Thumbnail

Ο Homo Erectus Η μετάβαση από τον Homo Erectus στον άνθρωπο με τα σημερινά λεπτότερα χαρακτηριστικά και την ικανότητα ομιλίας έγινε χάρη στην κατανάλωση ωμού κρέατος σε μικρά κομμάτια

Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία λίθινων εργαλείων, τα οποία επέτρεψαν την κοπή του ωμού κρέατος, ήταν σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του ανθρώπου και της ομιλίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Ντάνιελ Λίμπερμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δεν ήταν το μαγείρεμα ο παράγοντας-κλειδί για την ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά η κατανάλωση ωμού κρέατος κομμένου σε μικρότερα κομμάτια.

Όπως εξηγούν, το μάσημα του ωμού κρέατος σε κομματάκια, μετά την εφεύρεση των λίθινων εργαλείων, διευκόλυνε την κατανάλωση θρεπτικής τροφής, σμίκρυνε το πρόσωπο και τα δόντια των προγόνων μας και, τελικά, μέσα από αυτήν την αλλαγή στην ανατομία του προσώπου, διευκόλυνε την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας και του εγκεφάλου.

Η παραπάνω εξέλιξη, επέτρεψε στους ανθρώπους να μην περνάνε όλη τη μέρα τους μασουλώντας, όπως κάνουν μέχρι σήμερα οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, που μασάνε τουλάχιστον έξι ώρες.

Και όσον αφορά τον σημερινό κόσμο, συγκριτικά, οι σημερινές πρωτόγονες ανθρώπινες φυλές μασάνε περίπου το 5% της μέρας (1,2 ώρες), ενώ οι πολιτισμένοι μερικά μόνο λεπτά μέσα στο 24ωρο -με εξαιρέσεις πάντα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εκτιμούν ότι το μαγείρεμα εμφανίστηκε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και έγινε συνήθεια περίπου πριν από 500.000 χρόνια.

Ωστόσο, ήδη τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα ο «Όρθιος Άνθρωπος» (Homo erectus) είχε αναπτύξει μικρότερα σαγόνια και δόντια, πιο αδύναμους μυς για μάσημα της τροφής και μικρότερο έντερο για την πέψη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πριν από 2,5 εκατ. χρόνια οι πρόγονοί μας έτρωγαν συχνά ωμό κρέας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι αλλαγές μπορούν να αποδοθούν στο ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε μικρότερες ποσότητες πιο θρεπτικού φαγητού, διότι οι πρόγονοί μας κατάφεραν, με τη βοήθεια των εργαλείων, να κόβουν σε κομμάτια το ωμό κρέας και έτσι να μασάνε μικρότερες μπουκιές και πιο εύκολα.

Επίσης, με τα εργαλεία τους και το χτύπημα των φυτών μπορούσαν να κάνουν μια υποτυπώδη επεξεργασία της τροφής.

Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές έκαναν πειράματα συγκριτικού... μασουλήματος. Οι εθελοντές μάσησαν ωμό κρέας κατσίκας (είναι πολύ σκληρό) ή ωμά λαχανικά (καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες) και ηλεκτρόδια με αισθητήρες στο πρόσωπο των εθελοντών κατέγραφαν τη μυϊκή δύναμη που κατέβαλαν για να μασήσουν.

Όπως αποδείχθηκε, η ωμή κατσίκα απαιτεί 39% λιγότερο μάσημα και 46% λιγότερη μυϊκή δύναμη από ό,τι το μάσημα των ωμών λαχανικών. Όταν όμως το κρέας κοβόταν σε μικρά κομματάκια, τα πράγματα βελτιώνονταν ακόμη περισσότερο υπέρ του κρέατος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν το ένα τρίτο της διατροφής των προγόνων μας αποτελείτο από κομματάκια ωμού κρέατος και τα δύο τρίτα από κοπανημένα φυτά, οι προϊστορικοί άνθρωποι θα χρειάζονταν να μασάνε 17% λιγότερο συχνά και 26% λιγότερο δυνατά.

Και όπως επισήμανε ο Λίμπερμαν, «το κρέας απαιτεί μικρότερη μυική δύναμη για το μάσημά του ανά θερμίδα από ό,τι τα σκληρά φυτά που θα υπήρχαν στην εποχή των προγόνων μας. Η αναποτελεσματικότητα των δοντιών να κόψουν το ωμό κρέας θα είχε περιορίσει την κατανάλωσή του, ώσπου εφευρέθηκαν τα εργαλεία πριν από περίπου 3,3 εκατομμύρια χρόνια».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mi kratika panepistimia
Eurostat: Η Ελλάδα ουραγός της ΕΕ για τη φοιτητική χρηματοδότηση – Μόλις 20 ευρώ ανά φοιτητή
Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκάλυψαν ότι ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ οικονομικής στήριξης στα νοικοκυριά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 1.766...
Eurostat: Η Ελλάδα ουραγός της ΕΕ για τη φοιτητική χρηματοδότηση – Μόλις 20 ευρώ ανά φοιτητή
forologikes-dilwseis.jpg
Τι αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους πολύτεκνους
Οι αλλαγές αυτές παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ και εξειδικεύθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στις 8 Σεπτεμβρίου
Τι αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους πολύτεκνους
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «2.500 σχολικές μονάδες αναβαθμίζονται - Σημαντικές προσθήκες με 1.200 κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους»
10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, 1.200 κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, καθώς και η δημιουργία 8 νέων ειδικών σχολείων και των...
Κυριάκος Μητσοτάκης: «2.500 σχολικές μονάδες αναβαθμίζονται - Σημαντικές προσθήκες με 1.200 κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους»
Δημήτρης Κουτσούμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας: Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να μιλήσει και θα μιλήσει
Τόνισε την ανάγκη για αγώνα για αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις και μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και για τη διακοπή της μεγάλης...
Δημήτρης Κουτσούμπας: Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να μιλήσει και θα μιλήσει