Εργασιακά: Οι υπερωρίες θα «πληρώνονται» σε μειωμένο ωράριο, ρεπό, άδειες
Νομοσχέδιο Βρούτση: Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή - Για έως 2 ώρες υπερωρίας προβλέπεται η πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις, αλλά με συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες

Σε λιγότερες ώρες εργασίας, ρεπό και άδειες θα «πληρώνονται» οι υπερωρίες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το capital.gr, στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται πως «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες κάθε μέρα, 10 ώρες (δηλαδή κατά 2 επιπλέον), χωρίς να πληρώνεται για αυτές σε χρήμα. Θα "πληρώνεται" με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας. 

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας  (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ωρου, εκλαμβάνεται ως "υπεργασία" και αμειβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  

Σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο, κάθε επιπλέον ώρα του 9ωρου (8ώρες κανονική εργασία και 1 ώρα "υπερεργασία") αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  Το παραπάνω πλαίσιο ισχύει για έως 120 ώρες υπερωρίας σε ετήσια βάση. 

Αν οι υπερωρίες ξεπερνάνε τις 120 ώρες σε ετήσια βάση, αμείβονται με προσαύξηση 60% επί του καταβαλλομένου ωραρίου. 

Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο Βρούτση, για έως 2 ώρες υπερωρίας (δηλ. για την 9η και 10η ώρα) προβλέπει την πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου (20% και 40% αντίστοιχα) αλλά σε συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες. 

Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει " αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών". 

Εξάλλου, θα περιλαμβάνει "προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή".

Επίσης, προβλέπεται "κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών" αλλά και "θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται".

Όσον αφορά τις αργίες, το ν/σ περιλαμβάνει "προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο Παίδων
Συναγερμός για τη γρίπη: Η «αόρατη» μετάδοση που γεμίζει τα νοσοκομεία Παίδων
Εκρηκτική αύξηση εισαγωγών σε «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»: Πώς ο ιός διασπείρεται από άτομα χωρίς συμπτώματα
Συναγερμός για τη γρίπη: Η «αόρατη» μετάδοση που γεμίζει τα νοσοκομεία Παίδων
παιδί
Σέρρες: Σοκ σε Γυμνάσιο - Καθηγήτρια φίμωσε 13χρονο με μονωτική ταινία
Αδιανόητη κίνηση «σωφρονισμού» από εκπαιδευτικό σε Γυμνάσιο - Συνελήφθη η 60χρονη μετά την καταγγελία της μητέρας
Σέρρες: Σοκ σε Γυμνάσιο - Καθηγήτρια φίμωσε 13χρονο με μονωτική ταινία
μαθητές στον Μαραθώνα
Μαθητές-ήρωες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από φωτιά – «Δεν το σκεφτήκαμε, ακούσαμε την κραυγή για βοήθεια»
«Δεν το κάναμε για το φαίνεσθαι, ένας συνάνθρωπός μας ζητούσε βοήθεια» - Η παρέα των μαθητών του ΓΕΛ Μαραθώνα που μπήκε σε φλεγόμενο διαμέρισμα
Μαθητές-ήρωες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από φωτιά – «Δεν το σκεφτήκαμε, ακούσαμε την κραυγή για βοήθεια»