Thumbnail
Πού ιδρύονται νέα σχολεία - σε ποια αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις εκπαιδευτικών - πόσα συγχωνεύονται και καταργούνται

Τον νέο σχολικό χάρτη που περιλαμβάνει - σχεδόν - όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία επέρχονται αλλαγές από τον Σεπτέμβριο και βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Οι αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πρώτες ιδρύσεις σχολείων μετά το 2011 - που είχαν γίνει οι μαζικότερες συγχωνεύσεις στην εκπαίδευση - θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο και τον αρμόδιο εκ των υφυπουργών Συμεών Κεδίκογλου, αφού προηγουμένως οι σχετικές αποφάσεις υπογραφούν και από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό καθώς ειδικά οι ιδρύσεις περιλαμβάνουν δαπάνη επί του προϋπολογισμού για τις ανάγκες εξοπλισμού των σχολείων, το ύψος της οποίας θα αντιμετωπιστεί από τα αποθέματα της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Είναι συνεπώς ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρής έκτασης προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής.

Από τις αλλαγές δεν παρουσιάζονται εδώ οι συγχωνεύσεις των 37 Νηπιαγωγείων καθώς και οι καταργήσεις της Πρωτοβάθμιας, που δεν είχαν ακόμα καθαρογραφεί. Πάντως για τα Νηπιαγωγεία, τα 5 από τα 37 για τα οποία διαθέτουμε αναφορές είναι τα εξής: Στη Δράμα το 18ο Νηπιαγωγείο συγχωνεύεται με το 14ο. Στο Σουφλί το 3ο με το 2ο. Στις Φέρες Εβρου το 4ο με το 1ο. Στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας το 1ο με το 2ο. Και στην Πρέβεζα συγχωνεύεται το 3ο με το 9ο Νηπιαγωγείο.

Διαβάστε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες όπως δημοσιεύονται στα «ΝΕΑ»

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική και εξ αυτών τα περισσότερα στην Α' Αθήνας, πέριξ του Κέντρου και σε συνοικίες όπως ο Βύρωνας, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου. Ακολουθεί η Β' Αθήνας (Ηράκλειο, Μελίσσια, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή) και η Γ' Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη), ενώ λίγα είναι τα Δημοτικά που συγχωνεύονται σε Δ' Αθήνας (Καλλιθέα, Γλυφάδα). Επίσης, στον Πειραιά έχουμε 10 σχολεία που συγχωνεύονται σε 5 νέες μονάδες σε Νίκαια, Κερατσίνι και Κορυδαλλό. Τα υπόλοιπα συγχωνευόμενα Δημοτικά βρίσκονται σε Καβάλα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Δ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λασίθι, Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα. Αρκετά από τα σχολεία αυτά συστεγάζονται.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η έμφαση εντοπίζεται στις ιδρύσεις νέων Επαγγελματικών Λυκείων με πλήθος ειδικοτήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Εσπερινά, συνεπώς πρόκειται για σημαντική συνδρομή στην ειδικευμένη τεχνική εκπαίδευση των νέων εργαζομένων. Ιδρύονται νέα ΕΠΑΛ σε Μαρούσι, Αχαρνές, Ραφήνα, Σαλαμίνα, Πειραιά, Χίο, Αγρίνιο, Λευκάδα, Νέα Μουδανιά, Ρέθυμνο, Πλατανιά, Σαντορίνη, Καλαμάτα και Λιβαδειά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να διακινείται έντονα στο Ιντερνετ η πληροφορία ότι επίκεινται 1.670 συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που τελικά δεν αποδεικνύεται.

Το μεγαλύτερο κύμα συγχωνεύσεων - που ισοδυναμούσε με εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» - είχε γίνει το 2011 επί υπουργίας της Αννας Διαμαντοπούλου, όταν ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με 1.056 σχολεία λιγότερα. Ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων ήταν ιλιγγιώδης, καθώς συγχωνεύτηκαν συνολικά 1.933 σχολεία και προέκυψαν 877 νέα. Στην Πρωτοβάθμια είχαν συνενωθεί 1.523 σχολεία, από τα οποία δημιουργήθηκαν 672 νέα, ενώ στη Δευτεροβάθμια από 410 συνενώσεις προέκυψαν 205 νέα συγκροτήματα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις