Μερικές παραιτήσεις δεν είναι απλώς διοικητικές εξελίξεις. Είναι σημάδια μιας βαθύτερης κινητικότητας στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η αποχώρηση του Σπύρου Δουκάκη από την προεδρία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έρχεται σε μια περίοδο που η εκπαίδευση βρίσκεται ήδη σε έντονη μετάβαση – και αφήνει πίσω της περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Η παραίτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν συνοδεύτηκε από δημόσια τοποθέτηση ή αιτιολόγηση. Αντίθετα, ήρθε σχεδόν αθόρυβα, ένα κενό που σταδιακά έγινε εμφανές. Και τελικά, επιβεβαιώθηκε μέσα από διασταυρωμένες πηγές.
Την ίδια στιγμή, από το Υπουργείο Παιδείας το μήνυμα είναι προσεκτικά διατυπωμένο. «Η υπουργός σχεδιάζει εδώ και καιρό την επόμενη ημέρα του ΙΕΠ», αναφέρουν πηγές, προαναγγέλλοντας σταδιακές ανακοινώσεις. Μια φράση που περισσότερο ανοίγει τον ορίζοντα παρά τον κλείνει.
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Σοφία Ζαχαράκη αφήνει να εννοηθεί ότι το ΙΕΠ θα αλλάξει. Το τελευταίο διάστημα έχει αναφερθεί στην ανάγκη για ένα πιο «ευέλικτο και λειτουργικό» Ινστιτούτο, με λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη σύνδεση με την πραγματική σχολική τάξη. Έχει επίσης τονίσει ότι οι αλλαγές θα στοχεύουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών – από τα προγράμματα σπουδών μέχρι την παραγωγή και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού – ώστε το ΙΕΠ να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις ανάγκες του σχολείου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «επόμενη ημέρα» δεν φαίνεται να αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και προσανατολισμό. Μια προσπάθεια να μετατραπεί το ΙΕΠ από έναν βαρύ διοικητικό μηχανισμό σε έναν πιο ευέλικτο κόμβο εκπαιδευτικής πολιτικής, με έμφαση στην εφαρμογή και όχι μόνο στον σχεδιασμό.
Και εδώ ακριβώς αποκτά μεγαλύτερη σημασία η αποχώρηση Δουκάκη.
Γιατί το ΙΕΠ δεν είναι ένας τυπικός οργανισμός. Είναι ο βασικός θεσμικός πυρήνας που επεξεργάζεται, εισηγείται και καθοδηγεί τις εκπαιδευτικές πολιτικές: από τα προγράμματα σπουδών και τα σχολικά βιβλία μέχρι τις κατευθύνσεις αξιολόγησης και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Κάθε αλλαγή στην ηγεσία του, λοιπόν, δεν είναι ουδέτερη. Αντανακλά –ή προετοιμάζει– ευρύτερες μετατοπίσεις.
Και αυτές οι μετατοπίσεις έρχονται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη.
Η συζήτηση για την αξιολόγηση, οι αλλαγές στο Λύκειο, τα νέα προγράμματα, η ένταση με ένα μέρος του εκπαιδευτικού κόσμου, οι εκκρεμότητες και οι πειθαρχικές διαδικασίες: όλα συνθέτουν ένα τοπίο όπου το ΙΕΠ καλείται να παίξει κομβικό ρόλο. Όχι μόνο τεχνικό, αλλά και πολιτικό με την ευρύτερη έννοια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αποχώρηση του Σπύρου Δουκάκη δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένα. Ακόμη κι αν οι λόγοι της παραίτησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, το γεγονός ότι συμπίπτει με έναν σχεδιασμό αλλαγών δημιουργεί μια αίσθηση μετάβασης που έχει ήδη ξεκινήσει.
Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο «ποιος φεύγει», αλλά κυρίως «τι έρχεται».
Θα πρόκειται για μια αλλαγή προσώπων ή για μια ουσιαστική αναδιάταξη προτεραιοτήτων; Θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΙΕΠ ως επιστημονικού φορέα ή θα μετακινηθεί προς μια πιο άμεση, κεντρικά κατευθυνόμενη λειτουργία; Θα ανοίξει χώρος για μεγαλύτερη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας ή θα επιλεγεί μια πιο συγκεντρωτική πορεία;
Αυτά τα ερωτήματα δεν είναι θεωρητικά. Αφορούν την καθημερινότητα των σχολείων.
Γιατί κάθε απόφαση που λαμβάνεται στο επίπεδο του ΙΕΠ καταλήγει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην τάξη. Στον εκπαιδευτικό που καλείται να εφαρμόσει, στον μαθητή που καλείται να προσαρμοστεί. Και τελικά, στη σχέση τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις
Alfavita Newsroom