Εκπαιδευτικοί: Θέλουμε σχολεία ανοιχτά και ασφαλή
Ανακοινώσεις σχετικά με τις εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά συμβούλια στις 7/11 και τηλεκπαίδευση

Κατά τη συνεδρίαση στις 10/11/2020 του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αποφασίστηκαν για τα αντίστοιχα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:

Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων:

ΘΕΛΟΥΜΕ  ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!

Σε μεγάλο φιάσκο για το ΥΠΑΙΘ εξελίχθηκαν οι 2 πρώτες μέρες εφαρμογής της "τηλεκπαίδευσης". Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα της Webex, το "αναβαθμισμένο" σχολικό δίκτυο και η "ψηφιακή διακυβέρνηση" του επιτελικού κράτους  κατέρρευσαν παταγωδώς. Καθηγητές και μαθητές πασχίζουν ώρες ολόκληρες να συνδεθούν συχνά χωρίς επιτυχία. Για μάθημα ούτε λόγος. 

Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη από την περσινή άνοιξη διεκδικούσε ανοιχτά, ασφαλή σχολεία, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα (μείωση των μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, κατάλληλες κτιριακές υποδομές, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ, ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις). 

    Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ αδιαφορώντας και αντιμετωπίζοντας με απαξίωση εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές όχι μόνο δεν υλοποίησε καμία από τις παραπάνω προτάσεις αλλά προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων της Β/μιας εκπαίδευσης στοχεύοντας στη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της “εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” και στην εξίσωσή της με τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Καμιά διαδικτυακή πλατφόρμα, κανένα ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή επικοινωνία μέσα στη σχολική αίθουσα. Η μάθηση είναι μια ζωντανή διαδικασία, μια σχέση αλληλεπίδρασης, ο εκπαιδευτικός δίνει και παίρνει από τα παιδιά, προϋποθέτει την κοντινή επαφή, η απόσταση στερεί από την εκπαιδευτική διαδικασία τη χαρά της αμεσότητας, μετατρέπει το μάθημα σε ακαδημαϊκή διάλεξη. Η τηλεκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως επικουρικό μέσο στην δια ζώσης διδασκαλία.

   Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτεί τον αποκλεισμό μαθητών του από την εκπαιδευτική διαδικασία, από το δικαίωμα στη μόρφωση. Το συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν παιδεία θίγεται άμεσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες αφού πλήττονται κυρίως μαθητές από χαμηλά κοινωνικά στρώματα ενώ παράλληλα περιθωριοποιούνται οι αδύναμοι μαθητές.

Η τηλεκπαίδευση όμως θίγει και τα εργασιακά μας δικαιώματα και απαξιώνει το ρόλο μας. Η θέση μας είναι μέσα στην τάξη, δίπλα στους μαθητές μας, όχι μπροστά από έναν υπολογιστή . Η ΕΑΕ καταργεί την παιδαγωγική πράξη και τους κοινωνικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών , μαθητών – μαθητών, εκπαιδευτικών-εκπαιδευτικών .

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχτούμε με αφορμή την πανδημία την διάλυση του δημόσιου σχολείου και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, παρά την καραντίνα, για δημόσια, δημοκρατική παιδεία, χωρίς περιορισμούς, για μια εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.       

         Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους: 

1.    Να καταγράψουν πόσοι μαθητές (κι όχι ποιοι φυσικά), δεν έχουν Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο και να στείλουν στην ΕΛΜΕ τα στοιχεία. Η μόρφωση όλων των μαθητών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα και επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων . 

2.    Να καταγράψουν τον αριθμό των συναδέλφων που δεν έχουν επίσης Η/Υ ή σύνδεση στο διαδίκτυο και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, αλλά από το σχολείο το διάστημα της καραντίνας. Να τονιστεί εδώ ότι κάθε εκπαιδευτικός, όπως και κάθε άλλος   εργαζόμενος, έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα μέσα που παρέχει ο εργοδότης και στην προκειμένη περίπτωση το Δημόσιο και να μην είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τα προσωπικά του μέσα, που μπορεί να μη διαθέτει! Με βάση αυτό θεωρούμε ότι κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να διστάσει να μεταβεί στο σχολείο από τη Δευτέρα για να εργαστεί από τον χώρο δουλειάς του! 

3.    Να μην περάσουν απουσίες σε κανένα μαθητή επειδή δεν θα συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση, παρά την υποχρεωτικότητά της που νομοθέτησε το υπουργείο. Η καταγραφή των απουσιών αυτών, εκτός του ότι είναι άδικη για τους μαθητές, μπορεί να εμπλέξει νομικά τους υπεύθυνους τμημάτων και τον σύλλογο διδασκόντων με κηδεμόνες που θα αμφισβητήσουν την υποχρεωτικότητα αυτή.

4.    Να μην προχωρήσουν στην ύλη. Καμία ύλη δεν πρέπει να θεωρείται διδαχθείσα στην τηλεκπαίδευση, αλλά μόνο εφόσον διδαχθεί και στην τάξη όταν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν. 

  Ζητάμε ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή σχολεία:  

·Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. 

·Σε κάθε τμήμα όχι πάνω από 15 μαθητές,

·Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών και του απαραίτητου προσωπικού 

·Άδειες ειδικού σκοπού σε συναδέλφους σε ευπαθείς ομάδες. 

·Επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία. 

·Μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση των δαπανών για την Υγεία για ΜΕΘ, υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό κλπ.

·Επαναπροσδιορισμός της ύλης όλων των τάξεων. Να μην αποτελέσουν εξεταστέα ύλη τα μαθήματα που γίνονται από τον υπολογιστή. Καμία ύλη να μην θεωρείται διδαχθείσα με κλειστά σχολεία, αλλά μόνο στην τάξη.  

·Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων όσο ισχύουν αυτές οι συνθήκες.

·Η τηλεκπαίδευση να μην νομιμοποιηθεί και να μην μετατραπεί σε μόνιμη συνθήκη για κανέναν. Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) την καθιέρωση της.


Aνακοίνωση σχετικά με τις εκλογές - παρωδία  για τα Υπηρεσιακά συμβούλια στις 7/11

Στις 15 Οκτωβρίου η υπουργός Παιδείας, δήλωσε πως “Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το Υπουργείο”. 

Στις 7 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με ένα ηχηρό μήνυμα στην υπουργό των καμερών, της τηλεκπαίδευσης, της μάσκας και του παγουρίνου. Παρά τις πιέσεις και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις υπουργείου και Διευθύνσεων, στα Χανιά το ποσοστό της αποχής έφθασε σε το 95,5%! (σύμφωνα με ανεπίσημη τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη της εφορευτικής επιτροπής). Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει πανελλαδικά με το ποσοστό αποχής να είναι πάνω 90%!

Η  ΕΛΜΕ Χανίων χαιρετίζει τη στάση των συναδέλφων που με αφορμή την ηλεκτρονική ψηφοφορία δήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, και όχι μόνο. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο, τον αυταρχισμό του εντέλλεσθε και τη νοθεία.

Συνάδελφισσες / Συνάδελφοι στις 7 Νοεμβρίου αποδείξαμε ότι όταν θέλουμε ο κλάδος μας και συσπειρώνεται και αντιστέκεται στις κυβερνητικές πιέσεις. Αποδείξαμε πως όταν οι εργαζόμενοι θέλουν, μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους, να κουρελιάσουν τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει επίσης τις πρωτοφανείς διαδικασίες  με τις οποίες έγιναν οι «εκλογές». Μετά από τρεις ημέρες που ολοκληρώθηκαν, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι  ψήφισαν. Ο εκλογικός κατάλογος παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, τα όποια αποτελέσματα επίσης. 

Παρά τα 3 επίσημα αιτήματα του ΔΣ προς την εφορευτική επιτροπή για να δοθούν στην ΕΛΜΕ τα επίσημα αποτελέσματα και οι κατάλογοι ψηφισάντων, όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διασταυρώσεις, εισπράττει την πλήρη απαξίωση και το εμπαιγμόΘεωρούμε την στάση αυτή απαράδεκτη και την καλούμε να δώσει τώρα στο σωματείο όλα τα στοιχεία, καθώς χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις.

Για την ΕΛΜΕ μας οι εκλογές αυτές θεωρούνται άκυρες. Κατά συνέπεια θεωρούμε αυτονόητο ότι όσοι ανακηρυχθούν  “εκλεγμένοι” αιρετοί σε ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ οφείλουν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ΑΜΕΣΩΣ.

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να μην νομιμοποιήσουν κανένα “εκλογικό” αποτέλεσμα και να μην αναγνωρίσουν κανέναν “εκλεγμένο” ως αιρετό εκπρόσωπο του κλάδου.

Ας ελπίσουμε ότι η στάση μας σε αυτές τις εκλογές – παρωδία θα γίνει το εφαλτήριο για τους επόμενους αναγκαίους αγώνες. 

Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης μαζικά και αγωνιστικά να συσπειρωθεί στα σωματεία μας και να απαιτήσει ανοιχτά και ασφαλή σχολεία

·με 15 παιδιά στην τάξη!

·καθολικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ!

·μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών!

·Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού καθαριότητας

·Μετακίνηση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία με 50% μέγιστη πληρότητα

Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα από την επερχόμενη νέα κυβερνητική επίθεση!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Κεραμέως: Νέο κρεσέντο αυταρχισμού για την αποχή από την αξιολόγηση;

Lockdown: Πρόστιμο σε φροντιστήριο και σε μαθητές

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

σχετικά άρθρα

Αξιολόγηση: Καθολική η απεργία και στον ΣΕΠΕ Χαϊδαρίου
Αξιολόγηση: Καθολική η απεργία και στον ΣΕΠΕ Χαϊδαρίου
Καθολική είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και στο Χαϊδάρι. Συμμετέχουν όλα τα Δημοτικά Σχολεία και το 90%...
Αξιολόγηση: Καθολική η απεργία και στον ΣΕΠΕ Χαϊδαρίου
Αρσάκειο: Ανακοίνωση Μπαμπινιώτη μετά την επιστολή αποφοίτων
Αρσάκειο: Μπαμπινιώτης μετά την επιστολή αποφοίτων - Αυθημερόν στον Εισαγγελέα
Την άμεση κατάθεση αιτήματος στην εισαγγελία να κληθούν ένας προς έναν οι 285 υπογράφοντες εισηγήθηκε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης από την θέση...
Αρσάκειο: Ανακοίνωση Μπαμπινιώτη μετά την επιστολή αποφοίτων
Αξιολόγηση: Συντριπτικό το ποσοστό αποχής στην Κέρκυρα
Αξιολόγηση: Συντριπτικό το ποσοστό αποχής στην Κέρκυρα
Συντριπτική είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση στην Κέρκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
Αξιολόγηση: Συντριπτικό το ποσοστό αποχής στην Κέρκυρα