Με απόφαση των Ε.Λ.Μ.Ε. αλλά και του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί από τους συναδέλφους της δευτεροβάθμιας ανεστάλησαν, λόγω της πολιτικής επιστράτευσης της Κυβέρνησης.

Αθήνα 17 Μάη 2013

με αφορμή την αναστολή της απεργίας των καθηγητών

Η στάση της παράταξής μας στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

και ο «τυχοδιωκτισμός» των Παρεμβάσεων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η παράταξή μας από την πρώτη μέρα που η Ο.Λ.Μ.Ε. εξήγγειλε τις κινητοποιήσεις πήρε όλες τις πρωτοβουλίες στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα τους. Ιδιαίτερα, δε, μετά την πολιτική επιστράτευση κατήγγειλε σ’ όλους τους τόνους τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και δήλωσε πως ο αγώνας είναι κοινός και η συμπόρευση δεδομένη (δήλωση Πρόεδρου Δ.Ο.Ε. 11/5/2013, απόφαση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. 11/5/2013). Σταθήκαμε απέναντι στις εξελίξεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και δεν οδηγήσαμε τον κλάδο μας σε αδιέξοδα, όπως πρότειναν οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση των Παρεμβάσεων στο έκτακτο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Δευτέρα 13/5/2013) ήταν να εξαγγείλει άμεσα η Δ.Ο.Ε. 24ωρη απεργία για τις 17 Μάη και στη συνέχεια πραγματοποίηση Γ.Σ. για απεργία διαρκείας της Δ.Ο.Ε.

Φανταστείτε σε τι οδυνηρό αδιέξοδο θα είχε οδηγηθεί ο κλάδος, αν περνούσε η πρότασή τους. Θα απεργούσαν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε., τη στιγμή που οι συνάδελφοι της Δευτεροβάθμιας ανέστειλαν την απεργία.

Μάλιστα επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή τους, κάποιοι απ’ αυτούς,  κατήγγειλαν τη Δ.Ο.Ε. για «προδοσία», τη στιγμή που το Προεδρείο της Ομοσπονδίας με παρέμβασή του υποστήριζε, παρά τη δική του διαφορετική εκτίμηση, το αίτημα της Ο.Λ.Μ.Ε. προς την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για κήρυξη γενικής απεργίας στις 17 του Μάη. Τέτοια σοβαρότητα και υπευθυνότητα!

Η παράταξή μας στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.,  αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στις τοπικές ΕΛΜΕ, όπου με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, πήρε την πρωτοβουλία έκτακτης σύγκλησης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την Τετάρτη 15/5/2013 όπου και έκανε την πρόταση για στήριξη του αγώνα των καθηγητών με την ίδια ακριβώς μορφή εφόσον οι συνάδελφοι της Δευτεροβάθμιας προχωρήσουν στο σπάσιμο της πολιτικής επιστράτευσης. Η πρότασή μας αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (και από τις Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα συνδικάτα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών για να μην οδηγούνται σε αδιέξοδα. Είναι βέβαιο πως κανένας αγώνας δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα αν δεν προετοιμαστεί σωστά κι αν δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας. Θυμίζουμε ότι ο μεγαλειώδης αγώνας του κλάδου μας το 2006, που με πρωτοβουλία της παράταξής μας ψηφίστηκε στην 75η Γ.Σ. του κλάδου, αποφασίστηκε έγκαιρα (Ιούνης 2006), προετοιμάσθηκε όλο το καλοκαίρι και ξεκίνησε με πενθήμερες απεργίες το Σεπτέμβρη. Είχε δε σε όλη τη διάρκεια του τη συντριπτική στήριξη της κοινωνίας.

Τέτοιοι αγώνες χρειάζονται και σήμερα. Η Δ.Ο.Ε. και η Ο.Λ.Μ.Ε. σε ένα μήνα έχουν συνέδρια. Από τώρα να αποφασίσουν κοινό πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αυτή την πρόταση καταθέσαμε και στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ταυτόχρονα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πρέπει να απαντήσει άμεσα και θετικά στην πρόταση της Ομοσπονδίας μας που διατυπώθηκε από το 2008, για ίδρυση κοινής Ομοσπονδίας δασκάλων-καθηγητών, όπως συμβαίνει σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.

Μια Ομοσπονδία 200.000 εκπαιδευτικών θα έχει τρομακτική δύναμη παρέμβασης στις εξελίξεις και θα μπορεί με καλύτερους όρους να διεκδικεί λύσεις στα αιτήματά μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.-

ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά