Σύλλογος ΠΕ Χανίων: Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά μας δικαιώματα!- Γενική συνέλευση 6/2
Σύλλογος ΠΕ Χανίων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  σπεύδει άρον – άρον να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης για την εκπαίδευση, που ψήφισαν στη Βουλή μαζί με τη ΝΔ  λίγες ημέρες πριν.

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο (14181/ΓΔ4/26-1-2018) που έστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών και γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, η νέα διατύπωση που περιλαμβάνεται στο νόμο είναι σαφέστατα δυσμενέστερη της προηγούμενης διατύπωσης του ν.1566/85 ως προς τις αρμοδιότητες που προσθέτει και μόνο. Συγκεκριμένα, προσθέτει στις μέχρι τώρα προβλεπόμενες υποχρεώσεις που συνεπάγονται υποχρεωτική παραμονή πέραν του διδακτικού ωραρίου τα παρακάτω:  προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, καταχώρηση – ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, επίβλεψη σχολικών γευμάτων. Παράλληλα η εγκύκλιος που απέστειλαν στα σχολεία είναι ακόμη πιο προωθημένη καθώς απομπλέκει την παραμονή στο σχολείο από την εκτέλεση αναληφθέντων αρμοδιοτήτων και παράνομα θεωρεί την παραμονή στο σχολείο υποχρεωτική έτσι κι αλλιώς.

Η νέα ρύθμιση φιλοδοξεί να μετατρέψει την παραμονή εκπαιδευτικών στο σχολείο πέραν των ωρών διδασκαλίας από εξαίρεση σε κανόνα.

Αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή και δεν αφορά απλά και μόνο πόσες ώρες θα μένουμε στο σχολείο. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για της νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου κρίσιμων παιδαγωγικών διαδικασιών κ.ά.). Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής στο ολοήμερο Δημοτικό.

Κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική 30ωρη παραμονή στο σχολείο, της και στο παρελθόν έτσι και ήμερα, θα της βρει κάθετα αντίθετους και θα ακυρωθεί στην πράξη.

  • Καλούμε της Συλλόγους Διδασκόντων, σε όλα τα σχολεία, να διαφυλάξουν με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο τα εργασιακά της δικαιώματα. Κανείς/καμιά δεν είναι υποχρεωμένος/-η να κάθεται στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής  χρονιάς της της εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.
  • Σε κάθε περίπτωση κανείς συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει επιπλέον ώρες στο σχολείο για εργασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση, υλοποιώντας την απόφαση για “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.
  • Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και τη διόρθωση των εργασιών/διαγωνισμάτων. Καμιά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος δεν μπορεί να επιβάλλει πώς και με ποιο τρόπο θα γίνεται αυτό. Πόσο μάλλον στο σημερινό σχολείο όπου μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση και μόνο σύγχρονες υποδομές δεν έχει για να κάνει ο εκπαιδευτικός στοιχειωδώς τη δουλειά του.
  • Καλούμε της Δ/ντές – Δ/ντριες και Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων μέλη του Συλλόγου της να συστρατευθούν με της αποφάσεις του Συλλόγου  και της ΔΟΕ.
  • Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να λάβει άμεσα αγωνιστικές αποφάσεις για την ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης, καλύπτοντας της εκπαιδευτικούς  - μέλη της στη μη εφαρμογή τέτοιου είδους ρυθμίσεων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εκπαιδευτικών
  • Καλούμε όλους της συναδέλφους – συσπειρωμένοι στα σωματεία – να καταγγέλλουν κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας από την πλευρά της διοίκησης.
  • Συνεχίζουμε να υλοποιούμε την απόφαση του Κλάδου (Δ.Σ. ΔΟΕ) για τον τρόπο διάθεσης των σχολικών γευμάτων.

 

Το Δ. Σ. του Συλλόγου καλεί τα μέλη του στην ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την ΤΡΙΤΗ 6/2 και ώρα 6:30μ.μ. στο 16ο Δημοτικό Σχολείο

best of network

σχετικά άρθρα