Thumbnail

Διατηρώντας την ηλεκτρική του δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά από τον θάνατο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας καναδικής έρευνας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Λ. Νόρτον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Όπως επεσήμαναν οι Telegraph και Independent οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.

Οι γιατροί δήλωσαν άγνοια για το πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά από τον κλινικό θάνατο. Αν και η έρευνά τους βασίστηκε στην περίπτωση ενός μόνο ανθρώπου, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος.

Οι ερευνητές εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον κλινικό θάνατό του. Στους υπόλοιπους ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατό τους.

Με αφορμή τη νέα μελέτη, ήρθαν ξανά στο φως ηθικά διλλήματα, σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, εφόσον διαπιστωθεί ο κλινικός θάνατός τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η οδός Πανεπιστημίου στην Αθήνα με αεροφωτογραφία
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026
Ανθρωποκεντρική στροφή με μικρές παρεμβάσεις και μεγάλες αλλαγές – Το σχέδιο για την οδό Αθηνάς, τη Βασ. Όλγας και τις γειτονιές
Αθήνα: 40 νέες πεζοδρομήσεις – Πώς αλλάζει το κέντρο της πόλης μέχρι το 2026
νερό
Απελπισία! Χωρίς νερό θα μείνουν όλη τη νύχτα Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο
Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο χωρίς νερό όλη τη νύχτα – Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης τη Δευτέρα
Απελπισία! Χωρίς νερό θα μείνουν όλη τη νύχτα Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο