Πανεπιστημιακή αστυνομία-Διεθνές Πανεπιστήμιο: «Όχι» από τους εργαζόμενους
Aνακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση

O Σύλλογος Εργαζομένων του Διεθνούς Πανεπιστημίου καταγγέλλει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αστυνομοκρατία, την καταστολή καθώς και το φόβο που αυτό θα φέρει στην καθημερινότητά με την εφαρμογή του. Ο Σύλλογος καλεί σε μαζική απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η απόφαση από κοινού του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Υπουργού Παιδείας να δημιουργήσουν ειδικό σώμα καταστολής για τα πανεπιστήμια επιβεβαιώνει  περίτρανα τη δυστοπική αντίληψη της κυβέρνησης για τις λύσεις που χρειάζεται η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή που όλη η χώρα βρίσκεται σχεδόν μετά από ένα χρόνο πανδημίας και δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, γονατισμένη και σε τραγική κατάσταση η κυβέρνηση προωθεί λύσεις τύπου αστυνομοκρατίας λες και αυτό είναι που μας χρειάζεται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματά μας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Τη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!

- Τη συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και  ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν οριστικό φρένο στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.

- Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων. Σε περίπτωση μάλιστα που τα αρμόδια όργανα του ΑΕΙ δεν εκδώσουν τις αντίστοιχες αποφάσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (!) ή δεν εφαρμόσουν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, «αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την ετήσια τακτική επιχορήγηση του Α.Ε.Ι»

Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από εταιρείες security!

Για να κάνει μάλιστα συνένοχους και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων ιδρύει αυτοτελή οργανική δομή, τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό των ΑΕΙ και αν δεν επαρκεί, από συμβασιούχους.

Αυτά τα μέτρα καταστολής, για τα οποία βρέθηκαν τόσο γρήγορα και εύκολα τα χρήματα, είναι τελείως ξένα και ενάντια προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών. Χρήματα όμως δεν βρίσκονται ποτέ για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών κι εργαζομένων, για στήριξη της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή στα ΑΕΙ, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την κατευθυνόμενη διάκριση για κάποια τμήματα έναντι της υποβάθμισης άλλων.

Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν!

Με τα προβλήματα να σοβούν στα πανεπιστήμια της χώρας, τόσο λόγω της πανδημίας αλλά και πέρα από αυτήν, η κυβέρνηση δίνει σαφές μήνυμα από που θα περάσει, πάλι, η λύση αυτών των προβλημάτων: από τα μάτια και τα χέρια του ειδικού σώματος καταστολής και όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια και τα χέρια των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλ. των φοιτητών και των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αστυνομοκρατία, την καταστολή και το φόβο που αυτό θα φέρει στην καθημερινότητά μας, με την εφαρμογή του.

Η ένταση της αστυνόμευσης και της καταστολής δεν αποτελεί λύση σε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως είναι ένδειξη αποτυχίας και αποφυγής ουσιαστικής  αντιμετώπισης των πραγματικών και  ζωτικών προβλημάτων της κοινωνίας.

Καλούμε τους συναδέλφους:

- Να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για την παιδεία μαζί με την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) και τους φοιτητικούς συλλόγους, την Πέμπτη 21/01/2021, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 17:30

- Να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΔΠΤΕ για την Πέμπτη 21/01/2021 από τις 11:00 π.μ. μέχρι λήξης του ωραρίου.

- Να δώσουν μαζική απεργιακή απάντηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ.

ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ !

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών

Νέο βίντεο από Νέα Σμύρνη που διασύρει την ΕΛ.ΑΣ.: Η στιγμή της επίθεσης σε πολίτη που διαμαρτύρεται 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
«Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω...
ΣΥΡΙΖΑ για Νέα Σμύρνη: Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει επικίνδυνα
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή
Μαζική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
Νέα Σμύρνη: Μαζική κινητοποίηση κατοίκων μετά την άγρια καταστολή