Thumbnail
Αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να κοιμάται πάνω από εννέα ώρες τα βράδια, κάτι που δεν συνήθιζε έως τότε, αντιμετωπίζει υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθεί με άνοια μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι η τάση για πολύ ύπνο μπορεί να αποτελεί μια πρόωρη ένδειξη ή προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη άνοια. Όμως το ίδιο δεν ισχύει για όσους σταθερά -για τουλάχιστον δέκα χρόνια- κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες.
   
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσίευσαν την εν λόγω έρευνα στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες με μέση ηλικία 72 ετών. Σε διάστημα δεκαετίας, περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια, οι περισσότεροι λόγω Αλτσχάιμερ.
   
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ξαφνικά αρχίζουν να κοιμούνται πολύ, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια και Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δημοτικού), τότε ο κίνδυνος άνοιας είναι εξαπλάσιος, πράγμα που πιθανώς εξηγείται από το ότι η εκπαίδευση παίζει ρόλο «ασπίδας» για τον εγκέφαλο.
   
Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται η τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες, αν και η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να εξακριβωθεί. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους φέρνει υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που προκαλεί στον εγκέφαλό τους.
   
Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραγμένο ύπνο, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή ο άσχημος ύπνος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συκώτι
Συκώτι: Αυτές είναι οι 5 βλαβερές συνήθειες - Το φθείρουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Οι 5 «σιωπηλοί εχθροί» του ήπατος: Συνήθειες που το φθείρουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Συκώτι: Αυτές είναι οι 5 βλαβερές συνήθειες - Το φθείρουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε
δημοσκ
Νέα δημοσκόπηση - Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτικές ευθύνες, παραιτήσεις και κάλπες «βλέπουν» οι πολίτες
Opinion Poll: Πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία
Νέα δημοσκόπηση - Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτικές ευθύνες, παραιτήσεις και κάλπες «βλέπουν» οι πολίτες