«Εντός του 2020 εκκινεί η διαδικασία για το πλαίσιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών»
Εσωτερική αυτο- αξιολόγηση και εξωτερική αξιολόγηση στα σχολεία - Επιμορφωτικές δράσεις για τους εκπαιδευτικούς, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Στο ζήτημα της αξιολόγησης αναφέρθηκε στην ομιλία της στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Όπως τόνισε, «εντός του 2020 εκκινεί η διαδικασία για το πλαίσιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών», την ώρα που προβλέπεται «αφενός, εσωτερική αυτό-αξιολόγηση, αφετέρου εξωτερική αξιολόγηση» στις σχολικές μονάδες.

Η υπουργός τόνισε ότι από το ερχόμενο σχολικό έτος θεσμοθετείται «ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, που συνδυάζεται με το σχεδιασμό συλλογικών και επιμορφωτικών δράσεων για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, καθώς και για τη διττή αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας»

Συγκεκριμένα επεσήμανε:

Ως προς την αξιολόγηση ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Είναι αυτονόητο ότι, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό έργο, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης.

Θεσμοθετείται από το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21) ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση του ετήσιου προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, που συνδυάζεται με το σχεδιασμό συλλογικών και επιμορφωτικών δράσεων για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, καθώς και για τη διττή αξιολόγηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Αφενός, εσωτερική αυτό-αξιολόγηση, αφετέρου εξωτερική αξιολόγηση. Και εκκινεί επίσης εντός του 2020 η διαδικασία για το πλαίσιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών.

Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας έχει αναγνωριστεί ως κινητήριος μοχλός για την αναβάθμιση και συνεχή βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Ακόμα και χώρες όπως η Ιρλανδία, που είχαν αντιδράσει έντονα στις πολιτικές αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1990, έχουν υιοθετήσει την υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση από το 2012, θέτοντάς τη σε θετική βάση. Αυτό επιχειρούμε και εμείς: επιδιώκουμε την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του κάθε σχολείου. Στόχος, είναι η βελτίωση εκ των έσω και όχι να τιμωρήσουμε.

Η αυτοαξιολόγηση είναι μια μορφή διασφάλισης της ποιότητας που συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία μας: είναι μια διαδικασία από κάτω προς τα πάνω, καθώς καθοδηγείται από τα σχολεία τα ίδια. Η εξωτερική αξιολόγηση έρχεται να συμπληρώσει την εσωτερική. Πρόκειται για μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί συγκριτικά στοιχεία από τις μελέτες των ΠΕΚΕΣ, του ΙΕΠ και της ΑΔΙΠΠΔΕ προς όφελός τους. Η δημοσίευση (όπως γίνεται, π.χ., στη Γαλλία, την Αγγλία, και άλλες χώρες), επιτελεί και αυτή αυτόν τον ρόλο. Το κίνητρο για βελτίωση.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του σχολείου και η εξασφάλιση ενός σταθερά ποιοτικού συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης. Χωρίς την παρακολούθηση της ποιότητας, δεν είναι δυνατή η ενίσχυσή της, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι λειτουργεί και τι όχι.  Μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές αξιολογούνται σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το οφείλουμε σε αυτούς να αξιολογείται και ο θεσμός ο οποίος τους εκπαιδεύει. 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Αν και το Βιετνάμ έχει καταγράψει μόλις 369 κρούσματα κορονοϊού και κανένα θάνατο, η οικονομία του έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα
Βιετνάμ: 31 εκ. εργαζόμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία - Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Εισαγγελίας Μυτιλήνης να ασκήσει ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με καταγγελία της...
Πρωτοφανές: Η Εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες