Thumbnail
Ηλεκτρική ενέργεια

Μια κοινοπραξία ενεργειακών εταιρειών ζήτησε άδεια προκειμένου να κατασκευάσει έναν γιγαντιαίο σταθμό ηλιακής ενέργειας στα όρια της Σαχάρας, γράφει ο Sam Morgan στoν ιστοχώρο euractiv.com. Ο σταθμός θα συνδέεται με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η κοινοπραξία TuNur θέλει να εκμεταλλευθεί το τεράστιο δυναμικό που προσφέρει η έρημος της Σαχάρας προκειμένου να φέρει καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Η αίτησή της στο υπουργείο Ενέργειας της Τυνησίας αφορά έναν σταθμό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που μπορεί να παράγει 4,5 GW (γιγαβάτ) ηλεκτρισμού.

Ο Κέβιν Σάρα, εκτελεστικός διευθυντής της TuNur, λέει πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 250 MW (μεγαβάτ) για την τροφοδοσία της Ευρώπης από σήμερα έως το 2020 μέσω μιας αλληλοσύνδεσης με τη Μάλτα, η οποία συνδέεται ήδη με την Ιταλία από το 2015. Ο σταθμός μπορεί λοιπόν να προσφέρει 1.000 GWh (γιγαβατώρες) καθαρού ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό δίκτυο όλα τα χρόνια.

Ακόμη και σε αυτή την πρώτη φάση ανάπτυξης, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1,6 δισεκ. ευρώ, ο σταθμός θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο είδος του στον κόσμο.

Στην TuNur ελπίζουν ότι το πρότζεκτ δεν θα έχει την τύχη της πρωτοβουλίας DESERTEC, η οποία ναυάγησε το 2013 έπειτα από στροφή 180 μοιρών ορισμένων επενδυτών. Η κοινοπραξία είχε ξεκινήσει το 2009 με σκοπό την προώθηση ενός σχεδίου ύψους 400 δισεκ. ευρώ που θα παρείχε το 15% της ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2050.

Η TuNur είναι καλύτερα προετοιμασμένη, υποστηρίζει ο Κέβιν Σάρα, που εκτιμά πως η DESERTEC ήταν «μια μεγάλη κοινοπραξία επιχειρήσεων που επιδίωκε εμπορικές ευκαιρίες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε σχέδιο».

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Βρεττός
Νίκη: Απομακρύνεται ο Νίκος Βρεττός από την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η «Νίκη» απομάκρυνε τον βουλευτή της Νίκο Βρεττό από την Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη στήριξη της πρότασης της ΝΔ για Πρόεδρο - Παραπέμπεται...
Νίκη: Απομακρύνεται ο Νίκος Βρεττός από την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Bio3 Forum 2025, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για Trust Your Stars: «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα, δικαιολογημένα τα παράπονα»
«Ορισμένα από τα παράπονα που διατυπώθηκαν ήταν δικαιολογημένα»: Ο πρωθυπουργός παραδέχεται προβλήματα στην αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων
Κυριάκος Μητσοτάκης για Trust Your Stars: «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το πρόγραμμα, δικαιολογημένα τα παράπονα»
ypoyrgeio paideias kai thriskeymaton
Παράταση θητείας Υποδιευθυντή στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
Συνέχιση καθηκόντων Υποδιευθυντή στη Θεματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
Παράταση θητείας Υποδιευθυντή στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αχαρνών
επιδομα
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024-2025: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τη χορήγησή του
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική αίτηση
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2024-2025: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τη χορήγησή του