Thumbnail
Τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής εξαϋλώνονται, με τη συνολική ποσότητα των θαλάσσιων πάγων στον πλανήτη να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό, εδώ και τέσσερις δεκαετίες που ξεκίνησε δορυφορικά η καταγραφή τους

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Έρικ Χόλτχαους, με βάση εκτιμήσεις και παρελθοντικές αναλύσεις, η σημερινή ποσότητα θαλάσσιων πάγων της Γης είναι η χαμηλότερη εδώ και χιλιετίες.

Τα χαμηλά επίπεδα των πάγων της Αρκτικής θάλασσας συνδέονται τόσο με την κλιματική αλλαγή όσο και με παράξενα καιρικά φαινόμενα που πιθανόν προκαλούνται και τα ίδια από την κλιματική αλλαγή. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου βρίσκεται τώρα σε φάση αύξησης, καθώς είναι χειμώνας στην Αρκτική, αλλά η εισροή θερμού αέρα έχει αυξήσει τη θερμοκρασία πέραν των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στην Ανταρκτική, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τα χαμηλά επίπεδα του εποχικού θαλάσσιου πάγου να είναι αποτέλεσμα της φυσικής μεταβλητότητας, αν και η μείωση είναι ακόμη ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν για το καλοκαίρι.

Ο Ράινερ Γκερζόντε του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Άλφρεντ Βέγκενερ στο Μπρεμερχάβεν της Γερμανίας και η Αν ντε Βερνάλ του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Μοντρεάλ του Καναδά «ανακατασκεύασαν» τα παρελθοντικά επίπεδα πάγων χρησιμοποιώντας γεωχημικά και ιζηματολογικά δεδομένα, καθώς και αρχεία μικρο-απολιθωμάτων σε πάγο και ιζήματα, και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με τον Χόλτχαους για τα σημερινά χαμηλά επίπεδα πάγων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι δυνατόν τα επίπεδα πάγου να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά στη συνέχεια να μειωθούν σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα από ό,τι παρατηρούμε σήμερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Ανακλήσεις αναπληρωτών λίγο πριν τη Δ' φάση: 109 αποφάσεις στη Διαύγεια
«Σκούπα» στα σχολεία πριν τη Δ' φάση: 109 ανακλήσεις και παραιτήσεις αναπληρωτών - Το πραγματικό τοπίο σε Γενική, Ειδική Αγωγή και ΕΕΠ-ΕΒΠ
Ανακλήσεις αναπληρωτών λίγο πριν τη Δ' φάση: 109 αποφάσεις στη Διαύγεια
Τεχνητή νοημοσύνη
Δημόσιο: Το Ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι γεγονός!
Το ελληνικό δημόσιο ίδρυσε την «Φάρος AI Factory», την πρώτη εταιρεία που θα λειτουργεί ως εθνικός και περιφερειακός επιταχυντής Τεχνητής Νοημοσύνης
Δημόσιο: Το Ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι γεγονός!
anoia_722019.jpeg
Η καθημερινή συνήθεια των 10 λεπτών που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με ειδικούς, μικρές και απλές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης σε κάθε ηλικία.
Η καθημερινή συνήθεια των 10 λεπτών που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο