Thumbnail
Επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με το επίπεδο ψύξης, συντήρησης και απόψυξης που έχει υποστεί.

Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων.

Το παγωτό λιώνει περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Listeria monocytogenes, αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Εάν αγοράζετε παγωτά από τοπικά καταστήματα, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε περιπτώσεις, όπου έχουν εκ νέου καταψυχθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, τα παγωτά στα ψυγεία τους να έχουν λιώσει και να έχουν ψυχθεί εκ νέου, όταν επανέλθει το ρεύμα.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα τοπικά καταστήματα μπορεί να έχουν προβληματικά παγωτά. Αλλά υπάρχει κάτι απλό που πρέπει να ξέρετε, για να καταλάβετε αν ένα παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, ανεξάρτητα από το πού το προμηθευτήκατε. Το βασικό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερους, ορατούς κρυστάλλους πάγου. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό, πιο “ουδέτερο” στην γεύση και σίγουρα θα έχει αλλαγμένη υφή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσει ότι μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε σωστά το παγωτό στο ψυγείο:

Κάντε χώρο: Τα παγωτά πρέπει να έχουν απόσταση από άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη, επιτρέποντας κάποια ροή του αέρα κάτω και πάνω από κάθε ράφι.

Καλύψτε το: Βεβαιωθείτε ότι το έχετε σε δοχείο που κλείνει και δεν έχει σπάσει, για να μην υπάρχει φθορά από αλλαγές στην θερμοκρασία καθώς ανοίγετε και κλείνετε το ψυγείο.

Διασφάλισης ποιότητας: Αν και τα παγωτά μπορούν να αποθηκευτεί για έως και τέσσερις μήνες, οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες από το άνοιγμα και το κλείσιμο του ψυγείου μπορούν να επηρεάσουν το προϊόν.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στέφανος Παραστατίδης
Στέφανος Παραστατίδης: Ο Μητσοτάκης έπαθε... ΠΑΣΟΚ στους αιώνιους φοιτητές
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιγραφή των θέσεων του κόμματός του – Πυρά στον Μαρινάκη για επικοινωνιακή υποκρισία και...
Στέφανος Παραστατίδης: Ο Μητσοτάκης έπαθε... ΠΑΣΟΚ στους αιώνιους φοιτητές
τζουφη
Μερόπη Τζούφη: Οχι άλλη απορρύθμιση – ναι σε μια Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς
Σχολιάζοντας το ισχύον σύστημα εισαγωγής, σημείωσε ότι παρά τη διατήρηση του αδιάβλητου χαρακτήρα του, η κοινωνική του λειτουργία έχει αλλοιωθεί...
Μερόπη Τζούφη: Οχι άλλη απορρύθμιση – ναι σε μια Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Ποιοι θα εισάγονται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσω ποσόστωσης; Τι σχεδιάζει το ΙΕΠ;
Παράλληλο απολυτήριο, παράλληλο σύστημα: Η ΟΙΕΛΕ βλέπει «ταξική» πόρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια
Ποιοι θα εισάγονται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσω ποσόστωσης; Τι σχεδιάζει το ΙΕΠ;
Παύλος Μαρινάκης - Κυβερνητικός εκπρόσωπος
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση επιλέγει εξεταστική από το... 1998 για το σκάνδαλο
Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και κατηγόρησε πολιτικά κέντρα και μέσα ενημέρωσης ότι επιχειρούν να «βγάλουν από τη...
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση επιλέγει εξεταστική από το... 1998 για το σκάνδαλο