Πυρκαγιά σε Λύκειο: «Δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς!»
«Τα μέτρα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν πλήρως (δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς), ενώ αποδείχτηκε ότι, το σύστημα πυρόσβεσης που λειτούργησε»

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού την περασμένη Τρίτη, η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρει ότι «δημιούργησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Στη συνέχεια, η ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει ότι «τα μέτρα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν πλήρως (δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς), ενώ αποδείχτηκε ότι, το σύστημα πυρόσβεσης που λειτούργησε, δεν ήταν επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους φωτιάς (σε καλωδιώσεις ηλεκτρικού συστήματος)».

«Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη των οποίων πέρασε σε ένα βράδυ στους Δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.)» τόνισε.

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά σε ανησυχητικά επικίνδυνη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης! Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Πειραιά, με επικίνδυνα σχολικά κτίρια, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα» πρόσθεσε.

Τέλος, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ αύριο, Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά

Για την πυρκαγιά στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού την Τρίτη 14/5, δημιούργησε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση ακόμη και για την ίδια τη ζωή των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε και μόνο χάρη στην άμεση αντίδραση των εκπαιδευτικών του σχολείου και την επέμβαση της Πυροσβεστικής, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε προκαλεί ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, που χρήζουν απάντησης από τη Δημοτική Αρχή που έχει την ευθύνη για τα σχολικά κτίρια, αλλά και την ΔΔΕ και το Υπουργείο και που αφορούν όλα τα σχολεία:

Τα μέτρα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν πλήρως (δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς), ενώ αποδείχτηκε ότι, το σύστημα πυρόσβεσης που λειτούργησε, δεν ήταν επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτού του είδους φωτιάς (σε καλωδιώσεις ηλεκτρικού συστήματος).

Ερωτήματα:

Είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό πυροπροστασίας του σχολείου;

Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, προκειμένου να επιθεωρήσει το σύστημα πυρασφάλειας, να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις, να υποδείξει κατάλληλες παρεμβάσεις; Αν έγινε αυτοψία από μηχανολόγο μηχανικό, ποιο ήταν το πόρισμά του; Υλοποιήθηκαν οι τυχόν υποδείξεις του;

Είναι αλήθεια ότι στο υπόγειο υπάρχουν γυμνά καλώδια που σέρνονται στο έδαφος, τα οποία και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων της Πυροσβεστικής (ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε και σε αυτά);

Να επισημάνουμε ότι οι Δήμοι φέρουν την ευθύνη για τον περιοδικό έλεγχο από μηχανολόγο μηχανικό του συστήματος πυρασφάλειας, αλλά και την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας όταν αυτό λήγει, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κορυδαλλού.

Το υπόγειο λειτουργεί, με ευθύνη του Δήμου, σαν χώρος αποθήκης, έχοντας άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία αντικείμενα, γεγονός που επιδείνωσε την κατάσταση.

Ερώτημα:

Για ποιο λόγο το υπόγειο έχει μετατραπεί σε δημοτική αποθήκη; Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική Αρχή ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα αντικείμενα από το υπόγειο του σχολείου;

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφερε στην επικαιρότητα για πολλοστή φορά  με έντονο (και ευτυχώς όχι τραγικό) τρόπο την ανάγκη μέτρων πρόληψης, μέτρων αντιπυρικής, αλλά και αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας (γεγονός που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως ΕΛΜΕ τα τελευταία χρόνια). Η κατάσταση είναι ανησυχητική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος, ενός μεγάλου σεισμού κ.λπ..

Το παράδειγμα με τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας των σχολείων είναι χαρακτηριστικό. Πριν χρόνια, οδηγούνταν Διευθυντές στο αυτόφωρο (λες και ήταν δική τους ευθύνη), επειδή η Πυροσβεστική διαπίστωνε ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας ή στην ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, όταν έκανε αυτοψία. Στην συνέχεια, με πρόσχημα την κλήση Διευθυντών στο αυτόφωρο, αντί να στελεχωθούν οι Δήμοι (οι οποίοι έχουν και την ευθύνη για τα σχολικά κτίρια) με προσωπικό για τον έλεγχο των σχολείων, καταργήθηκε τελικά (ΦΕΚ αρ. φύλλου 5519/τεύχος Β’-29 Νοεμβρίου 2021, άρθρα 7 και 9) η αυτονόητη υποχρέωση της Πυροσβεστικής να διενεργεί η ίδια αυτοψίες (!) για την ανανέωση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα σχολεία!

 Για μια ακόμα φορά, έρχονται στην επιφάνεια:

Η ανυπαρξία ουσιαστικής κρατικής μέριμνας και ευθύνης, ολοκληρωμένου σχεδίου για την συντήρηση και ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, η ευθύνη των οποίων πέρασε σε ένα βράδυ στους Δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.).

Η συνακόλουθη αποσπασματικότητα και οι αντιφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τελικά σε ανησυχητικά επικίνδυνη ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης! Τα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα και στον Πειραιά, με επικίνδυνα σχολικά κτίρια, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα!

Η ανάγκη για ασφαλή σχολικά κτίρια είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλης της σχολικής κοινότητας, δεν μπορεί να θεωρείται κόστος! Δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους η ασφάλεια των μαθητών μας και των εκπαιδευτικών!

 Απαιτούμε:

Ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια.

Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δοθούν απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων του Δήμου, με αφορμή το επικίνδυνο συμβάν στο 1ο ΓΕΛ Κορυδαλλού.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ (ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΕΔΥ)

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 10 π.μ. (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα)

Μετά από τις επιτυχημένες απεργίες στις 28 Φλεβάρη, στις 17 Απρίλη, την Πρωτομαγιά, που στρίμωξαν την κυβέρνηση και ακύρωσαν στην πράξη τον απεργοσπαστικό και υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι οποίες ως συγκοινωνούντα δοχεία και με καταμερισμένους ρόλους θέλησαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση, συνεχίζουμε.

Προσπερνάμε τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, όπως κάναμε στις 17 Απρίλη,  όταν οι δυνάμεις στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την πρόταση να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση μαζί με τα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα που ήδη είχαν προκηρύξει απεργία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι είναι τα καλύτερα δεκανίκια της κυβέρνησης.

Στις 21 Μαΐου:

Απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Την ώρα που το 2023 ο παραγόμενος πλούτος της Ελλάδας άγγιξε τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το μήνα εξαιτίας της ακρίβειας και της φοροληστείας που ροκανίζει το εισόδημά μας.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η στήριξη της κυβέρνησης στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια που εξανεμίζει τον μειωμένο μισθό μας κατά 40% συγκριτικά με το 2009, εξαιτίας των μνημονίων και των διαχρονικών περικοπών.

Απεργούμε ενάντια στην προσπάθεια κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσα από την αντιεκπαιδευτική ‘’αξιολόγηση’’.

Απεργούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας, την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων που μετατρέπει τα δικαιώματά μας σε καύσιμη ύλη για τα κέρδη των λίγων.

Βγαίνουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα εκεί που κρίνεται το δίκιο μας και ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις. Ο ηρωικός ανυποχώρητος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ και σε μια σειρά άλλους κλάδους δείχνει το δρόμο. Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, η κατασυκοφάντηση των αγώνων των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ είναι η απόδειξη ότι μας φοβούνται.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

Μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία.

Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Άμεσα μέτρα για ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια.

Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα