pannediek
Τι ειπώθηκε για το νεοσυσταθέν «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ» και τις αλλαγές που εισάγει

Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με βασικό θέμα συζήτησης το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών ΔΙΕΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,  το ΔΣ της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ εξέφρασε τις απόψεις της Ένωσης για το νεοσυσταθέν «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ», «πάγιο αίτημα από της ιδρύσεώς της, που επαναπροσδιορίζει τα απαιτούμενα προσόντα, που πρέπει να διακρίνουν τον εκπαιδευτή - επαγγελματία, ο οποίος θα καταρτίσει καταλλήλως τους σπουδαστές για την αγορά εργασίας, αφού τα ΙΕΚ παρέχουν Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και δεν υπάγονται στην τυπική εκπαίδευση ενηλίκων, μεταφέροντας παραλλήλως και τους προβληματισμούς ομάδας εκπαιδευτών σχετικώς με το ποσοστό βαρύτητας της Επαγγελματικής εμπειρίας».

Επιπλέον τονίζεται ότι «συμφωνήθηκε ομόφωνα, ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του Μητρώου, το οποίο έχει δυναμική, εφόσον θα τελεί πάντα σε λειτουργία (με ευνόητες αναστολές) προκειμένου να επικαιροποιείται, ενώ η ίδια η εφαρμογή του σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο και τον Κανονισμό Λειτουργίας ΙΕΚ θα συμβάλλει καθοριστικά στους σκοπούς και στόχους της ΕΕΚ για να αποτιμηθεί μεσοπρόθεσμα, παρέχοντας τη δυνατότητα πραγματοποιήσεως αναγκαίων διορθώσεων, όπου δη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι, εκπαιδευτές, σπουδαστές σπουδάστριες ΔΙΕΚ, φίλες και φίλοι.

Την Τετάρτη 26-8-2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με βασικό θέμα συζήτησης το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ).

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κος Γεώργιος Βούτσινος, η Διευθύντρια του γραφείου του ΓΓ κα Κωνσταντίνα Πισλή, η Προϊσταμένη Τμήματος Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας της Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κα Όλγα Καφετζοπούλου και η Γραμματέας του Τμήματος Διοίκησης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Διά Βίου Μάθησης και Γραμματέας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου κα Ευαγγελία Αδάμ. Από μέρους της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης κος Γιώργος Διαμαντόπουλος και σύσσωμο το ΔΣ αποτελούμενο από τους κ.κ. συναδέλφους Διευθυντές, Μιχάλη Αλεξίου, Αναστάσιο Κακούρο, Δημήτριο Κυριακό, Παναγιώτη Καλαμπαλίκη, Ιωάννα Ζαχαριά και Αντώνιο Καταβέλο, ενώ στη σύσκεψη  συμμετείχε και ο Συντονιστής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου συνάδελφος κος Δημήτριος Σουλιώτης.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ηγεσία του Υπουργείου και η Κυβέρνηση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αφού με τον νέο νόμο τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται με μοναδικό στόχο να καλύψουν τις ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5, η οποία καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη από τις διαμορφωθείσες συνθήκες στην αγορά εργασίας, κυρίως μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Ειδικότερα για την καλύτερη λειτουργία της ΕΕΚ θεσμοθετείτε Ειδική Γραμματεία, συστήνονται Κεντρικό Συμβούλιο αλλά και Περιφερειακά Συμβούλια, όπου θα εξειδικεύεται η πολιτική για κάθε Περιφέρεια με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και φορέων της αγοράς πάντα σε συνεργασία με την Διεύθυνση των ΙΕΚ.

Με το νέο νομοσχέδιο συστήνονται Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ, αλλα και σχολές επιπέδου 3, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην κατάρτιση αποφοίτων Γυμνασίου που δεν μπορούν να καταρτιστούν σε ΙΕΚ.

Εκτός από το βασικό θέμα της συζήτησης που ήταν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, συζητήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας ΙΕΚ που θα εκδοθεί, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου.

Το ΔΣ της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ εξέφρασε τις απόψεις της Ένωσης για το νεοσυσταθέν «Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ», πάγιο αίτημα από της ιδρύσεώς της, που επαναπροσδιορίζει τα απαιτούμενα προσόντα, που πρέπει να διακρίνουν τον εκπαιδευτή - επαγγελματία, ο οποίος θα καταρτίσει καταλλήλως τους σπουδαστές για την αγορά εργασίας, αφού τα ΙΕΚ παρέχουν Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και δεν υπάγονται στην τυπική εκπαίδευση ενηλίκων, μεταφέροντας παραλλήλως και τους προβληματισμούς ομάδας εκπαιδευτών σχετικώς με το ποσοστό βαρύτητας της Επαγγελματικής εμπειρίας.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα, ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του Μητρώου, το οποίο έχει δυναμική, εφόσον θα τελεί πάντα σε λειτουργία (με ευνόητες αναστολές) προκειμένου να επικαιροποιείται, ενώ η ίδια η εφαρμογή του σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο και τον Κανονισμό Λειτουργίας ΙΕΚ θα συμβάλλει καθοριστικά στους σκοπούς και στόχους της ΕΕΚ για να αποτιμηθεί μεσοπρόθεσμα, παρέχοντας τη δυνατότητα πραγματοποιήσεως αναγκαίων διορθώσεων, όπου δη.

Η αυτονομία των ΙΕΚ, ο εξορθολογισμός στην ίδρυση και λειτουργία τους στις μεγάλες πόλεις και στην Περιφέρεια, τα προσόντα των στελεχών ΙΕΚ, το σύστημα μοριοδότησης και η αξιολόγηση τους ήταν θέματα που συζητήθηκαν επισταμένως, αναπτύχθηκαν σχετικοί προβληματισμοί και συμφωνήθηκε να υπάρξει στο άμεσο
μέλλον κι άλλη συνάντηση με κατάθεση προτάσεων.

Περαίνοντας συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα, που απασχολούν τα ΙΕΚ της χώρας (το ανακύψαν θέμα της καθαριότητας των ΙΕΚ αντιμετωπίστηκε συνολικά με νομοθετική ρύθμιση), οικονομικά, αναφορικώς με την χρηματοδότηση και τον πάγιο εξοπλισμό των ΙΕΚ από ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και θέματα πρόληψης και υγιεινής εν όψει της λειτουργίας του φθινοπωρινού εξαμήνου.

Το ΔΣ της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ εύχεται στους συναδέλφους, στους σπουδαστές μας, στους εκπαιδευτές μας και τις οικογένειές τους για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά να
είναι πνευματικά παραγωγική, δημιουργική και με υγεία πάνω απ’ όλα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Διαμαντόπουλος Αναστάσιος Κακούρος

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4