Για δεκαετίες, πριν την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης η κυρίαρχη συμβουλή επαγγελματικού προσανατολισμού ήταν μία και αδιαπραγμάτευτη: «μάθετε προγραμματισμό».
Ωστόσο, η καταιγιστική άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται πως ανατρέπει τα πάντα, φέρνοντας στο προσκήνιο πτυχία που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «παρωχημένα» ή περιορισμένης ζήτησης.
Η εποχή που οι φιλόλογοι και οι απόφοιτοι ανθρωπιστικών σπουδών βρίσκονταν στο περιθώριο της αγοράς εργασίας φαίνεται πως τελειώνει, με τους κολοσσούς της AI να τους αναζητούν πλέον ως απαραίτητους συνεργάτες.
Η Daniela Amodei, πρόεδρος της πανίσχυρης Anthropic (της εταιρείας που δημιούργησε το Claude), αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα αυτής της στροφής. Η ίδια, έχοντας σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, δηλώνει απερίφραστα πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι σήμερα «πιο σημαντικές από ποτέ».
Το STEM στα χέρια των αλγορίθμων, η ανθρωπιά στα χέρια των Φιλολόγων
Η λογική πίσω από αυτή την ανατροπή είναι απλή: Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) έχουν ήδη κατακτήσει το πεδίο του STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά). Εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη δυσκολεύεται, είναι στα στοιχεία που ορίζουν την ανθρώπινη φύση.
«Σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ έξυπνη και ικανή να κάνει τόσο πολλά πράγματα, τα πράγματα που μας κάνουν ανθρώπινους γίνονται πολύ πιο σημαντικά», τόνισε η Amodei μιλώντας στο ABC News. Σύμφωνα με την ίδια, η κατανόηση του εαυτού μας, της ιστορίας και των κινήτρων μας είναι δεξιότητες που καλλιεργούνται κατ' εξοχήν μέσω της μελέτης των ανθρωπιστικών σπουδών.

«Η εκδίκηση των ανθρωπιστικών σπουδών»
Αυτή η άποψη δεν είναι μεμονωμένη. Ο Steven Johnson, διευθυντής του NotebookLM της Google, κάνει λόγο για «την εκδίκηση των ανθρωπιστικών σπουδών». Η ικανότητα για «κριτική σκέψη», η ευχέρεια στην επικοινωνία και η ενσυναίσθηση μετατρέπονται σε «σκληρές» δεξιότητες (hard skills) για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Η Anthropic, παρά το γεγονός ότι ο CEO της και αδερφός της Daniela, Dario Amodei, είναι φυσικός, αναζητά στελέχη που είναι «ευγενικά και συμπαθητικά» και έχουν τη διάθεση να «βοηθούν άλλους ανθρώπους». Η στρατηγική πωλήσεων και ανάπτυξης της εταιρείας βασίζεται στην παραδοχή ότι «στο τέλος της ημέρας, στους ανθρώπους εξακολουθεί να αρέσει πολύ η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους».
Γιατί το πτυχίο Φιλολογίας είναι το «κρυφό χαρτί» του 2026
Στο νέο εργασιακό τοπίο, η AI μπορεί να γράφει κώδικα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν να θέτουν τα σωστά ερωτήματα, να αναλύουν το πλαίσιο και να επικοινωνούν με νόημα. Η Amodei είναι κατηγορηματική: «Η ικανότητα να έχει κανείς κριτική σκέψη θα είναι πιο σημαντική στο μέλλον, παρά λιγότερο».
Έτσι, αν η προηγούμενη γενιά έπρεπε να μάθει να γράφει κώδικα για να επιβιώσει, η επόμενη γενιά οφείλει να «μάθει να διαβάζει» – με την βαθιά, αναλυτική έννοια που προσφέρει η λογοτεχνία και η φιλοσοφία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom