Αιρετοί: Επιστολή αποχώρησης από το ΠΥΣΔΕ Πρέβεζας
Δήλωση των αιρετών του Μετώπου Δράσης και Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών στην Πρέβεζα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ) με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας τους μετρά τις εκλογές - παρωδία της 7ης Νοεμβρίου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η θητεία μας ως αιρετών εκπροσώπων του κλάδου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο/ ΠΥΣΔΕ Πρέβεζας, μετά τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ και συντασσόμενοι με τη συλλογική θέση της παράταξης των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων - ΣΥΝ.Ε.Κ., αποσύραμε τις υποψηφιότητές μας και απείχαμε από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου! Δε νομιμοποιήσαμε ούτε με την ψήφο μας, ούτε με την υποψηφιότητά μας τον αυταρχισμό, αφού για εμάς ήταν πάνω από όλα ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις «ηλεκτρονικές» αυτές εκλογές. Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε την αποστομωτική μας  απάντηση με τη συνολική  ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 92%!

Πρώτη φορά Υπουργός Παιδείας, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση της ΝΔ, επένδυσαν πολιτικά με τέτοιο ζήλο στις εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τη στιγμή που οι εκλογές σε όλο το Δημόσιο Τομέα αναβλήθηκαν μεσούσης της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης, με αντίστοιχη παράταση της θητείας των αιρετών εκτός των εκπαιδευτικών. T

o μόνο που κατάφεραν, όμως, είναι η επιβεβαίωση των θέσεων των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών! Οι αντιρρήσεις μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι «προφάσεις συνδικαλιστών», όπως δήλωνε η κ. Κεραμέως, αλλά αφορούν σε σοβαρότατα ζητήματα ακύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Συνιστούν απαξίωση του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλήρη κατάργησή του, ενός θεσμού που θεσμοθετήθηκε από το 1911 για τον περιορισμό της κομματικοποίησης του δημοσίου.

Στις 17 Δεκέμβρη ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η διάταξη για την αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του Υ.ΠΑΙ.Θ. Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Συγκροτούνται απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), μόνο με διορισμένους, κάτι που μόνο η Χούντα των Συνταγματαρχών τόλμησε να κάνει! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης.

Ο κλάδος απονομιμοποίησε, το φιάσκο των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και δεν θα αναγνωρίσει τους όποιους «εκλεγμένους» ή και «διορισμένους» στα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια! Όσοι/ες επιλέξουν τη συμμετοχή τους, θέτουν τον εαυτό τους εκτός κλάδου με βάση και την ομόφωνη θέση της ΟΛΜΕ.  Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των Ομοσπονδιών της (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και η ΑΔΕΔΥ ζήτησε όλο αυτό το διάστημα την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι. Παρά την αποστομωτική απάντηση των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως δήλωσε στη Βουλή ότι οι εν ενεργεία αιρετοί θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν από τη διοίκηση για τα νέα συμβούλια και δεν αναγνωρίζει κανένα πρόβλημα από τις διαδικασίες αυτές! Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να αναγνωρίσεις μια προβληματική κατάσταση, όταν το πρόβλημα είσαι εσύ ο ίδιος;

Το 2021 λοιπόν θα ξεκινήσει με την παράκαμψη της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους, στο πλαίσιο προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης με το ΠΔ1/2003 και το ν.1264, να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Εκπαίδευση! Από την πρώτη μας παρουσία ως αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τη βασική μας αρχή ότι οι αιρετοί αποτελούν το «άγρυπνο μάτι του κλάδου», διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη λειτουργία των Συμβουλίων, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, με γνώμονα τις θέσεις και τις επιλογές του κλάδου, με συνεχή ενημέρωση και στενή συνεργασία με την ΟΛΜΕ και τους συναδέλφους/ισσες  για όλα τα θέματα!

Για εμάς, η προάσπιση των εργασιακών συμφερόντων των εκπαιδευτικών με Δικαιοσύνη, Αμεροληψία και Διαφάνεια, δεν είναι χάρη ή «ευνοϊκή» εξυπηρέτηση, αλλά απαράγραπτο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! Στη θέση μας αυτή παραμείναμε αταλάντευτοι όλα αυτά τα χρόνια! Με την τακτική και συνεχή ενημέρωσή μας για τα θέματα των συνεδριάσεων του ΠΥΣΔΕ αλλά και για όλα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα!

Με την ανάδειξη ζητημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν την «καθημερινότητα» των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, τοποθετήσεις, καταγραφή κενών, προσλήψεις αναπληρωτών, θέματα σχετικά με τους διορισμούς και το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών). Αναδείξαμε σοβαρές πτυχές της εκπαίδευσης όπως η δραματική ηλικιακή επιβάρυνση των εκπαιδευτικών μας, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε ποσοστά που προσεγγίζουν το 25% και φυσικά οι οδυνηρές συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών με τις μετακινήσεις ακόμη και σε 5 σχολεία!

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του πλαισίου των Υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και για την καθιέρωση αδιάβλητων και αντικειμενικών διαδικασιών στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

Έχουμε ακόμα πολλές μάχες να δώσουμε, καθώς μάλιστα τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη οξύνονται όλο και περισσότερο με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δεχτεί επιτέλους τον ουσιαστικό διάλογο, τόσο για το θέμα των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.

Η  Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ  με την αδιάλλακτη στάση της, ως συνέχεια της πολιτικής 2012-2014,  έχει ήδη προωθήσει μια σειρά αναχρονιστικών, αντιεκπαιδευτικών και ταξικών πολιτικών οι οποίες επιβλήθηκαν παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων: Τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια, κάμερες στην τάξη, τηλεκπαίδευση με απουσίες στα υπό κατάληψη σχολεία, αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων εις βάρος των μαθητών και εκπαιδευτικών, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και απόρριψη όλων των σχετικών μέτρων που πρότεινε η εκπαιδευτική κοινότητα (μείωση μαθητών ανά τμήμα, διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια δωρεάν τεστ κλπ).

Το υπουργείο και ολόκληρη η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζουν θα οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμβλύνουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, που επί μήνες αντιστέκεται σθεναρά και χαλάει την ακριβοπληρωμένη εικόνα της κυβέρνησης! Ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους, οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για προστασία της αυτονομίας των συνδικάτων και των δικαιωμάτων τους, για  την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για Δημοκρατία και Ελευθερία στα σχολεία!

Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ  θα συνεχίσουν και από την 1η Γενάρη να είναι δίπλα σε κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης! Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε κάθε παρατυπία και αδιαφάνεια! Κανείς και καμιά δεν θα μείνει μόνος/η του!

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη!

Οι Αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ Πρέβεζας του ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Δημήτρης Ντάγγας – Σοφία Παπαλέξη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξιουχοι εκπαιδευτικοι
Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Επιστολή στους νέους και νέες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς
Αφετηρία και σταθερός προσανατολισμός της ΕΣ.Ε.Θ. από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της ήταν η άποψη πως λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να...
Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Επιστολή στους νέους και νέες συνταξιούχους εκπαιδευτικούς