Thumbnail
Ένα «like» για ένα άρθρο ή για ένα προϊόν είναι αρκετό, ώστε ο επόμενος αναγνώστης να εκφράσει και αυτός θετική γνώμη, ακόμα κι αν το άρθρο ή το προϊόν στην πραγματικότητα δεν αξίζει πολλά πράγματα.

Μπορεί να μην το παραδέχονται ή να μη το συνειδητοποιούν, αλλά πολλοί είναι αυτοί που επηρεάζονται από τις γνώμες που έχουν ήδη εκφράσει άλλοι χρήστες στο Facebook, σε μια online δημοσκόπηση, σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικότερα στις ιστοσελίδες του διαδικτύου, σύμφωνα με αμερικανοϊσραηλινή επιστημονική έρευνα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η επιρροή, ιδίως σε τομείς όπως η πολιτική ή η αγορά προϊόντων, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά στις online θετικές απόψεις («μου αρέσει») από ό,τι τις αρνητικές «(δεν μου αρέσει»). Δηλ., οι άνθρωποι καταλήγουν να αξιολογούν θετικά κάτι για το οποίο άλλοι, πριν από αυτούς, εκφράστηκαν ήδη με θετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, ένα «like» για ένα άρθρο ή για ένα προϊόν είναι αρκετό, ώστε ο επόμενος αναγνώστης να εκφράσει και αυτός θετική γνώμη, ακόμα κι αν το άρθρο ή το προϊόν στην πραγματικότητα δεν αξίζει πολλά πράγματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί καταναλωτές επηρεάζονται σημαντικά για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που αποφασίζουν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου, ανάλογα με τις κρίσεις (κυρίως τις θετικές) άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη αναρτηθεί σε μια ιστοσελίδα.

Αντίθετα, μια αρνητική κρίση δεν θα «γεννήσει» εξίσου εύκολα απαξιωτικές απόψεις από τους επόμενους χρήστες. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σίναν Αράλ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν ένα πεντάμηνης διάρκειας πείραμα, μελετώντας με ποιον τρόπο οι online «βαθμολογίες» που δίνονταν για ορισμένα θέματα της επικαιρότητας σε μια μεγάλη (ανώνυμη) ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επηρέαζαν τις κρίσεις τρίτων υπέρ ή κατά κάποιας άποψης.

Το βασικό συμπέρασμα -που θέτει σε αμφισβήτηση την περίφημη «σοφία του πλήθους»- ήταν ότι πολλοί χρήστες του διαδικτύου επηρεάζονται σημαντικά από τα θετικά σχόλια και τις θετικές «βαθμολογήσεις» που κάνουν άλλοι άνθρωποι πάνω σε ένα θέμα, ενώ αντίθετα η επιρροή από τα αρνητικά σχόλια είναι πολύ μικρότερη.

Οι ερευνητές, μάλιστα, προειδοποιούν ότι είναι δυνατό να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη (από πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα) προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση μέσω της συστηματικής διοχέτευσης online θετικών σχολίων και κρίσεων.

Σύμφωνα με το πείραμα, η δημοφιλία μιας άποψης μπορεί σταδιακά να αυξηθεί έως 25% μετά από ένα αρχικό κατευθυνόμενο θετικό σχόλιο, μέσω αξιοποίησης της συμπεριφοράς «κοπαδιού» που χαρακτηρίζει τους χρήστες του διαδικτύου. Αντίθετα, ένα αρχικό κατευθυνόμενο αρνητικό σχόλιο δεν καταφέρνει να «γεννήσει» μια ανάλογη αύξηση αρνητικών απόψεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

laxanika
Προσυσκευασμένα λαχανικά: Γιατί είναι πιο επικίνδυνα από ό,τι νομίζετε
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων προειδοποιούν: αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να είναι από τα πιο επικίνδυνα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ...
Προσυσκευασμένα λαχανικά: Γιατί είναι πιο επικίνδυνα από ό,τι νομίζετε
μπουγιουρντι
Το απόλυτο μεζεδάκι: Μπουγιουρντί με φέτα και λιωμένα τυριά στον φούρνο
Το κλασικό αυτό πιάτο, που συναντάμε συχνά στις ταβέρνες, κερδίζει τις εντυπώσεις με την έντονη γεύση και την απολαυστική του υφή.
Το απόλυτο μεζεδάκι: Μπουγιουρντί με φέτα και λιωμένα τυριά στον φούρνο
karkinos
Πρώιμη έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη εξηγεί την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικές ομάδες, εντόπισαν μια βακτηριακή τοξίνη την...
Πρώιμη έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη εξηγεί την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου
γάτα
Πώς να κάνετε πιο πλούσιο το περιβάλλον της γάτας σας;
Οι γάτες είναι έξυπνες, ανεξάρτητες και γεμάτες προσωπικότητα. Όταν το σπίτι στο οποίο ζουν δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες, ενδέχεται να παρουσιάσουν...
Πώς να κάνετε πιο πλούσιο το περιβάλλον της γάτας σας;