Τα απαράδεκτα εκπαιδευτικά κενά συνεχίζουν και φέτος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας για τα εκπαιδευτικά κενά

            Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα εκπαιδευτικά κενά να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των σχολείων. Έτσι, παρά τις διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας, περί κάλυψης όλων των κενών, αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και να δημιουργούν ανησυχία στους γονείς που βλέπουν ότι τα παιδιά τους πάνε στο σχολείο και δεν υπάρχει δάσκαλος στην τάξη τους. Επίσης, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς, το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο καθώς η ύπαρξη κενών δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία του ολοήμερου. Τεράστιο είναι το πρόβλημα και με την παράλληλη στήριξη καθώς και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

            Συγκεκριμένα στο σχολείο μας η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα εξής προβλήματα:

  • έλλειψη ενός (1) δασκάλου βασικού προγράμματος στο ένα τμήμα της έκτης δημοτικού (ΣΤ2)
  • έλλειψη ενός (1) δασκάλου ολοημέρου που δικαιούται το σχολείο μας με βάση τον αριθμό των παιδιών που έχουν δηλώσει συμμετοχή
  • ελλείψεις στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας και της γυμναστικής (λείπουν ορισμένες ώρες απαραίτητες για την πλήρη λειτουργία του ολοημέρου)
  • σε ότι αφορά την παράλληλη στήριξη έχει καλυφθεί με εκπαιδευτικό μόλις το 20% των αναγκών, με βάση τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

            Λόγω των οξύτατων προβλημάτων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας προχώρησε σήμερα το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας με γονείς του σχολείου μας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά όπου και εξέθεσε τα προβλήματα στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κο Νίκα απαιτώντας άμεσες απαντήσεις.

            Ο κος Νίκας αναγνώρισε ότι υπάρχουν κενά στο σχολείο και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει προσπάθεια για άμεση κάλυψή τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Για το θέμα της παράλληλης στήριξης μας δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και ότι οι προσλήψεις που γίνονται από το υπουργείο δεν αρκούν ούτε για το 15% των περιπτώσεων και εκτίμησε ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ενώ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο καθεστώς ως “κάτι επιπλέον” από αυτό που καθορίζεται ως “βασικό δικαίωμα” πρόσβασης στην εκπαίδευση. 

            Ύστερα από τα παραπάνω καλούμε τους γονείς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να είναι σε ετοιμότητα γιατί εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά, ώστε να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο (βασικό πρόγραμμα και ολοήμερο μέχρι τις 4μμ), θα επανέλθουμε με νέα κινητοποίηση, καλύτερα προετοιμασμένη, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή γονέων.

            Καλούμε και τους υπόλοιπους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μην δείξουν καμιά ανοχή και αναμονή στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών. Να παρέμβουν άμεσα με παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες ενέργειες ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

σχετικά άρθρα