Thumbnail
Το τέλος των καλωδίων φαίνεται πως πλησιάζει

Το τέλος των καλωδίων φαίνεται πως πλησιάζει. Μετά τους ασύρματους φορτιστές υπό μορφή ενεργειακών επιφανειών όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει το κινητό ή άλλες μικροσυσκευές για να φορτίσουν, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) επινόησαν το MagMIMO. Έναν ασύρματο φορτιστή που λειτουργεί εξ αποστάσεως και είναι ικανός να γεμίσει τη μπαταρία ενός smartphone, ενώ αυτό βρίσκεται στην τσέπη του κατόχου του!

«Στην περίπτωση των ασύρματων φορτιστών υπό μορφή pad, o χρήστης οφείλει να βγάλει το κινητό από την τσέπη του και να το τοποθετήσει επάνω του για να φορτίσει» εξηγεί η επικεφαλής της ομάδας πίσω από το MagMIMO, δρ Ντίνα Κατάμπι.
Με εμβέλεια 30 εκατοστών, ο ασύρματος φορτιστής του ΜΙΤ είναι σε θέση να γεμίσει στο 100% τη μπαταρία ενός iPhone 4s μέσα σε λιγότερο από πέντε ώρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο προσανατολισμός της συσκευής – το αν δηλαδή είναι τοποθετημένη με την οθόνη προς τα επάνω ή προς τα κάτω, στο τραπέζι ή κάπου αλλού – δεν παίζει ρόλο στη διαδικασία της φόρτισης.
 
Ενεργειακή «ελευθερία»
Τώρα οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καταφέρουν να αυξήσουν την εμβέλεια του MagMIMO. Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο ασύρματος φορτιστής λειτουργεί σχεδόν όπως ένας router ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi). Για παράδειγμα, ο router εντοπίζει πότε ένας υπολογιστής συνδέεται στο δίκτυο ενισχύοντας το σήμα μέσω ραδιοκυμάτων προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο MagMIMO πάλι, ακολουθεί παρόμοια λογική ενισχύοντας το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη συσκευή.
Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι ερευνητές προσέθεσαν μια μικρή σπείρα σε ένα iPhone, στη θύρα του φορτιστή. Το ενισχυμένο μαγνητικό πεδίο γύρω από το κινητό σε συνδυασμό με τη σπείρα «γεννούσαν» ενέργεια αρκετή για τη φόρτιση της συσκευής. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ήδη αρκετές συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένη την εν λόγω σπείρα, ενώ και τα νέα μοντέλα πρόκειται να την αποκτήσουν.
Μια τέτοια τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, πέρα από το στρες της… άδειας μπαταρίας στην περίπτωση των κινητών, θα μπορούσε να καταργήσει τους φορτιστές των φορετών αξεσουάρ (έξυπνα ρολόγια, βραχιόλια κ.ά.), ενισχύοντας την φορητότητα και τον «ελεύθερο» σχεδιασμό τους. 
 
Πηγή: Ειρήνη Βενιού  - tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βροχή
Αθήνα στο «κόκκινο» από την Τετάρτη – Τριήμερο βροχοπτώσεων χωρίς ανάσα
Ειδικοί προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα, υψηλό κίνδυνο πλημμυρών και τριήμερη κακοκαιρία που χτυπά όλη τη χώρα από την Πέμπτη
Αθήνα στο «κόκκινο» από την Τετάρτη – Τριήμερο βροχοπτώσεων χωρίς ανάσα
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ.jpg
Έφυγε από τη ζωή η εκπαιδευτικός Αγγελίνα (Λίνα) Λαζαρίδου
Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα ως εκπαιδευτικός. Αγαπήθηκε από τους μαθητές της και από τους συναδέλφους της.
Έφυγε από τη ζωή η εκπαιδευτικός Αγγελίνα (Λίνα) Λαζαρίδου
Συλλαλητήριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Καθηγητές για διώξεις: «Δυστοπικό» το νέο πειθαρχικό – Πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ
Η «Πανεπιστημιακή Εισαγγελία» αντικαθιστά την ΕΛΑΣ – «Επικίνδυνη θεσμική υποβάθμιση» ο ν.5224/2025 για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Καθηγητές για διώξεις: «Δυστοπικό» το νέο πειθαρχικό – Πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ
εκλογες
Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Στις 8 Δεκεμβρίου οι εκλογές για το νέο ΔΣ
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων προχωρά στις εκλογές της τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025, με τη συμμετοχή υποψηφίων για το Διοικητικό και το Εποπτικό...
Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Στις 8 Δεκεμβρίου οι εκλογές για το νέο ΔΣ