pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
Κινητοποιήσεις
Menelaos Myrillas / SOOC

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν σήμερα στις 12:30 οι εκπαιδευτικοί, στο άγαλμα Βενιζέλου, καθώς διαμαρτύρονται για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στα σχολεία, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται.

Επιπλέον, έχουν κηρύξει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για όσους εκπαιδευτικούς θέλουν να συμμετέχουν από τις 12:00 έως τις 14:00.

«Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της  5νθήμερης καραντίνας  που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test (που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο) δημιουργούν τις συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων» επισημαίνει μεταξύ άλλων η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 20/1 στις 12.30 μμ. ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

(Κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00)

Μαζί με ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ - Συλλόγους Γονέων - Μαθητές - Φοιτητικούς Συλλόγους

Βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών και αντί η κυβέρνηση να πάρει έστω ένα μέτρο για την προστασία της υγείας μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας, κομπάζει ότι όλα λειτουργούν κανονικά και ότι οι χώροι εκπαίδευσης είναι ασφαλείς!

     Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας! Με το «μέτρο» του ενός τεστ επιπλέον για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει (η κάλυψη στις ΜΕΘ αγγίζει και ξεπερνάει κατά περίπτωση το 100% στα νοσοκομεία της πόλης), αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό!  

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Η πολιτική της, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεών μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα μέτρα – καρικατούρα που ανακοινώνει, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέποντας  τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορονοϊού  και φορτώνοντας το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους  γονείς και  τους μαθητές.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το απαράδεκτο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της  5νθήμερης καραντίνας  που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test (που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο) δημιουργούν τις συνθήκες ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη των κρουσμάτων. (Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρονικό διάστημα από 30/11 έως 27/12 του 2021, τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17  ήταν 35.718, δηλαδή το 25% των συνολικών κρουσμάτων, πριν ακόμα επεκταθεί η μετάλλαξη όμικρον).

Η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι τα κενά που θα προκύπτουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσούν «θα καλύπτονται εκ των ενόντων», πέρα από κυνική είναι και παραδοχή ότι τους είναι παντελώς  αδιάφορο το πώς θα εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία!

Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  θέλει τα σχολεία ανοιχτά, τα οποία όμως θα λειτουργούν  διασφαλίζοντας όλες εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα προσφέρουν ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής, σε όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εδώ και τώρα διεκδικούμε:

Να καταργηθεί άμεσα το ποσοστό 50%+1 για αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.

Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις με ανώτατο αριθμό 15  μαθητές ανά τμήμα, να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να ανακληθούν άμεσα όλες οι   συγχωνεύσεις τμημάτων.

Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους  μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Να χορηγηθούν δωρεάν μέσα προφύλαξης (μάσκες ΚΝ95, αντισηπτικά, συσκευές ανανέωσης του αέρα κλπ).

Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του ΕΕΠ  σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Άμεση αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.

Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας  και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ιατρικών εξετάσεων όλων όσων  νόσησαν.

Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

Να επεκταθούν τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και στους εκπαιδευτικούς, όπως ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα.

Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Δραστική περικοπή της ύλης, ενίσχυση της ΠΔΣ και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, αλλά και διάθεση ωρών για  φροντιστηριακά μαθήματα μέσα στα σχολεία, ώστε να καλύπτουν όλους τους μαθητές. Επιστημονικός σχεδιασμός για την κάλυψη και την αναπροσαρμογή της ύλης.

Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. 

Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Γενικότερα:

Όλα τα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικών ελέγχων σε όλους του Δήμους της Θεσσαλονίκης και να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας τους, ώστε να είναι καθημερινά προσβάσιμα  σε όλο τον πληθυσμό.

(Τα μόλις 5 - 6 σημεία μαζικών ελέγχων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη του 1 εκ. κατοίκων λειτουργούν μέχρι τις 3:00 μ.μ. και αναγκάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους γονείς και τα παιδιά τους να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα για μία διάγνωση.)

Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.

Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα αρκετές χιλιάδες οργανικά κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ανάπτυξη επιπλέον νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Άμεσο άνοιγμα των νοσοκομείων «Παναγία» και «Λοιμωδών» για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της Θεσσαλονίκης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.

Προχωράμε στις παραπάνω άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλούμε όλους τους συναδέλφους να τις ενισχύσουν, να είναι σε επαφή με το Δ.Σ. των Σωματείων. Συντονίζουμε τη δράση μας με τους γονείς, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους.

Τις επόμενες μέρες τα σωματεία θα προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του λαού σε σχέση με την πραγματική κατάσταση στα σχολεία, σε παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                    Η Γραμματέας

Τραγάκη  Δήμητρα             Πολίτου Μαρία

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 6+1 αλλαγές που πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι 100.000 υποψήφιοι

Το 1ο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Παιδιά καλούσαν το 911 και η αστυνομία περίμενε έξω
Απίστευτη ολιγωρία της αστυνομίας στο μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Παιδιά καλούσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911, ενώ 19 αστυνομικοί περίμεναν έξω
Μακελειό σε σχολείο στο Τέξας: Παιδιά καλούσαν το 911 και η αστυνομία περίμενε έξω
apth-mat-traumatismos
Διεθνής Αμνηστία για ΑΠΘ: Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις αστυνομικές παραβιάσεις
Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για τα γεγονότα του ΑΠΘ - «Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν την κλίμακα των παραβιάσεων από την...
Διεθνής Αμνηστία για ΑΠΘ: Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις αστυνομικές παραβιάσεις