Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πολύ πριν εφευρεθούν τα αντιβιοτικά, το αλάτι αποτελούσε αρχαία στρατηγική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Το φαγητό με πολύ αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό από τα μικρόβια, σύμφωνα με νέα γερμανοαμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δύο ομάδες ποντικιών που έφεραν λοιμώξεις του δέρματος λόγω ενός παράσιτου. Τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν επί δύο εβδομάδες μια διατροφή με πολύ αλάτι εμφάνισαν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους και έτσι κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε σχέση με τα ποντίκια που έτρωγαν λιγοστό αλάτι.

Ο επικεφαλής της έρευνας Γιόναθαν Γιαντς δήλωσε: «Μέχρι τώρα το αλάτι έχει θεωρηθεί επιβλαβής διατροφικός παράγοντας καθώς έχει ξεκάθαρα αποδειχτεί επιζήμιο για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ πρόσφατες μελέτες το εμπλέκουν και στην επιδείνωση των αυτοάνοσων παθήσεων. Όμως η έρευνά μας αμφισβητεί αυτή τη μονοδιάστατη αντίληψη και προτείνει ότι η αύξηση του επιπέδου του αλατιού στην περιοχή μιας λοίμωξης μπορεί να αποτελεί μια αρχαία στρατηγική για την καταπολέμησή της, πολύ πριν εφευρεθούν τα αντιβιοτικά».

Από την άλλη, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η έρευνά τους δεν πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους να αρχίσουν να βάζουν άφθονο αλάτι σε ό,τι τρώνε γιατί αυτό δεν θα κάνει καλό στην υγεία τους. Όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα και είναι ασφαλώς πρόωρο και υπερβολικό να συστήσει κανείς την αυξημένη κατανάλωση αλατιού από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις έρευνές τους ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα βοηθούν στη τοπική αύξηση του επιπέδου του αλατιού ύστερα από μια λοίμωξη, για παράδειγμα με αλοιφές ή ειδικά τσιρότα που θα περιέχουν πολύ αλάτι.


Συμπλήρωσε στην Carrefour τα στοιχεία σου και κέρδισε δωροεπιταγή 200€

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οργή στη Βρετανία για σαδίστρια βρεφονηπιοκόμο που κακοποιούσε συστηματικά μωρά και νήπια
Οργή στη Βρετανία: Σαδίστρια βρεφονηπιοκόμος κακοποιούσε βρέφη, απελάθηκε στους 14 μήνες (Σκληρό βίντεο)
Η 23χρονη είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια για τη συστηματική κακοποίηση 21 βρεφών και νηπίων, όμως αποφυλακίστηκε έπειτα από μόλις 14 μήνες κράτησης
Οργή στη Βρετανία: Σαδίστρια βρεφονηπιοκόμος κακοποιούσε βρέφη, απελάθηκε στους 14 μήνες (Σκληρό βίντεο)
Θλιμμένη δασκάλα σε τάξη και πίσω σκιές ανθρώπων
Αυτοκτονία διευθύντριας σχολείου στον Κολωνό: Νέες καταγγελίες για εργασιακό bullying και ασφυκτικές πιέσεις
H εκπαιδευτικός ένιωθε μόνη και απροστάτευτη απέναντι σε ένα φορτίο που ξεπερνούσε τα όρια της καθημερινής διοικητικής ευθύνης. Αυτοκτονία...
Αυτοκτονία διευθύντριας σχολείου στον Κολωνό: Νέες καταγγελίες για εργασιακό bullying και ασφυκτικές πιέσεις
ΣΥΡΙΖΑ, Κουμουνδούρου
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή στον απόηχο των ανακοινώσεων Τσίπρα
Εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα όργανα μετά τη διαγραφή του
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 6 Ιουνίου η Κεντρική Επιτροπή στον απόηχο των ανακοινώσεων Τσίπρα