Thumbnail
Διευκρινήσεις για το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν

Προς: Ο.Λ.Μ.Ε.

Θέμα: Διευκρινήσεις για το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν

Αθήνα 12/4/2013

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α) θα απαντήσει στα ερωτήματα που θέτετε σχετικά με το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. Εγώ θα ήθελα να σας δώσω μερικά τεχνικά στοιχεία για το πρόγραμμα και να διορθώσω κάποιες ανακρίβειες που υπήρχαν στην ανακοίνωσή σας.

1. Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν ΔΕΝ είναι έρευνα, αλλά πρόγραμμα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α για παροχή πολύτιμων πληροφοριών στους γονείς σχετικά με την υγεία των παιδιών τους.

2. Το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας (περίπου 1.000.000 μαθητές), και κάθε έτος θα αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης (ύψος – βάρος), τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των μαθητών.

3. Οι μετρήσεις θα γίνονται στο χώρο του σχολείου απο εκπαιδευτικούς πολλών ειδικοτήτων. Η αξιολόγηση των μετρήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, πάλι στο χώρο του σχολείου, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών ΔΕΝ χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους, αλλά κωδικοί, γνωστοί μόνο στο σχολείο τους.

4. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για κάθε μαθητή θα ενσωματώνονται στην Ατομική του Αναφορά, η οποία θα παράγεται αυτόματα στον υπολογιστή του σχολείου, και η οποία θα στέλνεται σε κλειστό φάκελο απο το Διευθυντή του σχολείου στους γονείς/κηδεμόνες του, μαζί με κατάλληλες συστάσεις.

5. Ο καθολικός χαρακτήρας του προγράμματος θα επιτρέψει την πρόσβαση όλων των μαθητών σε πολύτιμες υπηρεσίες που αφορούν την υγεία τους, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω γεωγραφικών, οικονομικών ή άλλων περιορισμών.

6. Παράλληλα με τις αξιολογήσεις διατροφής και φυσικής δραστηριότητας που θα γίνονται κάθε σχολική χρονιά, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα υλοποιεί και άλλες δράσεις υγείας στο πλαίσιο της υποστήριξης μαθητών και των οικογενειών τους εν καιρώ κρίσης.

7. Για διασφάλιση της ποιότητας, την παρακολούθηση του έργου έχει αναλάβει επιτροπή με μέλη καθηγητές διατροφής και εργοφυσιολογίας απο τα Πανεπιστήμια Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ. Στην επιτροπή μετέχουν επίσης Σύμβούλοι Φυσικής Αγωγής και άλλοι επιστήμονες απο τους τομείς της διατροφής, φυσικής αγωγής και υγείας.

8. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων που έγιναν στις Γ’ και Ε’ τάξεις του Δημοτικού σχολείου το χρονικό διάστημα 2008-2011 στάλθηκαν στους γονείς σε κλειστούς φακέλους, όπως θα γίνει και φέτος για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και Γυμνασίου. Στατιστικά στοιχεία έχουν ανακοινωθεί επανειλημμένα απο το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α και τη Γ.Γ.Α και εμφανίστηκαν εκτενώς στον τύπο.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετική με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Το σημαντικό είναι ότι κανένας μαθητής δεν θα πρέπει να στερηθεί τις υπηρεσίες που η Πολιτεία μπορεί να του προσφέρει.

Λάμπρος Συντώσης, Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος

[email protected]

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»

Η κυβέρνηση εξετάζει εκτενέστερες παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας, εστιάζοντας στην πειθαρχική διαχείριση των

Παύλος Μαρινάκης: «Συνέπειες σε τρίτα επίπεδα είναι το κλειδί για να μπει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια»
απολυση
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας ξεσπά κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά
Το ΥΠΑΙΘΑ απολύει εκπαιδευτικούς ενώ παραδέχεται χίλια κενά στα σχολεία
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας ξεσπά κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά
αιρβνβ
Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η 38χρονη που σκοτώθηκε από τη βόμβα στο airbnb- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία (Φωτο)

Η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου 2025 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει σοκ και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Η...

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η 38χρονη που σκοτώθηκε από τη βόμβα στο airbnb- Στη δημοσιότητα τα στοιχεία (Φωτο)