Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Νηπιαγωγείο - Παιδικός Σταθμός
«Ανεφάρμοστη η διάταξη για το μειωμένο ωράριο των νηπιαγωγών» καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

Για την μη εφαρμογή της απόφασης 127187/Ε1/1-8-2016, του υπουργείου Παιδείας, για το ωράριο των νηπιαγωγών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας. 

Συγκεκριμένα η εν λόγω απόφαση καθορίζει μειωμένο ωράριο, από 21 έως 24 ώρες, για τους νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε τετραθέσια και άνω νηπιαγωγεία. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, παραμένει ανεφάρμοστη και οι εκπαιδευτικοί «υποχρεούνται παρανόµως από τη ∆ιοίκηση σε εβδοµαδιαία εργασία 25 ωρών».

«Εν αντιθέσει µε τα συµβαίνοντα στις υπόλοιπες σχολικές µονάδες της Α/βάθµιας εκπαίδευσης (∆ηµοτικά σχολεία), υποχρεούνται παρανόµως από τη ∆ιοίκηση σε εβδοµαδιαία εργασία 25 ωρών», υπογραμμίζει.

Τονίζεται ακόμη, πως πέρα από την παραβίαση του ωραρίου σε όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε τετραθέσια και άνω νηπιαγωγεία, εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε νηπιαγωγεία «μικρότερης δυναμικής». 

«Αντιµετωπίζονται µε προφανή ανισότητα, αποκλειόµενοι από την ευνοϊκή ρύθµιση, δεχόµενοι µάλιστα κατά περίπτωση νέες επεκτάσεις στην ώρα αποχώρησης του υποχρεωτικού τους ωραρίου», επισημαίνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Αναλυτικά:

Με την υπ’ αριθμ. 127187/ 1/1- 8- 2016 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και θέμα:  «Καθορισμός διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία», αποφασίστηκε σχετικό μειωμένο ωράριο, κυμαινόμενο από 21-24 ώρες, για τους νηπιαγωγούς που υπηρετούν σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία, βάσει του χρόνου προηγούμενης υπηρεσίας τους. Παρ΄ όλα αυτά, η ως άνω διάταξη παραμένει ανεφάρμοστη για τους νηπιαγωγούς, οι οποίοι εν αντιθέσει με τα συμβαίνοντα στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία), υποχρεούνται παρανόμως από τη Διοίκηση σε εβδομαδιαία εργασία 25 ωρών. Πέραν, δε, της περιγραφόμενης παραβίασης των νόμιμων δικαιωμάτων των υπηρετούντων νηπιαγωγών σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία, από την εφαρμογή της ως άνω πρόβλεψης εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών της Χώρας, οι οποίοι καθώς εργάζονται σε νηπιαγωγεία  μικρότερης δυναμικής (ήτοι σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια νηπιαγωγεία) αντιμετωπίζονται με προφανή ανισότητα, αποκλειόμενοι από την ευνοϊκή ρύθμιση, δεχόμενοι μάλιστα κατά περίπτωση νέες επεκτάσεις στην ώρα αποχώρησης του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Η έκδοση της υπ’ αριθμ. 127187/Ε1/1-8-2016 Απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον καθορισμό του μειωμένου ωραρίου και για τους νηπιαγωγούς όπως ακριβώς συνέβαινε για τους δασκάλους, δημιούργησε την πεποίθηση στους συναδέλφους νηπιαγωγούς ότι θα ρυθμιστεί το ζήτημα του χρόνου υπηρεσίας , κατά ανάλογο με τους δασκάλους τρόπο και άρα θα επιλύονταν ένα χρόνιο πρόβλημα στην εργασιακή τους ζωή. Η πρόβλεψη της ΥΑ απέβλεπε ακριβώς στο να προσδώσει στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν περισσότερα των 10 ετών στις σχολικές μονάδες, τη δυνατότητα να έχουν μια εξομάλυνση στην υπηρεσιακή τους κατάσταση, η οποία να συμβαδίζει με τις διαρκώς αυξανόμενες οικογενειακές και κοινωνικές τους ανάγκες, λειτουργώντας υποστηρικτικά και ενισχυτικά προς τον σκοπό αυτό. Η εφαρμογή στους νηπιαγωγούς των ίδιων κριτηρίων, με αυτά των δασκάλων, αποσκοπεί ακριβώς στην υπηρέτηση της αρχής της ισότητας των εκπαιδευτικών, όμως η πρόταξη του κριτηρίου της υπηρέτησης σε 4/θέσιο νηπιαγωγείο, το οποίο ρεαλιστικά είναι ανεδαφικό για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, αναιρεί κάθε ευεργετική διάταξη της ΥΑ καθιστώντας της εν τοις πράγμασι ανενεργή και ανεφάρμοστη. 

Ως Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας απαιτούμε από το Υπουργείο να άρει άμεσα αυτή την αδικία ώστε οι συνάδελφοί μας να αποκτήσουν το ωράριο που δικαιούνται.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Η λίστα με τα κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα - Ανανεώνεται συνεχώς

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Τηλεκπαίδευση – ΔΟΕ: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης λόγω κακοκαιρίας
Απαράδεκτη και προκλητική η επικοινωνιακή «μέριμνα» του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διενέργεια τηλεκπαίδευσης εξ αιτίας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τη ΔΟΕ
Τηλεκπαίδευση – ΔΟΕ: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης λόγω κακοκαιρίας
Δεκάχρονη στη Ρωσία επέζησε σε χιονοθύελλα αγκαλιάζοντας ένα αδέσποτο σκυλί (βίντεο)
Το κορίτσι βρέθηκε τελικά 18 ώρες αφότου είχε εξαφανιστεί επιστρέφοντας με τα πόδια από το σχολείο. Είπε πώς «αγκάλιαζε ένα χνουδωτό σκυλί για...
Δεκάχρονη στη Ρωσία επέζησε σε χιονοθύελλα αγκαλιάζοντας ένα αδέσποτο σκυλί (βίντεο)
Σχετικά με την τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας
"Τα κροκοδείλια δάκρυα «για να μην χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα» δεν αθωώνουν την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να καλύψει από την αρχή της...
Σχετικά με την τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας