Αδιέξοδο στην χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων στον Κορυδαλλό
Ανακοίνωση των Β΄ΕΛΜΕ, Συλλόγου ΠΕ και Ένωσης Γονέων

Την Τετάρτη 7/2/2018 πραγματοποιήθηκε η Β/βάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κορυδαλλού, προκειμένου να αποφασίσει για ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την μετάβαση στο νέο μοντέλο χρηματοδότησης. Ο Σύλλογος ΠΕ Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας, η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Κορυδαλλού ζήτησαν από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής να αναβάλουν τη συνεδρίασή τους, καθώς α) δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί οι προϋποθέσεις που έχουμε προτείνει και δεν έχουν διασαφηνιστεί επαρκώς σημαντικές λεπτομέρειες, προκειμένου η μετάβαση να πραγματοποιηθεί ομαλά, και καθώς β) στις 2/2/2018 δημοσιεύθηκε νέος νόμος που ορίζει τη σύνθεση των σχολικών επιτροπών αυξάνοντας αριθμητικά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, φέρνοντάς μας προ τετελεσμένου γεγονότος. Από την συνεδρίαση αποχώρησαν οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων. Έτσι οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μάλιστα, κατά την έκθεση των ενστάσεών μας ενώπιον της ολομέλειας της σχολικής επιτροπής, παρουσία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου κ. Γουρδομιχάλη και της Προέδρου Α/βάθμιας κ. Γιαννακάκη, απουσίαζε ο αρμόζων σεβασμός και υπήρξε προσβλητική συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους των τριών φορέων -οι οποίοι εκπροσωπούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας- υπονομεύοντας έτσι την πρόθεσή μας για συνεργασία και δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Αμέσως μετά, σε μη προγραμματισμένη συνάντηση των τριών φορέων με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού κ. Στ. Κασιμάτη, προτάθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής η από κοινού συζήτηση των τριών φορέων με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Παιδείας κ. Γ. Γουρδομιχάλη και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών κ. Μ. Γιαννακάκη και κ. Γ. Πάχο.

Όμως μετά το κλίμα απαξίωσης και έλλειψης σεβασμού απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πια αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας. Μάλιστα, τέσσερα μέλη -διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπέβαλαν ήδη την παραίτησή τους από τη σχολική επιτροπή, διαμαρτυρόμενα για τον παραγκωνισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με τις εν λόγω παραιτήσεις η υφιστάμενη σχολικής επιτροπή δεν πληροί τις προϋποθέσεις τόσο του ΦΕΚ 318 25/2/2011 όσο και του ΦΕΚ 310 2/2/2018.

Κατόπιν τούτων, κοινή θέση των τριών, εμπλεκόμενων με την παιδεία, φορέων της πόλης μας είναι ότι ο χώρος της παιδείας είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος, δημοκρατικός και πολιτισμένος χώρος όπου οι αυθαίρετες φωνές, ο χειρισμός, ο δογματισμός και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση. Η παιδεία είναι ο συγκερασμός γνώσης και ήθους.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να θεμελιωθεί ξανά η συνεργασία, με κοινή απόφασή μας, ζητάμε:

Επίσπευση των διαδικασιών ανασύστασης των σχολικών επιτροπών με βάση το νέο νόμο ΦΕΚ 310 2/2/2018.

Να τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της χρηματοδότησης των σχολείων όπου οι θεσμικοί εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας θα ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για το αδιέξοδο το οποίο έχει επέλθει.

Είμαστε σίγουροι ότι η Δημοτική Αρχή κατανοεί την αγωνία των φορέων της παιδείας του Δήμου και θα δώσει την απαραίτητη σημασία.

Με εκτίμηση, 

                          ΣΥΛΛΟΓΟΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

                           ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΝΝΑ ΤΖΑΒΑΛΗ-ΔΕΛΗ

 

σχετικά άρθρα

Θάνατος 25χρονου στην Πάτρα - Εντοπίστηκε αιμόφυρτος σε πολυκατοικία
Θάνατος 25χρονου στην Πάτρα - Εντοπίστηκε αιμόφυρτος σε πολυκατοικία

Ενας 25χρονος βρέθηκε με πολλαπλά τραύματα στο σώμα, στην Πάτρα

Ενοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Καραϊσκάκη 113 εντόπισαν τον νεαρό σε...

Θάνατος 25χρονου στην Πάτρα - Εντοπίστηκε αιμόφυρτος σε πολυκατοικία