Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2026: Ποιοι πληρώνονται πρώτοι – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Εκπαίδευση 0

Από την 1η στην 48η θέση: Τι αλλάζει στην κατάταξη εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

tzoufi
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Μερόπη Τζούφη ζητά εξηγήσεις από το υπουργείο Παιδείας για τους νέους όρους και την αλλαγή που, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, επηρεάζει την κατάταξή τους

Αλλαγές στη διαδικασία κατάταξης εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) για το σχολικό έτος 2026-2027 φέρνει στο προσκήνιο η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, καταθέτοντας κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η φετινή πρόσκληση για την επιλογή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΔΔΑ.

Τι έχει αλλάξει

Όπως αναφέρει η βουλευτής, στις προσκλήσεις των σχολικών ετών 2024-2025 και 2025-2026 γινόταν αποδεκτή η βεβαίωση ένταξης στο Μητρώο του ΕΚΔΔΑ ως απόδειξη εκπαιδευτικής επάρκειας.

Στη φετινή διαδικασία, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί του ΕΚΔΔΑ που δεν διαθέτουν πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ να κατατάσσονται μετά τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Η φετινή διαδικασία προβλέπει πράγματι ότι στους οριστικούς πίνακες προηγούνται οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΕΟΠΠΕΠ.

Η περίπτωση που προκαλεί ερωτήματα

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση εκπαιδευτικού ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η βουλευτής, βρισκόταν στην 1η θέση στον ίδιο κλάδο και την ίδια Περιφέρεια τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη, ενώ φέτος εμφανίζεται στην 48η θέση.

Η Μερόπη Τζούφη υποστηρίζει ότι ο νόμος που επικαλείται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη φετινή αλλαγή ίσχυε ήδη και κατά τις προηγούμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, ζητά να διευκρινιστεί ποια ακριβώς νομοθετική ή κανονιστική μεταβολή οδήγησε στη διαφορετική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.

Η βουλευτής ζητά από το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει:

  • ποια συγκεκριμένη αλλαγή δικαιολογεί τη διαφορετική αντιμετώπιση του Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΔΔΑ,
  • με ποια διάταξη δεν εφαρμόζεται πλέον η σχετική πρόβλεψη του ν. 4452/2017,
  • αν προτίθεται να επανεξετάσει τη διαδικασία και τους προσωρινούς πίνακες και
  • με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν η ίση μεταχείριση και η αξιοκρατία.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η διαδικασία προβλέπει την εξέταση ενστάσεων πριν από την κατάρτιση των οριστικών πινάκων.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολικές εκδρομές: Ο καθηγητής μπορεί να πάρει το κινητό από τα χέρια του μαθητή και να το κλείσει

Αρχαιολογικό μυστήριο στο Φάληρο: 79 άνδρες βρέθηκαν αλυσοδεμένοι και στοιχισμένοι σε μαζικό τάφο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση