Εργασιακά: Οι υπερωρίες θα «πληρώνονται» σε μειωμένο ωράριο, ρεπό, άδειες
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νομοσχέδιο Βρούτση: Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή - Για έως 2 ώρες υπερωρίας προβλέπεται η πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις, αλλά με συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες

Σε λιγότερες ώρες εργασίας, ρεπό και άδειες θα «πληρώνονται» οι υπερωρίες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το capital.gr, στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται πως «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες κάθε μέρα, 10 ώρες (δηλαδή κατά 2 επιπλέον), χωρίς να πληρώνεται για αυτές σε χρήμα. Θα "πληρώνεται" με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας. 

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας  (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ωρου, εκλαμβάνεται ως "υπεργασία" και αμειβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  

Σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο, κάθε επιπλέον ώρα του 9ωρου (8ώρες κανονική εργασία και 1 ώρα "υπερεργασία") αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  Το παραπάνω πλαίσιο ισχύει για έως 120 ώρες υπερωρίας σε ετήσια βάση. 

Αν οι υπερωρίες ξεπερνάνε τις 120 ώρες σε ετήσια βάση, αμείβονται με προσαύξηση 60% επί του καταβαλλομένου ωραρίου. 

Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο Βρούτση, για έως 2 ώρες υπερωρίας (δηλ. για την 9η και 10η ώρα) προβλέπει την πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου (20% και 40% αντίστοιχα) αλλά σε συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες. 

Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει " αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών". 

Εξάλλου, θα περιλαμβάνει "προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή".

Επίσης, προβλέπεται "κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών" αλλά και "θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται".

Όσον αφορά τις αργίες, το ν/σ περιλαμβάνει "προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες".

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παπαιωαννου
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ παρουσίασε τις αλλαγές στις προσλήψεις του Δημοσίου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών
Πρόεδρος ΑΣΕΠ: «Η νέα Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται δεξιότητες, ταχύτητα και αξιοκρατία»
Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić στο Πάντειο
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić
Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić στο Πάντειο
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διάλεξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Καθηγητή Vladan Đokić
ioanninondiethnis.jpg
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026 εορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, διαδραστικών εργαστηρίων και οργανωμένων ξεναγήσεων στα μουσεία και τις συλλογές του, το...

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2026 εορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων