Thumbnail
Η λύση των «τριών γονιών» έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις γυναίκες με ελαττωματικά μιτοχόνδρια κυττάρων, οι οποίες κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους γενετικές μιτοχονδριακές παθήσεις

Ένα ζευγάρι στην Ουκρανία, που δεν μπορούσε να κάνει παιδί, απέκτησε τελικά μωρό με την μέθοδο της «εξωσωματικής των τριών γονιών».

Είναι το δεύτερο παιδί στον κόσμο που γεννιέται με γενετικό υλικό από τρεις γονείς και το πρώτο που γεννιέται με την πειραματική  τεχνική της προπυρηνικής μεταφοράς.

Είχε προηγηθεί ένα μωρό με τρεις βιολογικούς γονείς, το οποίο είχε γεννηθεί πέρυσι στο Μεξικό μέσω μιας ελαφρώς διαφορετικής τεχνικής εξωσωματικής αναπαραγωγής.

Η λύση των «τριών γονιών» έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις γυναίκες με ελαττωματικά μιτοχόνδρια κυττάρων, οι οποίες κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους γενετικές μιτοχονδριακές παθήσεις. Έτσι, αφαιρούνται τα προβληματικά μιτοχόνδριά τους και αντικαθίστανται από άλλα υγιή, που παρέχει μια δωρήτρια.

Τα μωρά που γεννιούνται, περιέχουν γενετικό υλικό από την μητέρα (τον πυρήνα του ωαρίου της), τον πατέρα και τη δότρια, η οποία παρέχει το ωάριο με τα υγιή μιτοχόνδρια, στο οποίο εισάγεται ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας, αφού προηγουμένως έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας της δότριας.

Όμως στην περίπτωση του ουκρανικού ζευγαριού, οι γιατροί στην Κλινική Ναντίγια του Κιέβου, με επικεφαλής τον δρα Βαλέρι Ζούκιν, εφάρμοσαν την ίδια τεχνική όχι σε ζευγάρι με μιτοχονδριακή πάθηση, αλλά απλώς με προβλήματα γονιμότητας, στο οποίο δεν είχε φέρει αποτέλεσμα η συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με το BBC.

Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η μέθοδος της προπυρηνικής μεταφοράς είναι «άκρως πειραματική», ότι δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες και ότι εγείρει ηθικής φύσης ερωτήματα, όπως πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί που, όταν μεγαλώσει, θα μάθει ότι έχει τρεις βιολογικούς γονείς.

Ο Ζούκιν πάντως δήλωσε ότι ένα δεύτερο υπογόνιμο ζευγάρι περιμένει παιδί με την ίδια τεχνική τον Μάρτιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σύνταξη
Όλες οι αλλαγές στη συνταξιοδότηση μετά το 2027 – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Ανατροπές στη συνταξιοδότηση από το 2027 – Ποιοι θα βγουν νωρίτερα και ποιοι θα περιμένουν περισσότερο
Όλες οι αλλαγές στη συνταξιοδότηση μετά το 2027 – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!