Εμβόλιο: Δεν εντάχθηκε το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ
Menelaos Myrillas / SOOC
Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για την παράλειψη των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την προτεραιότητα εμβολιασμού

Επιστολή διαμαρτυρίας για την παράλειψη των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την προτεραιότητα εμβολιασμού έστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και στον ΕΟΔΥ η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού)

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχουν πλέον στο πρόγραμμα εμβολιασμών και δεν υπάγονται στην προτεραιοποίηση εμβολιασμού που ισχύει από χθες 21/4 για τους εκπαιδευτικούς "γενικής εκπαίδευσης"» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ στην επιστολή της.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας είναι ένα βήμα για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια: «Με εμβολιασμένο το προσωπικό και κάνοντας τεστ στους φοιτητές, όπως γίνεται με τους μαθητές του Λυκείου, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο υπόλοιπο του εξαμήνου εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις τελειοφοίτων και διπλωματικές εργασίες».

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράλειψη αυτή και καλούμε για την άμεση διόρθωσή της» τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ.

«Εάν η παράλειψη δεν συνέβη εκ παραδρομής, ζητάμε να μας γνωρίσετε ποιο όργανο και πότε την αποφάσισε, καθώς και να εξηγηθεί η σκοπιμότητα της απάλειψης της προτεραιότητας, που έχει συνέπεια να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο εκείνες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια που δεν πραγματοποιούνται από απόσταση» καταλήγει στην επιστολή της.

Η επιστολή

Αναλυτικά, η επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΟΣΔΕΠ:

Προς

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Υπουργό Υγείας κ. Β.Κικίλια

Υπουργό Παιδείας κ. Ν.Κεραμέως

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι εκπαιδευτικοί της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχουν πλέον στο πρόγραμμα εμβολιασμών και δεν υπάγονται στην προτεραιοποίηση εμβολιασμού που ισχύει από χθες 21/4 για τους εκπαιδευτικούς «γενικής εκπαίδευσης», όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr και επιβεβαιώνεται από τις αναφορές μελών μας.

Θεωρούμε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής, αφού σύμφωνα με την  «Προτεραιοποίηση εμβολιασμού κατά της Covid-19» [1], στην 8η κατηγορία προτεραιότητας περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί (ηλικίας έως 59 ετών) «Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ άτομα ηλικίας έως 59 ετών χωρίς άλλη ιδιότητα ανήκουν στην επόμενη  (9η) κατηγορία προτεραιοποίησης.

Οι εκπαιδευτικοί της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παραλείπονται είναι λιγότεροι από 10.000, καθώς έχει ήδη εμβολιαστεί το προσωπικό των ιατρικών σχολών και οι ηλικίες άνω των 59 ετών, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των καθηγητών.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακολουθώντας την αρχική προτεραιοποίηση εμβολιασμού για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι δυνατό το σταδιακό άνοιγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας μετά τις διακοπές του Πάσχα. Με εμβολιασμένο το προσωπικό και κάνοντας τεστ στους φοιτητές, όπως γίνεται με τους μαθητές του Λυκείου, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο υπόλοιπο του εξαμήνου εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις τελειοφοίτων και διπλωματικές εργασίες. Έτσι θα μειωθεί η χρονική απώλεια για φοιτητές που βρίσκονται στο τέλος των σπουδών και που δεν μπορούν να απορροφήσουν την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας όπως οι φοιτητές χαμηλότερων ετών.

Παρόλο που εξαγγέλθηκε το άνοιγμα του εμβολιασμού τις επόμενες μέρες και για ηλικίες που φτάνουν το 30ο έτος, επισημαίνεται ότι στους εκπαιδευτικούς (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) δίνεται άμεση προτεραιότητα. Παίρνουν ραντεβού τις προσεχείς ημέρες, έναντι της  ηλικιακής ομάδας 55-59 που επίσης μπορεί να παίρνει ραντεβού από χθες, αλλά κλείνεται για μετά από τρεις και περισσότερες εβδομάδες.

Είναι επομένως σημαντικό να δοθεί η προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο για τους εκπαιδευτικούς Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ταχύτερο δυνατό.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράλειψη αυτή και καλούμε για την άμεση διόρθωσή της.

Εάν η παράλειψη δεν συνέβη εκ παραδρομής, ζητάμε να μας γνωρίσετε ποιο όργανο και πότε την αποφάσισε, καθώς και να εξηγηθεί η σκοπιμότητα της απάλειψης της προτεραιότητας, που έχει συνέπεια να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο εκείνες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια που δεν πραγματοποιούνται από απόσταση.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Νηματούδης

Καθηγητής

 

Ο Γραμματέας

Γιώργος Λιτσαρδάκης

Καθηγητής

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

kerameos
Κεραμέως: 5 άξονες για το σχολείο πολλαπλών γνώσεων και των δεξιοτήτων
Ήπιες ψηφιακές δεξιότητες, αξιολόγηση και σύνδεση με την αγορά εργασίας. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους βασικούς άξονες της μεταρρυθμιστικής...
Κεραμέως: 5 άξονες για το σχολείο πολλαπλών γνώσεων και των δεξιοτήτων
ΙΕΚ: Προτάσεις ΣΒΕ για νέες ειδικότητες που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία
Συνάντηση της Διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Δρα Γ. Βούτσινο
ΙΕΚ: Προτάσεις ΣΒΕ για νέες ειδικότητες που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία
ανοικτά σχολεία αίθουσα
ΣΥΝΕΚ Λάρισας: Κινητοποιήσεις για τα πειραματικά σχολεία
Σε κινητοποίηση για τη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά καθώς και για τον εξοβελισμό της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο προχώρησαν οι...
ΣΥΝΕΚ Λάρισας: Κινητοποιήσεις για τα πειραματικά σχολεία