Απολύσεις εκπαιδευτικών και ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης για το νέο ν/σ για την Παιδεία και τις απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, με κλειστά σχολεία και σχολές, μετά το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο» αναφέρει σε ανακοίνωση του το σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν.

Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής: 

Με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης:

 • Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο, με σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνέπεια τη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων.

 • Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων επιλογής, με αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.

 • Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).

 • Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Ένας εργαζόμενος φοιτητής, θα πρέπει να αποδείξει την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.

 • Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με στόχο την ποινικοποίηση, παρακολούθηση και καταστολή των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων.

 • Έχουν ήδη αναγνωρίσει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων. Μαζί με τον ορισμό της βάσης εισαγωγής, πάρα πολλοί νέοι θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας για να γίνουν βορά στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει συγγράμματα για την επικείμενη εξεταστική, οι σχολές παραμένουν κλειστές με τους φοιτητές να μη μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια, τελειόφοιτοι δεν μπορούν να αποπερατώσουν την πρακτική τους. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, «παίζει» με την υγεία χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Χρήματα δεν υπάρχουν για αυτά, αλλά θα βρουν 30 εκ.€ για κάρτες εισόδου, αστυνομία και κάμερες.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγείλει την απαράδεκτη επίθεση της

Κυβέρνησης ενάντια στο δικαίωμα για αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία.

Να συνταχθεί μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Επίσης, σαν να μην έφταναν αυτά, εν μέσω πανδημίας απολύει συναδέλφους με τρίμηνες συμβάσεις πετώντας στην ανεργία συναδέλφους που έχουν αφήσει τα σπίτια τους για να βρούνε ένα μεροκάματο και αφήνοντας τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Συγκεκριμένα, αφού θέσπισε τις τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσα σε μία νύχτα, αφού πέρασε τη διάταξη για την πρόσληψη αναπληρωτών από τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης μέσα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τώρα έρχεται να φέρει και τις απολύσεις, όπου κρίνει ο κάθε φορά Διευθυντής “μετά από προσεκτική αξιολόγηση”, όπως τον συμβουλεύουν!

Έτσι, υπάρχουν Διευθύνσεις, που με κυβερνητική εντολή απολύουν αναπληρωτές με τρίμηνη σύμβαση, επειδή κάλυπταν κενό που προέκυψε από άδεια εγκυμοσύνης, που μετατρέπεται σε άδεια λοχίας ή για διάφορους λόγους δεν εμφανίζεται κενό. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στο νομό μας!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Απαιτούμε:

 • Να μην κατατεθεί το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός.

 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε κάθε χώρο δουλειάς.

 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

 • Να παραταθούν οι συμβάσεις των συναδέλφων. Τα κενά που καλύπτουν εξακολουθούν να υπάρχουν.

 • Καμία απόλυση αναπληρωτή – συμβασιούχου συναδέλφου.

 • Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (εργασιακά, ασφαλιστικά, άδειας) μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 • Μέτρα στήριξης (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση) όλων των συναδέλφων που δουλεύουν μακριά από το τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

 • Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία εδώ και τώρα!

 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: Πόσο θα διαρκέσει

200 ΕΥΡΩ voucher για Laptop - Tablet: ΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μοριοδότηση στην Ειδική Αγωγή: Αυτό είναι το κορυφαίο ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του Παν.Αιγαίου

σχετικά άρθρα