Δημόσια εκπαίδευση
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στη ΔΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης προχωρούν αύριο στις 14:30 οι εκπαιδευτικοί της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το «όργιο παρατυπιών στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών».

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι άνισοι όροι στις τοποθετήσεις μεταξύ συναδέλφων ίδιων ειδικοτήτων που υφίστανται οι συνάδελφοι αναπληρωτές γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής δεν έχει προηγούμενο».

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι «στα μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων με βάση τα στοιχεία που αναρτούνται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης τα κενά που δεν καλύφθηκαν είναι 88. Τα κενά στην ειδική αγωγή με βάση τις προτάσεις των σχολείων στα Τμήματα Ένταξης, στις ΣΜΕΑΕ και στην παράλληλη στήριξη είναι 36 (15 Παράλληλη, 21 Τμήματα Ένταξης – ΣΜΕΑΕ). Ακόμη για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια με βάση τα περσινά στοιχεία πρέπει να προσληφθούν 45 αναπληρωτές και για Τάξεις Υποδοχής και ΔΥΕΠ που προορίζονται για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων, άλλοι 27 αναπληρωτές».

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Συνεχίζεται το όργιο παρατυπιών στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών

Παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ, Τρίτη 18/10, 2.30 μ.μ. στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης

Το Δ.Σ. της Ε΄ΕΛΜΕ καταγγέλλει  την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης για τις πρωτοφανείς παρατυπίες με τις οποίες έκανε τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών. Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι άνισοι όροι στις τοποθετήσεις μεταξύ συναδέλφων ίδιων ειδικοτήτων που υφίστανται οι συνάδελφοι αναπληρωτές γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής δεν έχει προηγούμενο.

Τι να πρωτοπεί κανείς για όσα υφίστανται οι συνάδελφοι αναπληρωτές γενικής παιδείας με νέες αυθαίρετες πρακτικές που εγκαινιάζει η Διεύθυνση που δεν προβλέπονται πουθενά από τις διαδικασίες που ισχύουν στις τοποθετήσεις. Έκαναν τις τοποθετήσεις 234  αναπληρωτών γενικής παιδείας ημέρα που τα σχολεία ήταν κλειστά, το Σάββατο 15/10 ακολουθώντας μια διαδικασία που ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία προηγούμενη Διεύθυνση. Τους στερούν το δικαίωμα ενστάσεων, όπως δόθηκε σε όλες τις προηγούμενες κατηγορίες τοποθετήσεων (λειτουργικά υπεράριθμοι, νεοδιόριστοι, αποσπασμένοι). Όρισαν κενά που τα προόριζαν μόνο για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ δημιουργώντας άνισους όρους στις τοποθετήσεις σε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα όσους είναι ΕΣΠΑ. Το ίδιο έκαναν και με τον καθορισμό επιλεκτικών κενών προσανατολισμού, όπως τα αποκαλούν, διατυπώνοντας απειλές ότι αν δεν καλυφθούν θα γίνουν υποχρεωτικές τοποθετήσεις.

Κάλεσαν 234 αναπληρωτές να τοποθετηθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χωρίς τον απαραίτητο διάστημα για να πάρουν πληροφορίες για τα κενά που ανακοινώθηκαν. Η πρώτη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης για τις τοποθετήσεις των ειδικοτήτων ΠΕ01, 02, 03, 04 και από ΠΕ80 έως ΠΕ89 έγινε την Πέμπτη 13/10 στις 3.23 μ.μ. που καλούσε να γίνουν αιτήσεις μέχρι την επόμενη ημέρα Παρασκευή 14/10 στις 11.00 π.μ. και δεν έδινε κανένα χρονικό περιθώριο να πάρουν οι συνάδελφοι πληροφορίες από τα σχολεία για τα κενά που ανακοινώθηκαν αφού μέχρι την ώρα που έληγε η προθεσμία αιτήσεων την Παρασκευή 14/10 είχαν μάθημα! Την ίδια μεταχείριση είχαν και οι ειδικότητες ΠΕ05, 06, 07, 08, 011, 79.01 και 86 που καλέστηκαν την Παρασκευή 14/10 στις 2.27 μ.μ. με περιθώριο μέχρι το Σάββατο 15/10, στις 13.00 μ.μ. να καταθέσουν αιτήσεις.

Τι να πρωτοθαυμάσει όμως κανείς και για το καθεστώς αδιαφάνειας που ακολούθησαν στις τοποθετήσεις των ειδικοτήτων (ΠΕ01,02,03,04 και από ΠΕ80 έως ΠΕ89). Μέσα σε δύο ώρες την Παρασκευή 14/10 άλλαξαν τρεις φορές το χρονοδιάγραμμα με το οποίο καλούσαν τους συναδέλφους να αλλάζουν  τις αιτήσεις τους! Η πρώτη στις 9.03 π.μ., η δεύτερη στις 9.08 π.μ. και η τρίτη στις 10.47 π.μ.. Τόσες αλλαγές και σε λίγο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να τις πληροφορηθεί η πλειοψηφία των συναδέλφων και αυτό αποτελεί αδικία.

Η Διεύθυνση αρνήθηκε να υλοποιήσει τα αιτήματα των ΕΛΜΕ για τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής. Δεν έκανε δεκτό το αίτημα οι τοποθετήσεις να γίνουν ξανά γιατί οι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν σε επιλεκτικά κενά και τους δόθηκαν αριθμητικά μόνο όσες ήταν οι προσλήψεις αναπληρωτών σε κάθε φάση. Δεν δέχθηκε, να δοθεί το δικαίωμα των βελτιώσεων σε όσους το επιθυμούν. Αρνήθηκε να υπολογίζονται τα κενά από τα Τμήματα Ένταξης και τις ΣΜΕΑΕ  όπως προτείνονται από τα σχολεία. Δεν έκανε δεκτή την πρόταση στην παράλληλη στήριξη τα κενά  να  καθορίζονται για όλους τους μαθητές με ειδικά προβλήματα με βάση όλες τις ώρες που τους αναλογούν καθώς και για όλα τα μαθήματα που προβλέπεται υποστήριξη. Στη συνέχεια προχώρησαν σε βελτιώσεις ορισμένων συναδέλφων στην παράλληλη οι οποίες έγιναν πριν την Β΄ φάση προσλήψεων και έδωσαν σε συναδέλφους που ζήτησαν βελτίωση τοποθέτησης υποσχέσεις ότι θα τους δώσουν τη δυνατότητα πριν την Γ΄ φάση.  Σήμερα αναίρεσαν τις βελτιώσεις τις οποίες ήδη είχαν κάνει, καθώς και τις υποσχέσεις βελτίωσης που έδωσαν. Οι ενημερώσεις έγιναν με προσωπικά μέιλ και όχι με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, όπως όφειλαν, τουλάχιστον για όσους ήδη είχαν μετακινηθεί από τα σχολεία τους. Νέα ήθη ακολουθούνται από τη Διεύθυνση και στις τοποθετήσεις των συναδέλφων ειδικής αγωγής, καθώς  οι ενημερώσεις τους γίνονται σε προσωπικό επίπεδο και όχι δημόσια, όπως καθορίζει η διαδικασία που ισχύει στις τοποθετήσεις.

Η Διεύθυνση ανοιχτά εμπαίζει τις ΕΛΜΕ οι οποίες έγκαιρα κατέθεσαν τις πάγιες θέσεις του κλάδου για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών και υπήρξαν δεσμεύσεις. Για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ, η Διεύθυνση δήλωσε ότι έχει ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό τους από τον προορισμό τους να διδάξουν μόνο εργαστήρια δεξιοτήτων και οι τοποθετήσεις τους θα γίνουν με ίσους όρους για όλους. Η δέσμευση αυτή όμως δεν τηρήθηκε. Ότι θα εξετάζουν τις αιτήσεις των αναπληρωτών  ειδικής αγωγής που ζητούν βελτίωση. Και αυτή η δέσμευση, ενώ άρχισε να εφαρμόζεται στη συνέχεια αναιρέθηκε. Για τις  τοποθετήσεις  των αναπληρωτών γενικής παιδείας ζητήσαμε να γίνουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι κατηγορίες των μονίμων, με ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος  και με δικαίωμα ενστάσεων. Ούτε χρονοδιάγραμμα ανάρτησε για τους αναπληρωτές, ούτε το δικαίωμα των ενστάσεων τους έδωσε!

Τα κενά στα σχολεία συνεχίζονται και μετά την τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών και των δύο φάσεων. Στα μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων με βάση τα στοιχεία που αναρτούνται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης τα κενά που δεν καλύφθηκαν είναι 88. Τα κενά στην ειδική αγωγή με βάση τις προτάσεις των σχολείων στα Τμήματα Ένταξης, στις ΣΜΕΑΕ και στην παράλληλη στήριξη  είναι  36 (15 Παράλληλη, 21 Τμήματα Ένταξης – ΣΜΕΑΕ). Ακόμη για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια με βάση τα περσινά στοιχεία πρέπει να προσληφθούν 45 αναπληρωτές και για Τάξεις Υποδοχής και ΔΥΕΠ που προορίζονται για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων,  άλλοι 27 αναπληρωτές.

Απαιτούμε – διεκδικούμε  

Να ξαναγίνουν οι τοποθετήσεις αναπληρωτών. Να δοθεί το δικαίωμα των ενστάσεων σε όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές, όπως δόθηκε σε όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις όλων των κατηγοριών. Να δοθεί το δικαίωμα των βελτιώσεων θέσεων σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά και σε όλες τις δομές.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ την Τρίτη 18/10, στις 2.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                     Η γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης                       Ειρήνη Σωπιάδου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κασσελακης
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Την επόμενη φορά ας ντυθεί κάτι άλλο, γιατί η στολή «πελάτης σουπερμάρκετ» πάλιωσε
Κασσελάκης για σόου Μητσοτάκη - Η στολή «πελάτης σουπερμάρκετ» πάλιωσε – Την επόμενη φορά ας ντυθεί κάτι άλλο
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: Την επόμενη φορά ας ντυθεί κάτι άλλο, γιατί η στολή «πελάτης σουπερμάρκετ» πάλιωσε