Η Βιολογία είναι πλέον ανατρεπτική…
Η Βιολογία έφερε τα πάνω κάτω στο στοχασμό του ανθρώπου για πρώτη φορά με την Εξελικτική Θεωρία του Δαρβίνου. Ήταν μια «αλλαγή παραδείγματος» στην επιστήμη και στον πολιτισμό και άλλαξε οριστικά τη ματιά που έχουμε για τον εαυτό μας, ενώ παράλληλα διαμόρφωσε την πιο μεγάλη και πιο όμορφη αφήγηση που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, την αφήγηση της ζωής στον πλανήτη μας. Η Εξελικτική Θεωρία αν και είναι πλήρως εδραιωμένη επιστημονικά, εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις – έστω και χωρίς τις παλιότερες ακρότητες της θρησκείας
Φτάσαμε στα βάθη του μη ιστορικού χρόνου, στο σκίρτημα της ζωής, στη δημιουργία των πρώτων κυττάρων από την οποία θα προκύψει ένα πολύπτυχο και γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο. Στόχος κανένας, καμιά νομοτέλεια και σκοπιμότητα. Η τύχη και η αναγκαιότητα και η Φυσική Επιλογή οδηγούν σε πολλαπλούς δρόμους και τροφοδοτούν με άπειρα κλαδιά το Δέντρο της Εξέλιξης. Η κύρια κατεύθυνση είναι η αύξηση της πολυπλοκότητας.
Οι γνώσεις μας αυξάνουν εντυπωσιακά. Φτάσαμε και στην απαρχή της βιολογικής όψης της εξέλιξης. Ο κοινός μας πρόγονος (LUCA – Last Universal Common Ancestor) στο «μικροσκόπιο» του ενδιαφέροντός μας. Η ανθρωπογνωσία μας έχει εκεί τα πρωτόλεια σύνορά της; «Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, ζούσε ένας και μοναδικός οργανισμός που ονομαζόταν LUCA. Ήταν τεράστιος: ένας μεγα-οργανισμός που τέτοιος δεν έχει ξαναεμφανιστεί από τότε, γέμιζε τους ωκεανούς του πλανήτη μέχρι να διαιρεθεί σε τρία μέρη και να δώσει γένεση στους προγόνους όλων των οργανισμών που ζουν σήμερα στη Γη. Πριν από 2,9 δισεκατομμύρια χρόνια ο LUCA διαιρέθηκε σε τρεις τύπους ζωής: στα μονοκύτταρα βακτήρια και αρχαιοβακτήρια και στους πιο πολύπλοκους ευκαρυωτικούς οργανισμούς από τους οποίους προέκυψαν τα φυτά και τα ζώα… Ο LUCA πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσε καθόλου DNA» (LUCA, ο κοινός μας πρόγονος, M. Marshal, New Scientist, ΤΟ ΒΗΜΑ, 11.12.11)
Πέρασαν χρόνια πολλά μέχρι τον επόμενο επαναστατικό σταθμό της Βιολογίας, την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA το 1953. Τώρα αλλάζει άρδην η σχέση μας με τους έμβιους οργανισμούς αλλά και με τον εαυτό μας. Η διπλή έλικα είναι ίσως το πιο σημαντικό επιστημονικό …εύρημα της μεταπολεμικής εποχής. Μας εισάγει σε έναν νέο κόσμο της ζωής και του ανθρώπου. Άραγε η βιολογική αυτογνωσία πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στην αυτογνωσία μας; Το DNA δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους. Θα βρίσκεται συνέχεια στην επικαιρότητα. Κάνει τα πάντα να είναι του …χεριού μας. Η βιοτεχνολογία υπόσχεται όλο και περισσότερους καρπούς αλλά και οι επικριτές της είναι παρόντες.
Παράλληλα με τη Βιοτεχνολογία και τη Μηχανική Γενετική αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι ίσως από τα πιο ριψοκίνδυνα επιστημονικά πεδία. Τι καινούργια κεφάλαια μπορούν να ανοίξει; Ανιχνεύουμε και την ίδια μας τη σκέψη. Η σκέψη μας επί της σκέψης μας. Όχι με αναστοχασμό και με φιλοσοφία αλλά εργαλειακά!
«Επιστήμονες στη Βοστώνη και στο Κιότο κατάφεραν να «εμφυτεύσουν» νέες γνώσεις σε εθελοντές με τη χρήση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου μέσω του οπτικού τους φλοιού. Στον κόσμο του «Μάτριξ», της θρυλικής ταινίας των αδελφών Γουατσόφσκι, οι άνθρωποι αποκτούσαν νέες γνώσεις μέσω ενός υπολογιστή που συνδεόταν με τον εγκέφαλό τους. Αυτό φαίνεται ότι είχαν ως πρότυπο επιστήμονες στη Βοστώνη και στο Κιότο, που κατάφεραν να «εμφυτεύσουν» νέες γνώσεις σε εθελοντές με τη χρήση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου μέσω του οπτικού τους φλοιού. Τα σήματα που στέλνουν στον εγκέφαλό τους αλλάζουν τη δραστηριότητά του.
Η ημέρα που θα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο και θα εκπαιδευόμαστε χωρίς συνειδητή προσπάθεια ακόμη και στον ύπνο μας δεν είναι και τόσο μακριά, λένε οι ερευνητές. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι η μέθοδος έχει αποτέλεσμα ακόμη και όταν το άτομο που συνδέεται με τον υπολογιστή δεν ξέρει πως μαθαίνει κάτι καινούργιο. Αυτό εγείρει ερωτήματα με ηθικές προεκτάσεις: Θα μπορούσε κάποιος να μάθει υπό την επήρεια της ύπνωσης; Θα μπορούσε να «προγραμματιστεί» ώστε να σκέφτεται ή να συμπεριφέρεται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο»; (Τεχνητή νοημοσύνη σε ανθρώπους, Ε. Ελευθεριάδου, Στ. Κρίκκης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 17.12.11)
Η εξέλιξη του ανθρώπου, ιδιαίτερα, αλλά και η Εξελικτική Θεωρία προσθέτουν διαρκώς νέα ευρήματα. Το ταξίδι του ανθρώπου στη γνώση είναι όμορφο, εκτός των άλλων, γιατί δεν έχει τελειωμό, δεν έχει Ιθάκη. Ιθάκη του είναι το ίδιο το ταξίδι. Γι’ αυτό είναι τόσο υπέροχο, γι’ αυτό απολαμβάνουμε κάθε σταθμό του. Αυτό είναι και ένα από τα ουσιώδη Νοήματα της ζωής μας, το αιώνιο ταξίδι στο αξιερώτητο…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη