ΔΑΚΕ Δ.Ε.
Η προεκλογική περίοδος για το συνέδριο της ΟΛΜΕ αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο έντονης συνδικαλιστικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τα ζητήματα μισθολογικών διεκδικήσεων, αξιολόγησης, εργασιακών συνθηκών και εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν στο επίκεντρο της συζήτησης στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με κεντρικό σύνθημα τη «στήριξη των εκπαιδευτικών με έργα και όχι με λόγια», η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσιοποίησε την εκλογική της διακήρυξη ενόψει των κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο επικείμενο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Η παράταξη επιχειρεί απολογισμό της δράσης της την τελευταία διετία, υποστηρίζοντας ότι ανέδειξε τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και στήριξε τους εκπαιδευτικούς σε ζητήματα εργασιακά, θεσμικά και οικονομικά.

Στο κείμενο της διακήρυξης περιλαμβάνονται σαφείς αιχμές προς τις παρατάξεις ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις, τις οποίες η ΔΑΚΕ κατηγορεί ότι «υπονόμευσαν συνειδητά τη λειτουργία της ΟΛΜΕ» παραμένοντας, όπως αναφέρει, «οχυρωμένες στις απόψεις τους».

Παράλληλα, η ΔΑΚΕ προβάλλει σειρά προτάσεων που αφορούν:

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ασφάλεια των εκπαιδευτικών, στις σχολικές εκδρομές και στην ανάγκη θεσμοθέτησης νομικού παραστάτη για τους καθηγητές.

Στη διακήρυξη περιλαμβάνονται ακόμη θέσεις για το Εθνικό Απολυτήριο, την αξιολόγηση, τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία αλλά και την αντίθεση της παράταξης στη δημιουργία τάξεων Διεθνούς Απολυτηρίου μέσα στα δημόσια σχολεία.

Η προεκλογική περίοδος για το συνέδριο της ΟΛΜΕ αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο έντονης συνδικαλιστικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τα ζητήματα μισθολογικών διεκδικήσεων, αξιολόγησης, εργασιακών συνθηκών και εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν στο επίκεντρο της συζήτησης στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΕ

Συνάδελφοι,

            Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το επικείμενο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Η παράταξη της ΔΑΚΕ καταθέτει τις απόψεις της και ζητά και πάλι τη στήριξη των συναδέλφων και την ανάδειξη της σε πρώτη δύναμη. Την τελευταία διετία η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε:

  • Επεσήμανε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και πρότεινε λύσεις.
  • Άσκησε δριμεία κριτική σε όλες τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης.
  • Έλεγξε τη Διοίκηση.
  • Στήριξε τους συναδέλφους.

Είναι προφανές ότι η παράταξή μας επικεντρώνεται στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και δεν την ενδιαφέρουν τα όποια κομματικά οφέλη. Διαμορφώσαμε  με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και στηρίξαμε τις θέσεις της ΟΛΜΕ. Σταθερή πολιτική μας θέση είναι η συνεργασία και η σύνθεση. Για τον σκοπό αυτό κάποιες φορές κάναμε υποχωρήσεις από τις αρχικές μας θέσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αντίθετα, η ΑΣΕ-ΠΑΜΕ(ΚΚΕ) και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έμειναν οχυρωμένες στις απόψεις τους και υπονόμευσαν συνειδητά τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Αυτές τώρα οι δυνάμεις έρχονται υποκριτικά και ζητούν την ψήφο των συναδέλφων δήθεν για το καλό του κλάδου.

      Συνάδελφοι, η παράταξή μας με έργα και όχι με λόγια έχει αποδείξει διαχρονικά ότι στήριξε και στηρίζει τους συναδέλφους.

Με αίσθημα ευθύνης ζητούμε και πάλι την ψήφο σας, για να γίνει η ΔΑΚΕ Δ.Ε, η παράταξη των καθηγητών, πάλι πρώτη δύναμη. 

ΔΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Η παράταξη κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας φρόντισε να αφήσει το στίγμα της και να περάσει θέσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εκπαιδευτικών και τις εργασιακές συνθήκες.

Συγκεκριμένα:

  • Εμείς καταθέσαμε την πρόταση να απαιτήσουμε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εκδρομές.
  • Εμείς καταθέσαμε την πρόταση να υπάρξει νομική θωράκιση του εκπαιδευτικού με τη θεσμοθέτηση του νομικού παραστάτη.
  • Εμείς (μαζί με την ΠΕΚ και τα ΣΥΝΕΚ) δίνουμε τη μάχη για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον τέως Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη

  • Πετύχαμε την αυστηροποίηση των ποινών, των καθ’ έξιν παραπτωματιών μαθητών.
  • Πετύχαμε τον αποκλεισμό από πάσης φύσεως εκδρομές αυτών που δημιουργούσαν προβλήματα στους καθηγητές.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού (Δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας). Εάν το Συμβούλιο Επικρατείας αποφασίσει ότι η περικοπή είναι συνταγματική, η παράταξη θα ζητήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί παραβιάζεται η αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών (Δημόσιοι Εκπαιδευτικοί-Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί).
  • Επαναφορά του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης.
  • Επαναφορά του επιδόματος Βιβλιοθήκης.
  • Επαναφορά του επιδόματος Ειδικής Αγωγής.
  • Αποζημίωση των εκπαιδευτικών που συνοδεύουν εκδρομές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
  • Χρηματική αποζημίωση για τους συναδέλφους που μετακινούνται σε πάνω από δύο σχολεία και διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
  • Θεσμοθέτηση ταμείου αρωγής για τις οικογένειες των συναδέλφων που αποβιώνουν πρόωρα.
  • Αυτόματη αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά. Η παράταξη θα προτείνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.
  • Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και 60 ετών.

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

  • Προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εκδρομές.
  • Κάλυψη δικαστικών εξόδων σε εκπαιδευτικούς που πέφτουν θύματα βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Δημιουργία πλατφόρμας, όπου οι καθηγητές θα αναφέρουν επιθέσεις που δέχτηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από γονείς, μαθητές ή εξωσχολικούς.
  • Θεσμοθέτηση του νομικού παραστάτη (ένας ανά Διεύθυνση). Οι νομικοί παραστάτες να ανήκουν οργανικά απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να μην μπορεί να τους ασκηθεί πίεση από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μείωση του ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν ομίλους και προγράμματα, όπως γίνεται στα Πρότυπα, τα Πειραματικά και τα Ωνάσεια.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας.
  • Διορισμοί  Γραμματέων και Νοσηλευτών/τριών στα σχολεία.
  • Να μην μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί πέραν των τριών σχολείων. Να καταβάλλεται χιλιομετρική αποζημίωση και να θεωρούνται ευρισκόμενοι εν υπηρεσία κατά τη διάρκεια μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο.
  • Επαναφορά διδακτικού ωραρίου στα προ μνημονίων επίπεδα.

Γ. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

  • Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την επιμόρφωση.
  • Δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών .
  • Συμμετοχή των Εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
  • Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης την οποία θα πρέπει να έχουν περάσει οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης

Ε. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

  • Κατάργηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει την αξιολόγηση.
  • Ψήφιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση.
  • Πιστεύουμε σε μία αξιολόγηση που δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και θα έχει αποκλειστική στόχευση την βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού.

ΣΤ. ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

  • Πιστεύουμε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο σύστημα επιλογής.
  • Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς είμαστε οι βασικοί συντελεστές ενός αδιάβλητου θεσμού.
  • Δεν είμαστε αντίθετοι σε αλλαγές με την προϋπόθεση ότι θα κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
  • Δεν πιστεύουμε στην εντατικοποίηση του Γενικού Λυκείου με την επιβολή εξετάσεων πανελλαδικού τύπου σε όλες τις τάξεις.
  • Είμαστε αντίθετοι με τη λογική να μετράει η βαθμολογία του Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, γιατί οι συνάδελφοι θα δεχτούν απίστευτη πίεση από τις τοπικές κοινωνίες. 
  • Σχετικά με την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου, έχουμε δηλώσει ότι επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει ολοκληρωμένο πλαίσιο.

Ζ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • Η παράταξή μας (μαζί με τα ΣΥΝΕΚ και την ΠΕΚ) ψήφισαν  τη συμμετοχή στον Εθνικό Διάλογο. Μειοψήφησαν ΠΑΜΕ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
  • Δυστυχώς, δεν ακολουθήθηκε η λογική του παρελθόντος με τη λειτουργία του ΕΣΥΠ.
  • Αντίθετα, δημιουργήθηκαν πολλές ομάδες εργασίας για επιμέρους ζητήματα, με αποτελέσματα να έχουμε αποσπασματική γνώση  και παρέμβαση.
  • Κατόπιν τούτου, η παράταξη συμφώνησε στην αποχώρησή μας από τον Εθνικό Διάλογο.

Η. ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ

  • Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία τάξεων Διεθνούς Απολυτηρίου μέσα στα Δημόσια Σχολεία, γιατί είμαστε αντίθετοι στην κατηγοριοποίηση του παρεχόμενου διδακτικού έργου.
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε παράκαμψη του συστήματος επιλογής για τα ΑΕΙ, που θα ευνοεί τους αποφοίτους τάξεων του Διεθνούς Απολυτηρίου.

Θ. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Απαιτούμε:

  • Την αναβάθμιση των υφιστάμενων κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας στο Ζούμπερι Αττικής.
  • Την κατασκευή κατασκήνωσης για τους εκπαιδευτικούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση Τσίπρα στο Χαλάνδρι – Σε τροχιά εξελίξεων η Κεντροαριστερά
Σεισμικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά – Το Χαλάνδρι, ο Τσίπρας και το πολιτικό σταυροδρόμι του ΣΥΡΙΖΑ
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση Τσίπρα στο Χαλάνδρι – Σε τροχιά εξελίξεων η Κεντροαριστερά
Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας
ΔΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας
ΔΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας ο Απόστολος Τζιτζικώστας
syntaxi.jpg
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς – Όλες οι ημερομηνίες
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές – Όλες οι ημερομηνίες για ΕΦΚΑ και ταμεία
Συντάξεις Ιουνίου 2026: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς – Όλες οι ημερομηνίες