Εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή: Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικογένειας
Alexandros Michailidis / SOOC
Κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 9:30 στο Υπουργείο Οικογένειας για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους  στο  Ίδρυμα  «Η Μέριμνα» της Πάτρας

Εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.) βρίσκονται σε καθεστώς απληρωσιάς και εργασιακής αβεβαιότητας, αφού τα ταμεία του ιδρύματος «Μέριμνα»  στην Πάτρα είναι άδεια

«Οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία των ωφελούμενων, οι διάφορες χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ και η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Πέμπτη 20 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, στο Υπουργείο Οικογένειας.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή:

Το χρόνιο καθεστώς που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τον κομμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, έχει ως αποτέλεσμα οι προνοιακές δομές να καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Λένε ότι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ κρατούν με νόμο την επιχορήγηση των ΝΠΙΔ στο 30% του προϋπολογισμού τους και τα ωθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική «κόστος – όφελος», μεταφέροντας μάλιστα το βάρος στις οικογένειες, ενώ αυτά είναι που παραδοσιακά και με μεγάλη τεχνογνωσία καλύπτουν τα κρατικά κενά για την υποστήριξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με αναπηρία. Μάλιστα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία και τις επιταγές της ΕΕ, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης, απαξιώνεται το έργο αυτών των δομών οι οποίες σταδιακά οδηγούνται στο κλείσιμο. Το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των ανθρώπων με αναπηρία κάθε ηλικίας, αφήνοντας τους στο περιθώριο, παρά τις μεγαλοστομίες τους, ήρθε η ώρα να σταματήσει!

Το ίδρυμα «Η Μέριμνα», που είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκπαιδεύει περίπου 95 άτομα με νοητική υστέρηση και προσφέρει επίσης υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Στον ξενώνα των χώρων του έχει δυνατότητα, επιπλέον, να φιλοξενεί 40 άτομα από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, σε πενθήμερη βάση για όλο το 24ωρο, προσφέροντας υπηρεσίες σίτισης, ψυχαγωγικά κ.α. προγράμματα. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν σε δύο βάρδιες (πρωινή, απογευματινή) και εντάσσονται σε δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, που λειτουργούν εντός του ιδρύματος. Η συνολική δυναμικότητά του μπορεί να φτάσει τα 103 άτομα. Για την παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών, στον χώρο υπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.), που, ωστόσο, βρίσκονται σε καθεστώς απληρωσιάς και εργασιακής αβεβαιότητας αφού τα ταμεία του «Μέριμνα» είναι άδεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, την ίδια την πορεία του ιδρύματος και των εξυπηρετούμενων.

Οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία των ωφελούμενων, οι διάφορες χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ και η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδρύματος και του σωματείου τους που οργανώνουν την Πέμπτη κινητοποίηση στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διεκδικούμε:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στο Μέριμνα.

Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία της δομής.

Προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της δομής.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, σύστημα Πρόνοιας – Ειδικής Αγωγής κι Αποκατάστασης, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ)

Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ)

Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»

Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ

Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού (Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών) του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Κ.Ε.Κ. ΑμεΑ) Θεσσαλονίκης της Δ.ΥΠ.Α.

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί