Thumbnail
Σημαντικό επίτευγμα, καθώς για πρώτοι φορά αστρονόμοι απέκτησαν λεπτομερή εικόνα για άλλο άστρο, πέραν του Ήλιου

Πρόκειται για τον «κόκκινο σούπερ-γίγαντα» Αντάρη (Antares), το αστέρι που βρίσκεται στο κέντρο του σχηματισμού του Σκορπιού.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από το τηλεσκόπιο του European Southern Observatory στη Χιλή.


Ο Αντάρης βρίσκεται σε απόσταση 550 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου αν και χάνει με ταχείς ρυθμούς υλικά στο χώρο που τον περιβάλει καθώς εκτείνεται προς τα έξω στην τελευταία φάση της «ζωής» του πριν να γίνει μια σούπερνοβα.

Αν ο Αντάρης ήταν στο κέντρο του δικού μας ηλιακού συστήματος, οι εξωτερικές στοιβάδες του θα έφταναν μέχρι τον Άρη.
 
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η ακριβής η διαδικασία με την οποία τα αστέρια χάνουν τη μάζα τους από το επάνω τμήμα της ατμόσφαιράς τους παραμένει άγνωστη.

Λύση ίσως να δώσουν αυτές οι φωτογραφίες που επιτρέπουν τη χαρτογράφηση των κινήσεων με μεγάλη λεπτομέρεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diamantopoulou
Διαμαντοπούλου για διαγραφή Κωνσταντινόπουλου: «Να σταματήσει η αμφισβήτηση του προέδρου»
«Είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά παραμένει εσωτερικό» λέει η Άννα Διαμαντοπούλου για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ
Διαμαντοπούλου για διαγραφή Κωνσταντινόπουλου: «Να σταματήσει η αμφισβήτηση του προέδρου»