Thumbnail
Για μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για την αλλαγή της μοριοδότησης που θα αφορούν όλα τα σχολεία της χώρας, τα οποία θα υπολογίζονται σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους ή την ευκολία πρόσβασης, την απόσταση από τα αστικά κέντρα και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας

Να ξεκινήσει από την αρχή με ενιαίο τρόπο και εύλογο χρονικό περιθώριο τη διαδικασία αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων καλεί το Υπουργείο Παιδείας η ΔΟΕ.

Οπως αναφέρει η διδασκαλική ομοσπονδία, ητρέχουσα διαδικασία που επέλεξε το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., αυτή της αποσπασματικής αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων είναι προβληματική, και εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση του συνόλου των σχολικών μονάδων.

Για μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για την αλλαγή της μοριοδότησης που θα αφορούν όλα τα σχολεία της χώρας, τα οποία θα υπολογίζονται σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους ή την ευκολία πρόσβασης, την απόσταση από τα αστικά κέντρα και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, καταλήγει η ΔΟΕ.

Ολη η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Η διαδικασία που επέλεξε το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., αυτή της αποσπασματικής αναμοριοδότησης σχολικών μονάδων είναι προβληματική, και εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση του συνόλου των σχολικών μονάδων. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν εισηγήσεις που αφορούν 5 Π.Υ.Σ.Π.Ε. για αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων της ευθύνης τους χωρίς να έχει προηγηθεί μια ορθή διαδικασία πανελλαδικά και με ενιαία κριτήρια.

Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στην υπηρεσιακή διαδρομή χιλιάδων εκπαιδευτικών δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά για «πολιτικές εξυπηρετήσεις».

Αν το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. θέλει όντως να προχωρήσει σε αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων (κάτι το οποίο είναι θεμιτό και αναγκαίο) οφείλει να το κάνει με τους στοιχειώδεις όρους διαφάνειας, δηλαδή να υπάρξει συνολική εισήγηση για όλες τις περιοχές, να δοθεί χρόνος στη Δ.Ο.Ε. να εξετάσει την πρόταση του Υπουργείου και να παρουσιάσει τη δική της μετά από τις διαδικασίες που ως συντεταγμένος κλάδος έχει (επικοινωνία με τους Συλλόγους Π.Ε., αιρετούς, δια ζώσης επαφή και ενημέρωση), όπως είχε γίνει σε ανάλογη διαδικασία το 2018.

Επιπλέον, για μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για την αλλαγή της μοριοδότησης που θα αφορούν όλα τα σχολεία της χώρας, τα οποία θα υπολογίζονται σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους ή την ευκολία πρόσβασης, την απόσταση από τα αστικά κέντρα και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Ιδιαίτερα σήμερα που το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, δεν μπορεί το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να αποφασίζει δίχως να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να ξεκινήσει από την αρχή με ενιαίο τρόπο και εύλογο χρονικό περιθώριο τη διαδικασία αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε μια τέτοια διαδικασία θα ανταποκριθεί όπως έπραξε και το 2018.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
panellinies-panelladikes2019-epal3.jpg
Πανελλαδικές 2026: Τα δύο «αουτσάιντερ» του Μηχανογραφικού με τεράστια απορρόφηση
Δύο «υποτιμημένες» σχολές με μεγάλες προοπτικές καριέρας – Οι επιλογές που λίγοι υποψήφιοι εξετάζουν
Πανελλαδικές 2026: Τα δύο «αουτσάιντερ» του Μηχανογραφικού με τεράστια απορρόφηση
πανελλαδικές
Πανελλαδικές: Τα «κρυφά» τμήματα Μηχανικών για δημιουργικά και καλλιτεχνικά μυαλά
Σπουδές για όσους σκέφτονται «έξω από το κουτί»: Τα τμήματα που συνδυάζουν design, φαντασία και τεχνολογία αιχμής
Πανελλαδικές: Τα «κρυφά» τμήματα Μηχανικών για δημιουργικά και καλλιτεχνικά μυαλά
επιγραφη
Ελληνική επιγραφή στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το αποτύπωμα του ελληνισμού στην Κανταχάρ
Το ποιητικό μήνυμα του Σοφύτου από τον 2ο αιώνα π.Χ. φωτίζει την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στην Κεντρική Ασία
Ελληνική επιγραφή στο Αφγανιστάν αποκαλύπτει το αποτύπωμα του ελληνισμού στην Κανταχάρ