεως, με έναρξη τον Ιανουάριο 2026
ΙΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις στα επιμορφωτικά προγράμματα SUB.8
συγχονε
Νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων προκαλεί αντιδράσεις - Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Γονέων του Βόρειου Τομέα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας,...
Νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων προκαλεί αντιδράσεις - Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
peripoliko astinomia perama
Σταυρούπολη: Δύο 15χρονοι προκαλούν χάος με κλεμμένη μοτοσικλέτα – Τραυματίες και γονείς στο τμήμα
Θεσσαλονίκη: 15χρονοι με κλεμμένη μηχανή τραυμάτισαν οδηγό ΙΧ και αστυνομικό
Σταυρούπολη: Δύο 15χρονοι προκαλούν χάος με κλεμμένη μοτοσικλέτα – Τραυματίες και γονείς στο τμήμα