Τα στατιστικά για τη Β' φάση του Μεταλυκειακού Έτους–Τάξης Μαθητείας στη ΔΔΕ Κοζάνης
Αναλυτικά

Ο θεσμός του Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑ. Λ. διέρχεται αυτό το χρονικό διάστημα τη δεύτερη φάση λειτουργίας του από το Δεκέμβριο του 2017. Οι φορείς της Π.Ε. Κοζάνης αγκάλιαζαν με μεγαλύτερη θέρμη το νέο θεσμό που προσφέρει στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. άμεση εργασιακή εμπειρία και τους προετοιμάζει για την ομαλή ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Η προηγούμενη φάση του θεσμού λειτούργησε το χρονικό διάστημα Μάρτιο – Δεκέμβριο 2017 για πρώτη φορά και τότε αντιμετωπίστηκαν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, εντοπίστηκαν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα και απαιτήθηκε η συνεργασία ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία και της οδηγίες από την Ομάδα παρακολούθησης της Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ. Λ. του ΥΠΕΠΘ σχεδιάστηκε η επόμενη φάση του προγράμματος, που λειτουργεί αυτή τη χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα στατιστικά στοιχεία, τόσο της Α’ φάσης όσο και της τρέχουσας Β’ φάσης του προγράμματος.

Από τα παραπάνω συμπεραίνονται τα εξής:

Από τις εννέα καινούργιες ειδικότητες που προστέθηκαν  στην Β’ φάση στο Νομό μας λειτουργούν πέντε νέες μαζί με έξι από τις επτά που είχαν καθοριστεί στη προηγούμενη φάση του προγράμματος. Δηλαδή οι ειδικότητες:

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθός Νοσηλευτή, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Σχεδιαστής Δομικών έργων και Γεωπληροφορικής, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Αισθητικής Τέχνης, Τεχνικός Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών και Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού. 

Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτουν τέσσερις ειδικότητες : Τεχνικός Οχημάτων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και Βοηθός Νοσηλευτή.

Αριθμός μαθητευομένων ανά ειδικότητα

Β’ Φάση Εφαρμογής

Τα τμήματα που λειτουργούν ανέρχονται σε 19 έναντι 10 της προηγούμενης φάσης, ουσιαστικά διπλασιάστηκαν.

Αριθμός Τμημάτων

Ο αριθμός των μαθητευόμενων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα ανέρχεται στους 124, δυόμιση φορές περισσότεροι από την προηγούμενη φάση.

Αριθμός Μαθητευομένων 

Το πιο ουσιαστικό στοιχείο είναι η αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα. στην δεύτερη φάση οι θέσεις που καλύπτονται με εργασία σε ιδιωτικούς φορείς ανέρχονται σε 66 έναντι 20 της προηγούμενης φάσης. Οι θέσεις υπερτριπλασιάστικαν.

Θέσεις σε Φορείς Δημοσίου/Ιδιώτες

Στους Δημόσιους φορείς απασχολούνται 58 μαθητευόμενοι έναντι 29 στην πρώτη φάση. Ο αριθμός είναι διπλάσιος και οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των φορέων και στην έγκυρη ανταπόκριση για να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα για την δημιουργία των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό, ευχαριστούμε τον πολιτικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό των φορέων που συνεργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η Δ.Δ.Ε. Κοζάνης, η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία αγκάλιασαν και στηρίζουν το νέο Θεσμό. Η  επιτυχία και η χαρά οφείλεται σε όλους που συνέβαλλαν, που το πίστεψαν, που το στήριξαν. Ευελπιστούμε το παρόν πρόγραμμα να υλοποιηθεί ομαλά και σε αγαστή συνεργασία, ώστε όλοι οι συμβαλλόμενοι να είναι ικανοποιημένοι από την θέσπισή του.  

σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα»
Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα»
 Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και του Προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε σχολεία...
Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα»
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στηρίζει το Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ 3/12
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στηρίζει το Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ 3/12
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ συμμετέχει και στηρίζει το Παν- αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΣΑΜΕΑ και οι φορείς μέλη της τη Δευτέρα 3/12
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στηρίζει το Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της ΕΣΑμεΑ 3/12