Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προωθεί πειθαρχικό δίκαιο για πράξεις όπως οι φθορές, οι αντιγραφές, παρεμπόδιση λειτουργίας των πανεπιστημίων - Ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή φοιτητών - Στο στόχαστρο και οι καταλήψεις

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, όπως έγινε γνωστό από ανακοινώσεις και συνεδριάσεις με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, είναι, πέρα από την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η θέσπιση νέου πειθαρχικού κώδικα για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Πτυχές της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς προβλέπεται η συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, στο πειθαρχικό δίκαιο ως αδικήματα θα λογίζονται πράξεις όπως οι αντιγραφές, η λογοκλοπή, η καταστροφή περιουσίας και η «παρεμπόδιση λειτουργίας» των ΑΕΙ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ως «παρεμπόδιση λειτουργίας» μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να εκληφθούν μια σειρά από συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις των φοιτητών, όπως οι συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις.

Ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προβλέπεται η θέσπιση διαφορετικών επιπέδων ποινών.

Οι τιμωρίες για τους φοιτητές ξεκινούν από την απλή επίπληξη και μπορούν να φτάσουν ως τη στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική, ακόμα και τη μερική ή συνολική διαγραφή τους από τα μητρώα του πανεπιστημίου και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, συνδυαστικά με τις ποινές που αναφέρονται ανωτέρω, σε ισχύ τίθεται και το όριο φοίτησης στα Ν + Ν/2 έτη (δηλαδή, 6 χρόνια όριο φοίτησης σε σχολές τετραετούς διάρκειας). Με αυτά τα δεδομένα, η απώλεια έστω και μιας εξεταστικής μπορεί να φέρει τους φοιτητές ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα εξόδο από τα πανεπιστήμια.

Τα δεδομένα για το πειθαρχικό συμβούλιο

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το πειθαρχικό συμβούλιο που θα κρίνει τα παραπτώματα των φοιτητών, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. 

Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος, τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Να σημειωθεί επίσης πως δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα