Thumbnail
Επιστήμη

Τα τελευταία μαμούθ πέθαναν λόγω έλλειψης νερού
Τα ζώα των παγετώνων ζούσαν σε ένα απομακρυσμένο νησί στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέθαναν περίπου πριν 5.600 χρόνια

Πιστεύεται ότι το θερμό κλίμα προκάλεσε την εξαφάνισή τους αφού υπήρξε δραματική έλλειψη νερού. Τα περισσότερα από τα μαμούθ πέρθαναν περίπου περίπου πριν 10.500 χρόνια. Με την αύξηση της θερμοκρασίας η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του εδάφους που ζούσαν και απορρόφηση του νερού από το θαλασσινό.

Εκτός από τα μαμούθ, τα μόνα άλλα μεγάλα ζώα που παγιδεύθηκαν στο νεοδημιούργητο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήσαν οι αρκτικές αλεπούδες, ενώ οι αρκούδες εμφανίσθηκαν πριν από 4.000 χρόνια και οι άνθρωποι δεν έφθασαν εκεί παρά το 1787 μ.Χ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να αναλύσουν μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τη ζωή και το τέλος των μαμούθ.

Η ανάλυση δειγμάτων DNA από γεωτρήσεις στα ιζήματα λιμνών έδειξαν την παρουσία μαμούθ στο νησί του Αγίου Παύλου έως πριν από 5.650 χρόνια (με περιθώριο σφάλματος συν/πλην 80 χρόνια). Στη συνέχεια εξαφανίζεται κάθε γενετικό ίχνος των μαμούθ.

Το συγκεκριμένο νησί που δημιουργήθηκε πριν από 13.500 έως 14.700 χρόνια, συνεχώς συρρικνώνεται, καθώς ανεβαίνουν τα νερά και σήμερα καταλαμβάνει πλέον έκταση 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όσο περισσότερο μίκραινε το νησί, τόσο πιο δύσκολο ήταν για τα μαμούθ να ζήσουν σε αυτό και να βρουν νερό για να πιούν, καθώς οι λίμνες γλυκού νερού εξαφανίζονταν η μία μετά την άλλη, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι σημερινοί ελέφαντες λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι ανάγκες των μαμούθ σε νερό θα ήσαν πολύ μεγάλες, καθώς τα σημερινά «ξαδέρφια» τους, οι ελέφαντες, χρειάζονται 70 έως 200 λίτρα τη μέρα.

Εκτός από τα μαμούθ του Αγίου Παύλου, εκτιμάται ότι στην αρκτική νήσο Βράγκελ μερικά μαμούθ έζησαν ακόμη περισσότερο, πιθανώς έως πριν από 4.000 χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κινητοποιηση εκπαιδευτικών
Στο εδώλιο η απεργία; Η απάντηση των εκπαιδευτικών στις 30 Ιανουαρίου - Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε Τρίπολη και μεγάλες πόλεις
Εκπαιδευτικοί: Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 30 Ιανουαρίου
Στο εδώλιο η απεργία; Η απάντηση των εκπαιδευτικών στις 30 Ιανουαρίου - Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε Τρίπολη και μεγάλες πόλεις
kataigides-vroxes.jpg
Έρχονται έντονες βροχές και καταιγίδες - Η πρόγνωση για την Αττική και την Θεσσαλονίκη
Καιρός: Βροχές, ισχυροί νοτιάδες και έως 20°C την Κυριακή – Επιδείνωση το βράδυ Με αστάθεια, τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους θα κυλήσει η...
Έρχονται έντονες βροχές και καταιγίδες - Η πρόγνωση για την Αττική και την Θεσσαλονίκη
Ηλίας Παπαχατζής
Διάλογος μ' έναν γονιό
Όταν ο δάσκαλος και ο γονιός μιλούν ειλικρινά, αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για το σχολείο του σήμερα
Διάλογος μ' έναν γονιό