Το ζήτημα της φοιτητικής στέγης και το συνολικό κόστος σπουδών έθεσαν ως προτεραιότητα οι εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής τους στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN». Στην παρέμβαση συμμετείχαν η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Παιδαγωγικού ΕΚΠΑ, Ασημίνα Γιαννείου, η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Μαρία Κουράκου, και ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Αντώνης Λάζος.
Η Ασημίνα Γιαννείου σημείωσε ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις είχαν ως στόχο την προβολή του αιτήματος «Να σπουδάσουμε ή να επιβιώσουμε», το οποίο, όπως ανέφερε, εκφράζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην καθημερινότητά τους, συνδέοντας παράλληλα τη δράση τους με αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Παράλληλα, ανακοίνωσε τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της, η Μαρία Κουράκου αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που προκαλούν τα μισθώματα ακινήτων, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το υφιστάμενο στεγαστικό επίδομα. Παράλληλα, περιέγραψε την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, επισημαίνοντας ότι στο Α' κτίριο της ΦΕΠΑ υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και περιορισμένος εξοπλισμός, ενώ σημείωσε ότι οι ανακαινισμένοι χώροι της Β' ΦΕΠΑ προορίζονται για φοιτητές ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα.
Στον τρόπο χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος αναφέρθηκε ο Αντώνης Λάζος, επισημαίνοντας τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις (επιτυχής εξέταση στο ήμισυ των μαθημάτων) που απαιτούνται για την καταβολή του. Υποστήριξε ότι το κριτήριο αυτό δημιουργεί δυσκολίες στους φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών.
Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Λάζος τοποθετήθηκε σχετικά με την κατανομή των δημοσίων πόρων, υποστηρίζοντας ότι η κρατική πολιτική αντιμετωπίζει τη φοιτητική μέριμνα ως δαπάνη, την ώρα που διαθέτει σημαντικά κονδύλια σε διεθνείς εξοπλιστικές δαπάνες και επιχειρηματικές επιδοτήσεις. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στέγαση, η σίτιση και τα εκπαιδευτικά αναλώσιμα αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερο ως εμπορεύσιμα αγαθά.
Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου της ΑΣΚΤ αναφέρθηκε στις ελλείψεις υλικών υποδομών στη σχολή, υποστηρίζοντας ότι δεν παρέχονται βασικά αναλώσιμα, όπως πινέλα και χαρτιά, για την διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων. Η έλλειψη αυτή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φοιτητών, καθιστά αναγκαία τη διεκδίκηση αυξημένης κρατικής μέριμνας για τη δημόσια εκπαίδευση.