εκπαιδευτικοί, συντάξεις
Αποκαλυπτικά στοιχεία σε εκδήλωση για το Ασφαλιστικό - Πώς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να γλιτώσουν τον «εγκλωβισμό» του 2027

Σε μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα προς την «έξοδο» στη σύνταξη βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, με τις παραιτήσεις και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης να καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ.

Η αγωνία για τις επερχόμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα και η διάχυτη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των ταμείων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αναγκάζει έμπειρους λειτουργούς της παιδείας να εγκαταλείψουν πρόωρα τις έδρες τους.

Το μέγεθος του προβλήματος αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, την οποία συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ Χανίων και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκαλούν ίλιγγο, καθώς το 2025 αποδείχθηκε έτος-ορόσημο για τις αποχωρήσεις από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος: «Ιστορικό ρεκόρ από ιδρύσεως ελληνικού κράτους»

Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΠΕΣΕΚ, Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, την περασμένη χρονιά:

  • Περίπου 226.000 εργαζόμενοι συνολικά πέρασαν στην εφεδρεία.

  • Η συντριπτική πλειοψηφία (170.000) είναι γυναίκες.

  • Περί τις 40.000 γυναίκες επέλεξαν την έξοδο με μειωμένη σύνταξη, θυσιάζοντας αποδοχές προκειμένου να γλιτώσουν τον «εγκλωβισμό».

εκδήλωση ΠΕΣΕΚ, Χανιά

Εξηγώντας τα αίτια αυτής της μαζικής φυγής, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε «αυτό έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο. Οι πολίτες φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν, όπως εγκλωβίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και έμειναν άλλα δώδεκα χρόνια πίσω.

Και επειδή θεωρείται δεδομένο ότι, με βάση το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπεται σε όλους τους νόμους -στον νόμο Βρούτση, στον νόμο Κατρούγκαλου, στον νόμο Λοβέρδου–Κουτρουμάνη- ανά τριετία θα προσαρμόζονται τα όρια ηλικίας, υπάρχει η εκτίμηση ότι πρέπει να αυξηθούν κατά ενάμιση χρόνο

Αντιδράσεις από ΕΛΜΕ και Πρωτοβάθμια: «Ψάχνουν δρόμο να φύγουν»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, υπογράμμισε το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «πολλοί συνάδελφοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία σε σχέση με τις αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, από αυτά που λέει η κυβέρνηση για το 2027.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αιρετός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Παύλου, ο οποίος εστίασε στην καθημερινότητα των εκπαιδευτικών: «Η κατάσταση στην εκπαίδευση δεν είναι η καλύτερη αυτή την στιγμή και όλοι ψάχνουν έναν δρόμο να φύγουνε. Γιατί κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται και δυσκολότερα.»

Η ανησυχία για το ασφαλιστικό συνοδεύεται από αντιδράσεις για την αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας. Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη (12/2) στις 19:00 στο 1ο ΕΠΑΛ.

Παράλληλα, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:30 στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, με φόντο την εκδίκαση της υπόθεσης για τη μονιμοποίηση 30 νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΟΕ
ΔΟΕ Ημερίδα: «Δημογραφικό πρόβλημα: Κοινωνικές και εκπαιδευτικές παράμετροι. Κριτικές προσεγγίσεις, εκπαιδευτικές διεκδικήσεις».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη 25 Φεβρουαρίου 2026 και ώρα 9:00-15:00
ΔΟΕ Ημερίδα: «Δημογραφικό πρόβλημα: Κοινωνικές και εκπαιδευτικές παράμετροι. Κριτικές προσεγγίσεις, εκπαιδευτικές διεκδικήσεις».
ATM, επιδόματα, voucher
ΟΠΕΚΑ: «Σάρωμα» σε επιδόματα και voucher με το Εθνικό Μητρώο – Ποιοι χάνουν τις παροχές
Ποιοι χάνουν οριστικά τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ – Τα νέα τεκμήρια που «πετούν» εκτός χιλιάδες δικαιούχους
ΟΠΕΚΑ: «Σάρωμα» σε επιδόματα και voucher με το Εθνικό Μητρώο – Ποιοι χάνουν τις παροχές