panelladikes exetaseis
Alexandros Michailidis / SOOC
Τρίωρη στάση εργασίας για την ακύρωση των εξετάσεων Pisa στις 18 Μαΐου αποφάσισε η Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας

Τρίωρη στάση εργασίας για την ακύρωση των εξετάσεων Pisa προκήρυξε για τις 18 Μαΐου η Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας.

«Οι εξετάσεις PISA αποθεώνουν τις μετρήσεις, κατατάσσουν τα σχολεία, υποκινούν τον ανταγωνισμό, υποβαθμίζουν τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνουν και υποβιβάζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγούν, ώστε να προσαρμόζονται στις εξετάσεις και να απομακρύνονται από την κριτική σκέψη, "προπονώντας" τελικά τους μαθητές για τέτοιου είδους εξετάσεις και καταρτίζοντάς τους αντί να τους εκπαιδεύουν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας:

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει, στις 18/05/2022, εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών και της Γ' τάξης των Γυμνασίων (12.000 μαθητές σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες της χώρας). Σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι: “συνιστά ένα εργαλείο αποτίμησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος, της εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών, του βαθμού επίτευξης προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων”.

Με τις εξετάσεις PISA το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να «μετρήσει» την εκπαιδευτική διαδικασία, με σκοπό την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίησή τους. Επιχειρεί να μεταβιβάσει τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών του στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Οι εξετάσεις PISA αποθεώνουν τις μετρήσεις, κατατάσσουν τα σχολεία, υποκινούν τον ανταγωνισμό, υποβαθμίζουν τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνουν και υποβιβάζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγούν, ώστε να προσαρμόζονται  στις εξετάσεις και να απομακρύνονται από την κριτική σκέψη, «προπονώντας» τελικά τους μαθητές για τέτοιου είδους εξετάσεις και καταρτίζοντάς τους αντί να τους εκπαιδεύουν.

Οι εξετάσεις PISA έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Δια μέσου του εκβιασμού των «καλών» αποτελεσμάτων επιδιώκουν να δημιουργήσουν εκείνα τα εργαλεία ώστε να δώσουν δικαιολογίες για την μετάλλαξη του εκπαιδευτικού συστήματος σε αντιδραστική κατεύθυνση.
Οι εξετάσεις PISA δεν είναι αθώες!

Γι’ αυτό καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους φορείς και τις συλλογικότητες του γονεϊκού κινήματος, τους μαθητές ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ! Οργανώνουμε καμπάνια πολύπλευρης ενημέρωσης κι αντίστασης.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εμπλέκονται στη διαδικασία να απέχουν.

Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε Κορινθίας προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας για τις 18/05/2022 κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας ( ΑΣΓΜΕ )

''Εκφράζουμε την αντίδραση μας σε σχέση με την υπουργική απόφαση της 19ης/4/2022 για τη Συμμετοχή Σχολικών Μονάδων στις Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων για το σχολικό έτους 2021- 2022, που αφορά σε 600 σχολεία (300 δημοτικά και 300 γυμνάσια) ανά τη χώρα.

Αντιλαμβανόμαστε τη συγκεκριμένη απόφαση ως μία ακόμη προσπάθεια του υπουργείου να προχωρήσει στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, με γνώμονα την τελική κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και πιθανό κλείσιμό τους.

Ένας τέτοιου τύπου διαγωνισμός – πολύ περισσότερο ακριβώς μετά το δίχρονο της πανδημίας με όσες συνέπειες αυτή είχε για την εκπαιδευτική διαδικασία , αλλά και για την γνωστική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών- , κατηγοριοποιεί και ενθαρρύνει έναν στείρο ανταγωνισμό και τελικά οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,

Οι Σύλλογοι Γονέων δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης''.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

ektakto.jpg
Απίστευτο… κι όμως ελληνικό: Συνταγματάρχης εν ενεργεία ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη
Με την απειλή χειροβομβίδας άρπαξε ποσό από το ταμείο τράπεζας στην Αργυρούπολη - Είχε διαπράξει ακόμη τρεις ληστείες σε τράπεζες
Απίστευτο… κι όμως ελληνικό: Συνταγματάρχης εν ενεργεία ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη
εαπ μερες καριερας 2022
ΕΑΠ: Πάνω από 1000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις Ημέρες Καριέρας
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 400 φοιτητές και απόφοιτοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, 30 επιχειρήσεις με πάνω από 1000 διαθέσιμες θέσεις...
ΕΑΠ: Πάνω από 1000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις Ημέρες Καριέρας