Μια Εικόνα, Τρία Ερωτήματα: Δράση της ΕΕΔΥΕ για την ειρήνη
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ, ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) με μακρόχρονη αγωνιστική πορεία και δράση, απευθύνεται σε όλους εσάς με βαθιά εκτίμηση του έργου ως εκπαιδευτικών και γονέων στη μόρφωση, διαπαιδαγώγηση των παιδιών – μαθητών σε αυτές τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ως γνωστόν , η πρωτοβουλία δράσης της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία, έχει ήδη δοκιμαστεί στις τρεις προηγούμενες σχολικές περιόδους με πλούσιους καρπούς από τη γόνιμη συνεργασία των σχολικών κοινοτήτων και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ. Απλά υπενθυμίζουμε τις δράσεις με τον τίτλο τους: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέφτεσαι τους άλλους» το 2017. Στην πληθώρα των έργων των μαθητών σε διάφορες μορφές  (ζωγραφική, κείμενα, ποιήματα, βίντεο κλπ.) εκφράστηκαν σκέψεις και επιθυμίες για ένα κόσμο ειρηνικό χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Η χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε είναι γεμάτη από προβλήματα και δυσκολίες απότοκες της προηγούμενης περιόδου και νέα βάρη από συμφωνίες – δεσμεύσεις της χώρας. Στο διεθνή ορίζοντα είναι ορατά τα βαριά σύννεφα των οξύτατων ανταγωνισμών, της τεράστιας συγκέντρωσης κάθε είδους στρατιωτικών μέσων. Ενεργειακοί πόροι, δρόμοι μεταφοράς κλπ. είναι το σύγχρονο «μήλο της έριδος». «Φυσικά» συνεχίζεται ο ξεριζωμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων από Ασία και Αφρική εξαιτίας των πολέμων, των επεμβάσεων και της απίστευτης φτώχειας μέσα στην οποία παραδέρνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σε αυτό το σύνθετο τοπίο, η ΕΕΔΥΕ συνεχίζει την πορεία της , πορεία δράσης ενάντια στις αιτίες των δεινών της ανθρωπότητας. Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί έχουμε προγραμματίσει σειρά σημαντικών δράσεων σε πανελλαδική κλίμακα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η νέα πρωτοβουλία προς τα σχολεία με τον τίτλο «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα». Η ιδέα βασίζεται σε μια πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία η οποία συνοδεύεται από τα τρία ερωτήματα. Οι μαθητές των σχολείων σας μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης – καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κλπ.) είτε ατομικά είτε σε ομαδικά – συλλογικά έργα.  

Η πείρα των τριών προηγούμενων χρόνων, τα έργα μεγάλου αριθμού μαθητών πανελλαδικά ανέδειξαν ένα πλούτο σκέψεων -  συναισθημάτων των μαθητών, μέσα από έργα που παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις – εκδηλώσεις πανελλαδικά. Οι τεχνικές λεπτομέρειες αποτυπώνονται σε ξεχωριστό κείμενο που επισυνάπτεται στην παρούσα επιστολή μας. .

Η χρονική διάρκεια μέσα στην οποία μπορείτε να συμμετάσχετε είναι από την έναρξη της σχολικής περιόδου μέχρι τη λήξη της με παράδοση των έργων καθ΄ όλη τη διάρκειά της ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή των μαθητών παράλληλα προς την όλη δραστηριότητα των σχολείων.

Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, για τις οποίες θα ενημερωθείτε και θα προσκληθείτε έγκαιρα και με συνεννόηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για επιπλέον διευκρινίσεις σε κάθε πτυχή της πρωτοβουλίας αυτής μπορείτε να επικοινωνείτε κεντρικά με την ΕΕΔΥΕ , αλλά κυρίως με τις Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής σας .  

Με την προσδοκία θετικής ανταπόκρισης και συμμετοχής σας στην πρωτοβουλία αυτή , απευθύνουμε τις πιο θερμές ευχές μας για μια δημιουργική σχολική χρονιά  

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

σχετικά άρθρα