Ιδιωτική εκπαίδευση: Νέο «όχι» εργαζομένων στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας λένε οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση Ηρακλείου - Σύσκεψη την Κυριακή

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας λέει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη», καλώντας σε σύσκεψη την Κυριακή στις 19:00 στα γραφεία του ΣΕΠΕ «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ως «ντροπιαστική» την τροπολογία που ορίζει την Κυριακή ως εργάσιμη στα φροντιστήρια.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα μέτρα εις βάρος μας. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Δουλειές ξανά», η οποία καταργεί την Κυριακάτικη αργία, αναφέρει τα εξής:

Στο άρθρο δύο του σχεδίου νόμου προβλέπει: «Στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966 (Α’ 179), περί δυνατότητας λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:

Ιβ) Των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές και κυρίως βάσει της προσωπικής μας πείρας, ότι το «ειδικώς» αφήνει ελεύθερο το δρόμο για λειτουργία φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών τις Κυριακές. Να γίνει ξεκάθαρο ότι καταργείται με αυτήν την τροπολογία η προσαύξηση κατά 75% στο ωρομίσθιο κάθε εργαζόμενου που υποχρεούταν να δουλέψει Κυριακή. Οι εργοδότες, κάνοντας χρήση του όρου «ειδικές περιπτώσεις», μπορούν να δικαιολογήσουν πάσης φύσεως λειτουργία την ημέρα εκείνη, χρίζοντάς την ως «ειδική περίπτωση». Επιπλέον ανοίγει με αυτό το σχέδιο νόμου ο δρόμος για την καταστρατήγηση των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, άλλα και όλων των αργιών, ένας στόχος που είναι διακαής πόθος των εργοδοτών.

Ήδη με πρόσχημα την πανδημία, έχει επέλθει η εντατικοποίηση της εργασίας μας, καθώς  οι συνάδελφοι αφιερώνουν απλήρωτο χρόνο για να ενημερώνουν καθημερινά πλατφόρμες επικοινωνίας, να συμμετέχουν σε meetings φροντιστηρίων, σε ενημερώσεις γονέων επιτηρήσεις διαγωνισμάτων κ.α.. Μην ξεχνάμε πως αρκετοί ιδιωτικοί σταθμοί/σχολεία, προβαίνουν σε δράσεις τα Σαββατοκύριακα, μη δηλώνοντας τους συναδέλφους ή χωρίς την απαιτούμενη προσαύξηση. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την προσαύξηση του ημερομισθίου μας εξαιτίας της προετοιμασίας των μαθημάτων που κάνουμε στο σπίτι, πληρωμή για τις διορθώσεις αλλά και την εκπόνηση διαγωνισμάτων κ.α. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να νομοθετήσει για αυτά, έστω να νομοθετήσει να προμηθευόμαστε δωρεάν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, τα self-test που μας υποχρεώνει να κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα, αντίθετα τα θεωρεί όλα καλώς γενόμενα και παραχωρεί επιπλέον το δικαίωμα στους εργοδότες να εντατικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας μας.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά ένταση της επίθεσης των εργοδοτών εις βάρος μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή των εργοδοτικών ενώσεων ώστε το ήδη πενιχρό ωρομίσθιο των 7.43€ μεικτά να μειωθεί και άλλο, στα επίπεδα των 3.52€. Η σημερινή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , νομοθετεί για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Μέσω αυτής της τροπολογίας επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μια παράνομη πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρους δουλειάς, παρέχοντας κάλυψη στους εργοδότες, στερώντας μας ελεύθερο χρόνο από τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση να παραβρεθούν στη σύσκεψη που διοργανώνει το σωματείο μας την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 19.00 στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης <<Δομήνικος Θεοτοκόπουλος>> Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη 1ος όροφος, με θέμα την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την διεκδίκηση μισθών που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»