Τέσσερις μαθήτριες Γυμνασίου από τα Χανιά απέδειξαν πως η καινοτομία, η ευαισθησία και η δημιουργικότητα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και από μια σχολική αίθουσα. Με τη συσκευή «CALMify AI», που σχεδίασαν για να βοηθά τους μαθητές να διαχειρίζονται το άγχος κατά τη διάρκεια της μελέτης, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό τελικό του Skills Upload Jr Challenge, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Οι μαθήτριες Εύα Γκολίκοβα, Ελευθερία Τζαγκαράκη, Αλεξάνδρα Παπαδογιωργάκη και Ζουλιέν Χαραλαμπάκη δημιούργησαν μια «έξυπνη» συσκευή που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εντοπίζει σημάδια άγχους στους μαθητές την ώρα που διαβάζουν και να τους βοηθά να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν.
Όπως εξήγησαν οι ίδιες, η ιδέα γεννήθηκε από τη δική τους καθημερινότητα:
«Ως μαθήτριες γυμνασίου αισθανόμαστε καθημερινά άγχος και πίεση για τα μαθήματα, τις εξετάσεις και τους βαθμούς. Έτσι δημιουργήσαμε την Calmify AI ώστε να βοηθάει τους μαθητές να ξεπερνάνε το άγχος τους».
Πώς λειτουργεί η «CALMify AI»
Η συσκευή χρησιμοποιεί κάμερα Τεχνητής Νοημοσύνης, μικροελεγκτή και δημιουργικό προγραμματισμό ώστε να αναγνωρίζει ενδείξεις άγχους, όπως:
- τη στάση σώματος,
- τις εκφράσεις του προσώπου,
- και τη γενικότερη συμπεριφορά του μαθητή κατά τη μελέτη.
Όταν εντοπιστούν σημάδια έντασης ή στρες, η συσκευή ενεργοποιεί αυτόματα χαλαρωτική μουσική και δημιουργεί ένα πιο ήρεμο μαθησιακό περιβάλλον, βοηθώντας τον χρήστη να επανέλθει σε κατάσταση συγκέντρωσης.
Οι δημιουργοί της περιγράφουν την «CALMify AI» όχι απλώς ως ένα τεχνολογικό εργαλείο, αλλά ως έναν «υποστηρικτικό σύμμαχο» για τους μαθητές.

«Το άγχος των παιδιών είναι πραγματικό»
Ο επιβλέπων εκπαιδευτικός της ομάδας, Άλκης Μπακαρός, τόνισε ότι το άγχος στις ηλικίες 12 έως 15 ετών είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο.
Όπως ανέφερε, τα παιδιά πιέζονται όχι μόνο από τις σχολικές απαιτήσεις και τις εξετάσεις, αλλά και από:
- τις κοινωνικές προσδοκίες,
- την ανάγκη αποδοχής,
- και τη συνεχή σύγκριση μέσω των social media.
«Το άγχος τους δεν είναι “υπερβολή”. Είναι πραγματικό και αξίζει προσοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική λύση. Η επικοινωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς, η φυσική δραστηριότητα, η σωστή διαχείριση χρόνου και ένα περιβάλλον χωρίς υπερβολική πίεση παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες.
Στην κορυφή της Ευρώπης
Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε από τον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό τελικό του Skills Upload Jr Challenge.
Εκεί διαγωνίστηκαν απέναντι σε ομάδες από την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, κατακτώντας τελικά την πρώτη θέση.
«Η πρώτη ευρωπαϊκή θέση σημαίνει μεγάλη χαρά και περηφάνια. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να πιστεύουμε περισσότερο στις ιδέες μας», δήλωσαν οι μαθήτριες.
Παρότι η «CALMify AI» βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οι δημιουργοί της πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε σχολεία, βοηθώντας τους μαθητές να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη πίεση κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η ευρωπαϊκή διάκριση, όπως λένε, ανοίγει πλέον τον δρόμο για περαιτέρω εξέλιξη της συσκευής και βελτίωση των λειτουργιών της, ώστε να γίνει πιο προσβάσιμη και χρήσιμη σε περισσότερους νέους ανθρώπους.
Σε μια εποχή όπου το σχολικό άγχος αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά, τέσσερις μαθήτριες από τα Χανιά απέδειξαν ότι η τεχνολογία μπορεί να αποκτήσει και ανθρώπινο πρόσωπο.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς
Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Παναγιώτης Παραμυθιώτης