ekpaideytikoi_apognosi
ΕΛΜΕ Πειραιά: Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΔΕ Πειραιά (Ελευθερίου Βενιζέλου 34) τη Δευτέρα 3/10 14:00.

Για εκρηκτική κατάσταση, που οδηγεί σε αναστάτωση αλλά διαρρηγνύει και το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία με επίπτωση και στο έργο των εκπαιδευτικών και φανερώνει με εκκωφαντικό τρόπο πού οδηγεί η πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η χρόνια αδιοριστία, κάνει λόγο η ΕΛΜΕ Πειραιά σε ανακοίνωσή της σχετικά με το μπαχαλο στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Οπως τονίζει η ΕΛΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και λαθεμένες αποφάσεις της ΔΙΔΕ Πειραιά, για τις οποίες την απόλυτη ευθύνη έχει ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά κι όχι οι υπάλληλοι που εργάζονται στη ΔΙΔΕ, οδήγησαν σε παλινωδίες και τελικά σε απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια εκατοντάδες συναδέλφους/συναδέλφισσες, ιδιαίτερα αναπληρωτές.

Για το ζήτημα αυτό, η ΕΛΜΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΔΕ Πειραιά (Ελευθερίου Βενιζέλου 34) τη Δευτέρα 3/10 14:00.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ήταν γνωστό ότι και στη ΔΙΔΕ Πειραιά, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η σχολική χρονιά θα ξεκινούσε με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, αν δεν υπήρχε η πρόσληψη εκατοντάδων αναπληρωτών συναδέλφων/συναδελφισσών.

Μόνο στη Β/θμια Εκπαίδευση στον Πειραιά προσλήφθηκαν στην Α’ φάση 380 συνάδελφοι στη Γενική Αγωγή και περίπου 200 στην Ειδική Αγωγή, χωρίς τα κενά να καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου (θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση).

Η χρόνια υποστελέχωση των σχολείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι ελάχιστοι διορισμοί των τελευταίων ετών (μετά από μια δεκαετία μηδενικών διορισμών), που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και η προσπάθεια να καλυφθούν όπως-όπως τα κενά με ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, 3μηνίτες, ωρομίσθιοι) δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία, που έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη μόρφωση των μαθητών, όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος διορίστηκαν στον Πειραιά 171 συνάδελφοι (154 στη Γενική, 15 στην Ειδική και 2 στο Μουσικό), ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 106 (αντίστοιχα 2020 και 2021 προσλήφθηκαν 149 και συνταξιοδοτήθηκαν 286!). Αθροιστικά από το 2020, που έγιναν οι πρώτοι διορισμοί, μετά από μία δεκαετία, οι νεοδιορισθέντες στον Πειραιά ανέρχονται σε 320 και οι συνταξιοδοτήσεις σε 392! Δηλαδή οι νέοι διορισμοί, δεν φτάνουν να καλύψουν αθροιστικά ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις των ετών 2020, 2021, 2022!

Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, παράλληλα με τον αγώνα για κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, κάθε χρόνο, ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολείται, αφορά την περιφρούρηση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων, όσο γίνεται σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, που δημιουργεί διαχρονικά η κυβερνητική πολιτική.

Έτσι και φέτος, από την πρώτη στιγμή, πραγματοποίησε παρέμβαση στη ΔΙΔΕ, ζητώντας να τηρηθεί η σειρά τοποθέτησης που προβλέπουν τα ΠΔ 50 και 100, η διαφάνεια, η δημοσιοποίηση όλων των κενών. Το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί ένα στενά εργασιακό, “συντεχνιακό” ή γραφειοκρατικό ζήτημα. Αφορά την περιφρούρηση εργασιακών δικαιωμάτων (όσων έχουν απομείνει), το σεβασμό και την ίδια τελικά την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού, που έχει άμεση αντανάκλαση στο παιδαγωγικό του έργο μέσα στην τάξη.

Η ΔΙΔΕ Πειραιά δέχτηκε αρχικά τα αιτήματα της ΕΛΜΕ (βλέπε ενημερωτικό δελτίο 101/7-9-2022). Δόθηκε σε κάθε κατηγορία η δυνατότητα αίτησης με βάση τα πραγματικά κενά, ικανοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αποσπάσεων, τηρήθηκε η σειρά τοποθέτησης στους μόνιμους με βάση τη νομοθεσία. Έγινε δεκτό το αυτονόητο αίτημα, οι συνάδελφοι αναπληρωτές, να δηλώσουν σχολείο με βάση τα πραγματικά κενά (κι όχι όσα εμφανίζονταν μέσω ΟΠΣΥΔ), γεγονός που βοήθησε συναδέλφους/συναδέλφισσες να βρουν σχολείο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και λαθεμένες αποφάσεις της ΔΙΔΕ Πειραιά, για τις οποίες την απόλυτη ευθύνη έχει ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά κι όχι οι υπάλληλοι που εργάζονται στη ΔΙΔΕ, οδήγησαν σε παλινωδίες και τελικά σε απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια εκατοντάδες συναδέλφους/συναδέλφισσες, ιδιαίτερα αναπληρωτές. Συγκεκριμένα:

  1. Υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετήσεων. Σαν αποτέλεσμα, οι αναπληρωτές συνάδελφοι κλήθηκαν να κάνουν αίτηση τοποθέτησης στις 20/9, μέσα σε λίγες ώρες (από τις 13:00 το μεσημέρι, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα), άρον-άρον! Για μια ακόμα φορά, αποτυπώθηκε ανάγλυφα η χρόνια υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών των ΔΙΔΕ και ΠΔΕ, όπου ελάχιστοι συνάδελφοι, καλούνται να διαχειριστούν χιλιάδες αιτήσεις και αιτήματα συναδέλφων/συναδελφισσών, με αποτέλεσμα την εργασιακή τους εξουθένωση, το εργασιακό άγχος και τελικά τα αναπόφευκτα λάθη, τις παραλείψεις.

  2. Η τοποθέτηση των συναδέλφων αναπληρωτών, ακόμα και σε κενά από 11 ώρες και κάτω (μέχρι και σε κενά 2 ωρών), έγινε πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου των μονίμων συναδέλφων. Έγκαιρα η ΕΛΜΕ είχε επισημάνει το ζήτημα αυτό (στις 20/9), είχε προειδοποιήσει πως θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, δεν εισακούστηκε. Σαν αποτέλεσμα, το βράδυ της Παρασκευής 23/9 ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων αναπληρωτών, για να ανακληθούν τη Δευτέρα (οι τοποθετήσεις από 11 ώρες και κάτω), μετά τις διαμαρτυρίες δεκάδων μόνιμων συναδέλφων, που ζητούσαν να συμπληρώσουν ωράριο! Τεράστια ταλαιπωρία, ανασφάλεια, αλλά και οργή σε εκατοντάδες συναδέλφους/συναδέλφισσες!

  3. Από το Σάββατο 24/9, έως και τη Δευτέρα 26/9, εκατοντάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί που περίμεναν μέρες να συμπληρώσουν ωράριο, προσπαθούσαν με αγωνία να καταλάβουν τι είχε συμβεί και τι θα γίνει τελικά.

  4. Η απόφαση του ΥΠΑΙΘ για μετατροπή των συμβάσεων 29 συναδέλφων αναπληρωτών στον Πειραιά και 563 σε όλη την Ελλάδα και η κατά προτεραιότητα τοποθέτησή τους στα Γυμνάσια, για να κάνουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων, παραβίασε την σειρά τοποθέτησης με βάση τον Πίνακα, γέννησε νέες αδικίες, μεταξύ των ίδιων των αναπληρωτών. Ταυτόχρονα, στερεί με το “έτσι θέλω” από 29 συναδέλφους το δικαίωμά τους να κάνουν το μάθημα που έχουν σπουδάσει και αγαπάνε, αναστατώνουν τα σχολεία, οδηγούν σε “καραμπόλες” και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

  5. Η απόφαση της ΔΙΔΕ Πειραιά να εφαρμόσει τη νομοθετική πρόβλεψη (νόμος 4823, άρθρο 166) για κάλυψη κατά προτεραιότητα των ΓΕΛ/ΕΠΑΛ (για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα), κατέστησε άκυρες τις δηλώσεις προτίμησης συναδέλφων/συναδελφισσών αναπληρωτών. Είναι πολλά τα παράπονα για τοποθέτηση σε επιλογές που ήταν πιο χαμηλά ή που δεν είχαν δηλωθεί και καθόλου!

  6. Όσοι συνάδελφοι αναπληρωτές/αναπληρώτριες τοποθετήθηκαν σε κενά κάτω από 12 ώρες (π.χ. 10 σε ένα σχολείο και 11 σε άλλο), βλέπουν τώρα την τοποθέτησή τους να κινδυνεύει, να είναι στον “αέρα” (αν φυσικά συμπληρώσει κάποιος μόνιμος εκεί), την ίδια ώρα που έχουν χάσει τη δυνατότητα να επιλέξουν με βάση την σειρά τους. Οι συνάδελφοι αυτοί δήλωσαν σχολεία χωρίς να γνωρίζουν ότι τελικά δεν θα ισχύσουν οι τοποθετήσεις κάτω από 12 ώρες, αφού τέτοια ειδοποίηση δεν υπήρξε ποτέ. Ειδικά για την κατηγορία αυτή των συναδέλφων/συναδελφισσών, πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας, με ευθύνη της ΔΙΔΕ.

Για όλα τα παραπάνω, η ΕΛΜΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και είχε παρέμβει σε όλες τις περιπτώσεις, ώστε να περιφρουρηθούν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα αλλά και η αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων και να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες, όσο γίνεται στα πλαίσια αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η παραπάνω εκρηκτική κατάσταση, που οδηγεί σε αναστάτωση αλλά διαρρηγνύει και το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία με επίπτωση και στο έργο των εκπαιδευτικών, φανερώνει με εκκωφαντικό τρόπο πού οδηγεί η πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η χρόνια αδιοριστία. Πάνω ακόμα και από τα λάθη, τις υπαρκτές παραλείψεις και παλινωδίες της ΔΙΔΕ Πειραιά, φανερώνει την αυτονόητη ανάγκη τα κενά να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς, όπου ο καθένας θα ξέρει το σχολείο του με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι εκατοντάδες προσλήψεις συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με εκπαιδευτικούς που έχουν ημερομηνία λήξης, που προσλαμβάνονται κατά εκατοντάδες, σε διάφορες φάσεις και περιμένουν να τοποθετηθούν σε κάποιο σχολείο, αφού ξεκινήσει η χρονιά και που το υπάρχον νομικό πλαίσιο τους αντιμετωπίζει σαν “τον τελευταίο τροχό της αμάξης”, είναι τελικά αδιέξοδη και επικίνδυνη. Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξυμένο σε περιοχές, όπως ο Πειραιάς, με 148 σχολικές μονάδες (μαζί με τα ΣΕΚ), με σχολεία σε νησιά στον Αργοσαρωνικό, μέχρι και τα Κύθηρα!

Οι συνάδελφοι που καλούνται να αναλάβουν το έργο της κάλυψης των μορφωτικών αναγκών των παιδιών του Πειραιά, δεν μπορεί να γίνονται παιχνιδάκι στα ‘’χέρια’’ αυτής της πολιτικής! Είναι άνθρωποι με ανάγκες και αξιοπρέπεια!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, μόνιμους, αναπληρωτές ΑΠΩ-ΑΜΩ, να παλέψουμε ΜΑΖΙ για τις σύγχρονες ανάγκες μας, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας! Συσπειρωμένοι στην ΕΛΜΕ, να απαιτήσουμε μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών και εξίσωση των δικαιωμάτων με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών όλων των συναδέλφων!

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙΔΕ Πειραιά (Ελευθερίου Βενιζέλου 34) τη Δευτέρα 3/10 14:00.

Απαιτούμε:

  • Άμεση αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των συναδέλφων

  • Να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης στους/στις συναδέλφους/συναδέλφισσες αναπληρωτές/αναπληρώτριες της Α’ φάσης, πριν τη Β’ φάση.

  • Κάλυψη όλων των κενών-Όχι άλλη διδακτική ώρα χαμένη.

 

Με συλλογικό αγώνα, διεκδικούμε, κατακτούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mixanografiko-2016_1.jpg
Μηχανογραφικό 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων για Έλληνες εξωτερικού
Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση...
Μηχανογραφικό 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων για Έλληνες εξωτερικού
Τεχνητή νοημοσύνη
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία
Η μελέτη αυτή έρχεται αμέσως μετά από μια έρευνα που αναφέρει ότι το GPT-4, το LLM που βασίζεται το ChatGPT, πέρασε το τεστ Turing το οποίο κρίνει αν...
Οι χρήστες των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι αυτά έχουν αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία